Хто руйнує гривню? Приклад Закарпаття

23
6

Валютники в час української кризи, вводячи валюту в «тінь», наживаються на людях.

За статистикою Міністерства фінансів України,  в державі , за останній рік, кількість «бізнесменів»  чорного валютного ринку  зроcла втричі. Нічого дивного: хто не хоче  заробити грошей на рівному місці,  тим паче без мороки з податковою чи іншими державними структурами. Закарпаття теж не пасе задніх по кількості валютних «мінял». Тільки в Ужгороді «точки» таких бізнесменів з’являються чи не щодня.

Біля супермаркетів та фінансових установ уже не по одинці, а групами стоять люди, які підривають економіку. Валютники пропонують свої послуги навіть під стінами банків. Яскравий приклад  нахабності «бізнесменів 90-х» - вулиця Минайська. Тут  днями підійшла до обмінника ужгородка, пані Ольга.

-Збиралася поміняти гроші в обміннику, а тут  - потяг за рукав куртки незнайомий чоловік:  «Жіночко, здайте долари мені, навіщо платити банкам, треба дати заробити і співвітчизникам!» , - розповідає жінка.

І,  хоч за словами пані Ольги , того разу вона не послухала валютника і поклала паспорт у віконце для отримання грошей, однак зізнається, що раніше дуже часто співпрацювала з «мінялами».  І тут -  нічого дивного. Хто купить  долар за 26 гривень , та ще й  подарувавши при цьому 2% від суми  державі в рамках пенсійного збору.

Тіньова економіка  -  це запорука «злоякісної пухлини» економіки в цілому, принаймні так говорять фінансисти. І справа тут зовсім не у валютниках, адже цілком зрозуміло, що вони тільки так звані допоміжні елементи системи, які «сплавляють» так звану приховану та не обліковану «чорну» валюту.

- Ці люди пускають в оберт приховані гроші. Вони не сплачують податків . Тай справа тут не тільки в податках, не рідко серед таких бізнесменів трапляються шахраї. Основне, на чому я б хотів наголосити - випадків коли клієнти приносять поношену або ж взагалі несправжню валюту,  стає дедалі більше,  розповідає економіст Іван Чепа.

Попри вище згадані фактори, чомусь багато хто забуває, що такий бізнес – порушення закону. Забувають про це і самі правоохоронці.

А законом прописано : згідно з санкціями ст.162 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на порушників закону накладаються штрафи з конфіскацією валютних цінностей. Але варто не забувати , караються обидві сторонни – і покупець і продавець.

Цього річ в області не було проведено жодного публічного рейду проти боротьби з  тіньовим ринком. Відтак поки, «темні бізнесмени» і далі працюють безкарно, правоохоронці Закарпаття вдають, ніби не бачать проблеми.  Іншими словами міліція і самі ж краяни заохочують «мінял» працювати, штучно завищувати штучно, виводити гривню та долар із загальноукраїнського обігу, що призводить до інфляції.

Сьогодні  це грозить для простих мешканців, які живуть в області. Що межує з 4 країнами Європи,  аж ніяк не європейськими стандартами, а поверненням у лихі 90-ті.

Віктор Молнар, для Мукачево.Net

Коментарі

K
Kuz'ma

For Hubert: ану увидь, чи Google дубрі переводить: "Мало денег, мало-футбол! Большие деньги, большой футбол!Украинский национальный президент банка, намекал на доллары Lady 6.Milliard, оффшорные счета на Кипре!".

В
вітер

Всі мешканці Мукачева та району ( в т. ч.керівники всіх рангів та відділів-міськивиконкома, міліціі, сбу) знають де коли і в кого міняють валюту. Базарі Мукачева -це "філіали Нацбанку" під заступництвом керівників міста.

М
Монтян

www.youtube.com/watch?v=nPxSAZE812M&t=378 Украины больше НЕТ!

L
Laci

Ukrajnaban nem a valutavaltosok a hibasak, hanem a hozzanem erto hatalom, aki veres tettek aran jutott hatalomra. csak sajnos az egyszeru mindennapi ember nem veszi eszre, hogy mi folyik korulotte, mikor meg fel fog ebredni nagyon nagyon keso lesz

H
Hubert

Kis penz,kis foci! Nagy penz,nagy foci! Az ukran nemzeti bank elnok-asszonya 6.Milliard dollart utalt at,off-shore szamlakra,Ciprusba!

А
Алекс

Можно було б погодитись із автором, як би різниця між купівлею та продажем складала не 10%,як в обмінниках, а до однієї гривні.

Читайте також