Про що торгуються «євробляхи» з урядом: останні деталі

8
19

Активісти ГО «Авто євро сила» та народні депутати знову шукали шляхи виходу з ситуації з нерозмитненими автомобілями в Україні. Про деталі останніх перемовин пише журналіст Микола Топалов у своїй статті для Економічної Правди.

Цієї середи, 21 березня у парламентському комітеті з питань податкової та митної політики відбулася зустріч депутатів, представників Мінфіну, бізнес-асоціацій та активістів ГО "Авто євро сила", на якій обговорювалася проблема нерозмитнених авто.

Україна – не Молдова

Голова податкового комітету Ніна Южаніна запропонувала активістам чинний молдавський закон,  який цій країні допоміг вирішити проблему авто з іноземною реєстрацією. Активісти мали ознайомитися, напрацювати свої пропозиції і представити їх на обговорення депутатського корпусу.

Але активісти попросили надати їм фінальний варіант законопроекту, який можна буде ухвалити в Україні. З їх слів, молдавський досвід  неможливо пристосувати до українських реалій через певні розбіжності.

— У нас відсутній документ, який можна аналізувати. Зараз багато спекуляцій, кожен трактує молдавський варіант по-своєму. Нам хотілось би отримати більш-менш фінальний варіант, — заявив представник АЄС Олександр Чернявський.

Перша нестиковка — в Україні відсутній техогляд. Але Україна має його обов'язково ввести з 2020 року.

Коли його введуть, можна буде відмовитися від директив ЄС про дотримання екологічного стандарту "Євро-5", введення якого унеможливило розмитнення в Україні авто, випущених до 2010 року.

Та влада готова піти на певні поступки у питанні екологічних норм і провести одноразову акцію, яка стосуватиметься вже ввезених в Україну авто.

— Ми можемо зробити акцію для машин, які в'їхали до 1 січня 2018 року, але щоб їх розмитнити, ви повинні бути їх власниками. (Більшість українців їздять на "бляхах" за довіреністю, машини в такому випадку оформляються на іноземну фірму.ред. ) Ви маєте виїхати і пройти всі митні процедури, — пояснює Южаніна.

Хто проти?

Федерація роботодавців України категорично проти введення будь-яких пільг для авто із стандартами нижче "Євро-5".

Компанія "Єврокар" виступила також проти зниження екологічних норм, але підтримала пропозицію щодо одноразової акції для тих авто, що вже ввезені в Україну.

Але, разом з тим, "Єврокар" категорично проти розмитнення за заниженою ставкою акцизу. Йдеться про знижку 70%, передбачену у "молдавському варіанті".

Южаніна пропонує давати знижку 70% на акциз лише тим особам, які можуть надати довідку про отримання на території України доходу, з якого сплачені податки в розмірі хоча би 2-4 тис євро.

До зустрічі?

Крім першої частини "молдавського законопроекту", яка була надана активістам і ще буде опрацьовуватися, існує друга, незмінна, - повідомила Южаніна.

— У другій частині прописані заборони. Вона тяжка, але ви обов'язково маєте ознайомитися, — сказала голова комітету.

«Євробляхери» отримають обидві частини законопроекту для ознайомлення. На що вони попросили два тижні.


Зауважимо, що свого часу наше видання одним із перших в Україні звернуло увагу на тему автомобілів на іноземній реєстрації та описало схеми, за якими ці авто завозилися в Україну.

Коментарі

Ю
Юрий

Люды,проблем яки немош ришыты?,немаэ,но всьо в розумных прыделах,нихто невидмовляэться платыты держави,але не 30000,70000грн,звидкы таки ставкы,мабуть из пенсии 1500грн,або из зарплаты 3000грн,чом неможна зробыть ,скажем?;на вйизди,накордони заплаты 2000 чы 5000гин,в Рик,и катайся,100%небуде колейой,очередив,

В
Віталя

Причому тут до автомобілістів Федерація роботодавців України? Діалог має бути між законодавчою владою і автомобілістами!

СБ
Старий Бухгалтер

"Южаніна пропонує давати знижку 70% на акциз лише тим особам, які можуть надати довідку про отримання на території України доходу, з якого сплачені податки в розмірі хоча би 2-4 тис євро." - це чудова пропозиція. Тобто, щоб мати право купити стару євротачку, людина має офіційно сплатити податків від 60 до 120.000 гривень на рік. Тобто, 5-10 тисяч на місяць. Це ж яку білу зарплату треба для цього отримувати?

М
Мукачівець

Євробляхи то завідомо хитро#@по заавезений автохлам без сплати податків, який робить черги на кордоні, аварії на дорозі, закопчує повітря як камаз, і т.д.... На свалку і в плавильню! Нормальні машини купуйте! Зараз на дворі 2018 рік. Євро-5 це авто від 2010 року виуску... ТОбто візьми порядну машину до 8 років, і катайся на здоров"я і з комфортом! Візьми мотор до 3 літрів, заплатиш за розмитнення 30-32% від вартості... В чому діло??? Но нєт, вам треба мерс S-ку або БМВ Х6 з 4-літровим мотором за копійки.... Ви хворі? Ідіть в Європу та там платіть податки, і купуйте такі "дешеві" машини... Лиш як побачите ціну на страховку, і їх солярку, та мало ся побабрите у гатьки... Ділаші! ;)

ДП
до петро реберко

ідися там завадь. а не пиши туй тупізну. Бо то мош крадене вичислити. а є ще багато доброчесних громадян, які катаються на євробляхах. Кіть хтось має гроші купити собі за 8000 баксів машину на украх то єдно. А ко не має та бере собі таку же за горами за 3000. Малининько є разниця

ПР
петро реберко

Ви побзирайте кілько крадених машин задержувуть на єврономерах. Хочуться возити най розтаможувуть і кладуть на облік український. І вообще кіть ти не громадянин європи, або не робиш там запретити експлуатувати авто туй в Україні.

5
5555

В Україні треба лишити з податків на авто пдв або мито при розмитненні, а також треба на державному рівні підтримати виробництво електромобілів - звільнити від усіх податків на 5-10 років, можливо тоді прийдуть інвестиції в автопромисловість, будуть робочі місця !

Б
Букі

Ітак найдуться такі шо скажуть «Шо я маю плптити за розмитнення, я дале буду на пересечку ходити кажді 5 днів і создавати очіріді»

Д
Довгінко

Та дайте людям вже розмитнити нормально автомобілі. Тут бачу дуже багато дабробажаючих, то вся наша держава- якщо мені погано, чому тому добре, хай і тому буде погано. Як не якась біда та євробляхи винні. Я думаю все залежить від людей, не менше біди з укробляхами. Хтось говорить про демократію? Але ми лише спостерігаємо утиски людей з боку держави! Ганьба політикам. Хочуть загребсти много, але не дістануть ні копійки. Краще б ті 200 євро в рік падали на рахунок держави, а вони безмозглі кури.

P
ProRock

А при чому тут цигаретлики? якшо я купив в Україні на свій страх і ризик, за свої кошти ... на своїй машині... вивіз цигарки...(доречі щоб з голоду не здохнути,бо в цій богом забутій країні офіційно заробити нереально) то де я Україні погано зробив? Ну чому ви в свою ойропу бажаєте лиш частково мокнутися...

О
Оксана

Техогляд хочуть ввести? Зробіть спочатку хоч більш менш нормальні дороги, а то яма на ямі. І бензин має бути якісний, а не з "ослиною мочою" розбавлений!

ГМ
Гена Москаль

знов заверещали, як ви вже мені надоїли НЕРОБИ!!!!!............йдіть працювати, а не цігаретлі на своєму хламі возити

Щ
Щось

мені ся видить бляхарям треба ладити бапки прийдеся платити хоч не хоч а вать робити курник з того чермету уже дуже вариться на верху перереєстрація....

Л
льоха

пох на іхні закони бляхи ходили і будуть ходити і нико нич з цим незробить

:
:)

Шановні коментатори! Не чмиріть Івана-гукана. «Он ни в чем не виноват».

ДІ
До Івана болвана

Лумпаку - я плачу податок (шуйодо), страховку і ТО в Угорщині. Я плачу ці всі гроші чужій країні бо наші депутати прилетіли з іншої планети! Машина моя куплена була в Бельгії, но чомусь машину (до речі в ідеальному технічному стані) можна було в Угорщині розмитнити за 1100 Евро (які я і залишив в чужій країні) а у нас по калькулятору я мав би заплатити 26000 євро. Де тут здоровий глузд, Іване? Ти чуствуєш разницю? Кіть ти вважаєш що це нормально - розженися і убийся об стінку.

5
5555

Чому влада говорить тільки про молдовський варіант, найкраще підійшов би грузинський , латвійський ! До Івана -евробляхарі так само платять податки як і інші українці, купуючи паливо на наших заправках, запчастини в магазинах, а також багато машин використовує бізнес, не маючи можливості купити нормальне авто за нормальні гроші, а не драконівські мита, акцизи, які сьогодні діють !

І
іван

Люди знали шо купували, половина з них крадені, потопленики, і.т.д. виходить ко купував в Україні то лохи ? Так по вашому евробляхарі? Люди свідомо порушували закон!!!! Так мош і паленку дома варити і продавати піти під верховну раду бастувати аби легалізували , і проституцію, дуже хитрожопі евробляхарі, ні копійки податку не платять, а пак ревуть шо в державі погано.

УБ
україна блін...

державна валюта - гривня!!! при чому тут вимірювати податки у євро??? не країна, а дєрєвня дураков...

Читайте також