Енциклопедія карпатських русинів стане завершальним томом Історії України

22
1

Сьогодні, 11 травня, в Ужгороді завершився презентаційний тур «Енциклопедії історії та культури карпатських русинів» - першого енциклопедичного видання, присвяченоого історичному минулому та культурі карпаторусинів усіх країн, де вони мешкають.

Робота над книгою тривала 5 років. Це переклад другого, доповненого і переробленого видання «The Encyclopedia of Rusyn History and Culture» за редакцією Павла Роберта Магочія та Івана Попа (Канада). Найважче було підібрати ілюстрації, адже англомовна книга не ілюстрована. Як розповів видавець праці Валентин Падяк: «У виданні представлені 13 кольорових карт, 1100 чорно-біли та кольорових ілюстрацій , влито десятки унікальних архівних фотографій. Якщо ми подавали зображення газети, то прагнули, щоб це був її титул від 1-шого числа. Пошук такого номеру тривав, інколи, 3 – 3,5 роки».

Принциповим було і використання в назві україномовного перекладу енциклопедії власне слова «карпатських», адже в оригіналі його не було. «Цим ми відмежувалися від деяких політичних спекуляцій, чітко вказавши, що в праці не йдеться про стару назву українців та білорусів, мешканців київської Русі. Йдеться саме про Закарпаття, Пряшівщину, Лемківщину, Воєводину і діаспору з цих країн», - зазначила перекладач Надія Кушко.

Видання вийшло накладом в 1500 примірників, 200 з яких, стараннями спонсорів перейдуть  в бібліотеки та освітні установи України і світу. Свій власний примірник днями отримала навіть адміністрація Президента України. Дизайн видання співпадає з багатотомником Історії України спеціально для того, щоб він ніби став завершальним томом праці.

Ціна його сягне близько 320 грн.

Коментарі

Х
х

Магочі, старий агенте комуністичних спецслужб, в будь-яку задницю залізеш. Ні сорому, ні честі!

Читайте також