Необхідно шукати альтернативу газу

9
1

Днями Закарпаття відвідав перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства України – начальник Державної житлово-комунальної інспекції Олександр Мазурчак, який ознайомився з роботою підприємств ЖКГ краю. В поїзді його супроводжували заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча та т. в.о. начальника житлово-комунальної інспекції у області Едуард Маляр.

Насамперед Олександр Мазурчак побував у Рахові, де провів нараду з питань використання альтернативних джерел для опалення.

– Населення та підприємства країни продовжують використовувати альтернативне паливо як резервне, і лише газова криза початку цього року спонукала всіх серйозно зайнятися цією проблемою, – констатував Олександр Мазурчак. – Тому використання для опалення відходів деревини, особливо в тих регіонах, де відсутнє газопостачання – безумовна перспектива.

В свою чергу заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча відзначив, що  останніми роками в області спостерігається тенденція до зменшення споживання блакитного палива всіма категоріями споживачів. Якщо у 2005 році бюджетні установи споживали 37,4 мільйона кубометрів газу, то минулоріч – 31,2 мільйона. Така ж картина і по населенню: при тому, що з 2005 року кількість газифікованих осель зросла майже на 32 тисячі, споживання газу на одну квартиру значно зменшилось – більш ніж на 316 кубометрів. Разом з тим, науковці стверджують, що область може забезпечувати себе відновлювальними видами енергії в необхідних обсягах.

– В останні роки в області активізовано процес переходу на альтернативні види опалення, – каже Віктор Лукеча. – Приклад – місто Рахів, де нещодавно в тестовому режиму на відходах деревини запрацювала котельня. До тепер опалення 492 приватних квартир , 2 шкіл і 3 дитсадків райцентру здійснювалося від цієї ж котельні, яка працювала на мазуті та бурому вугіллі. Нова ж котельня дасть змогу зекономити лише за один опалювальний період більше мільйона гривень. Окрім того, в районі буде частково вирішена проблема з утилізацією відходів деревини.

– Вартість енергоносіїв і надалі зростатиме, тому ми маємо якнайшвидше розпочати перехід на альтернативні види опалення. Результат буде лише тоді, коли робота в цьому напрямі проводитиметься в комплексі, – резюмував Олег Мазурчак.

 

Коментарі

Д
діма

хлопці молодці - шось роблять для людей... так тримати!

Читайте також