Понад 20 організацій під одним дахом: як працює мукачівський Центр громадськості та національних культур (ВІДЕО)

945

Центр громадськості та національних культур був відкритий ще у 2019-му році за ініціативи міського голови Андрія Балоги. З міського бюджету будівлю капітально відремонтували, а згодом за кошти ООН було придбано меблі, техніку та інше оснащення для комфортної роботи представників громадських організацій.

Мукачівський хаб досі немає аналогів в Україні. Тут під одним дахом працюють одразу двадцять громадських організацій та спілок: «Союз Чорнобиль України», ВГО «Союз Українок», спілка ветеранів Афганістану, угорське товариство, німецьке товариство, єврейське товариство, осередок пластунів, ГО "Безбар'єрне Закарпаття", Благодійний фонд "Новий початок" та інші.

«Коли ми облаштовувати інтеграційний хаб, то ми встановили спеціальну площадку для того, щоб можна було переміщати людей з інвалідністю в інвалідних колясках. Тут є кнопка для того, щоб ліфт спустити. Але користуватися можна тільки в присутності працівників, оскільки він не поїде поки не закриється повністю. Коли відкривався хаб було виконано всі вимоги до інклюзії: всі надписи продубльовані шрифтом Брайля, спеціальна тактильна плитка на підлозі для слабозорих» - розповідає Олександр Галай – директор комунальної установи «Центр громадськості та національних культур Мукачівської міської ради.

Директор розповідає – хаб ніколи не буває порожнім. Щодня задіяні майже всі приміщення. Тут проводять тренінги на різну тематику, конференції, засідання, вечорниці, концерти з нагоди міських та державних свят.

«Перевага хаба в тому, що він зміг зібрати всі громадські організації під одним дахом. До цього вони були розкидані по місту, мали якісь кімнати невеличкі без жодних умов. Про організаційну техніку взагалі мовчу. Зараз вони тут усім забезпечені. Вони нічого не купують, ми все їм надаємо. І завдяки тому, що вони зараз під одним дахом, допомогло їх всіх об’єднати. Якщо якась одна організація проводить якийсь захід, представники інших ГО теж приходять» - розповідає Олександр Галай.

На другому поверсі облаштували студію звукозапису з усім необхідним обладнанням, інструментами та меблями. Займатися там можна безкоштовно.

«З метою залучення якомога більше молоді до інтеграційного хабу – була задумана, спроектована й реалізована студія звукозапису. Вона користується великою популярністю. Але ця студія не професійна. Ми не ставили за мету отримувати за це кошти. Ми ставили за мету допомогти молодими талановитим людям реалізувати себе. Вони можуть прийти сюди щоб пограти на ​, поспівати. Це відбувається досить часто. Все що є всередині інтеграційного хабу, було закуплено за кошти ООН. Внесок міста – це приміщення» - каже директор Центру.

Двічі на тиждень в будівлі проводять безкоштовні уроки англійської мови. Навчання триває пів року, після чого набирають нову групу. Викладають на цих заняттях іноземці – носії англійської. Незабаром в Центрі стартують і навчання для майбутніх програмістів.

«Є ще одне приміщення, де ми маємо намір розпочати роботу айті-кластера. Хочемо зібрати людей, яким допоможемо здобути професію. Вони будуть навчатися комп’ютерному програмуванню. Ми оголосили набір у дві групи від 10-ти до 14-ти років і від 15-ти до 20-ти. Маємо двох тренерів, які погодилися працювати безкоштовно. До речі, техніку вони нам подарували» - каже Олександр Галай.

Після повномасштабного вторгнення Центр громадськості став прихистком й для чималої кількості вимушено переміщених осіб. Кілька разів на тиждень вони навідуються сюди на творчі посиденьки, психологічні тренінги та інші заняття. Хаб допомагає їм освоюватися у новому місті, знайомитися між собою і знаходити нових друзів.

Коментарі

Читайте також