У 1933-му році закарпатці збирали зерно для українців, які голодували

4
1

20 листопада в музеї управління СБУ провели екскурсію

20 листопада в музеї управління СБУ в Закарпатській області для щойно прийнятих до лав СБУ співробітників відбулася ознайомча екскурсія з документальними свідченнями подій 1932-1933 років. У музеї управління СБУ представлено документальні видання, зокрема збірник `Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВС`, - повідомив кореспондент ZAXID.NET.



Збірник містить документи радянських органів державної безпеки - Державного політичного управління (ДПУ) та Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС). В них подано додаткову архівну інформацію про причини, перебіг і наслідки найстрашнішої трагедії в історії українського народу 20 століття - Голодомору.



Екскурсію провела співробітниця управління Наталія Попович, корінна закарпатка, за словами якої про голод в Україні на Закарпатті дізналися з чуток. У 1933 році мешканці Закарпаття, яке того часу входило до Чехословаччини, намагалися їжею допомогти українцям, які потерпали від голоду, однак були випадки, що на кордоні радянські солдати відбирали і спалювали призначене для допомоги збіжжя.



Торік, у 2007 році в Ужгороді під егідою СБУ, а також Закарпатської обласної адміністрації, управління культури ОДА та Закарпатського музею народної архітектури та побуту вже проводилась виставка архівних документів радянських органів держбезпеки, розсекречених СБУ, які засвідчують факт Голодомору у 1932-33 роках в Україні.




Коментарі

И
Иван

как и вся история, все перекручено.На Украине была своя влада,свои активисты,которые способствовали голодомору.Вот если бы власть восстала против ,народ бы удалось спасти.Во главе республики стоял украинец по национальности,и поддерживали его такие же украинцы.

Читайте також