Закарпатці отримали книжку про Голодомор 1932-33 років

8
0

«Розсекречена пам`ять: Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД»

В Управлінні СБУ в Закарпатській області презентували видання «Розсекречена пам`ять: Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД», підготоване співробітниками Служби безпеки України спільно з представниками Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000» та Українського інституту національної пам’яті, – повідомив 22 червня ЗІК.



Ця книжка – перша, де найповніше публікуються документи ГПУ-НКВД про Голодомор з архівів Служби безпеки України. Документи розповідають про здійснення органами держбезпеки масових політичних репресій, у тому числі й з метою приховування правди про страшні 1932-33. Майже 70 років ці матеріали зберігалися під грифами секретності і були недоступні для дослідників.



«Зібрані у виданні матеріали підтверджують той факт, що Голодомор 1932-33 років був спланованою акцією проти українського народу», – зазначив на презентації начальник Управління СБУ в Закарпатській області Юрій Рахівський. Він також підкреслив, що «СБУ принципово стоїть на тому, що жодних таємниць у питаннях, які стосуються відновлення історичної справедливості немає і не може бути». Те, що інтерес громадськості до прихованої історії значний, свідчать і численні звернення закарпатців: щодня в Управління СБУ в Закарпатській області надходить 10-15 заяв з проханням ознайомитися з матеріалами архівів СБУ, зокрема по справах репресованих.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також