14-й Форум - книжкове свято для гурманів

10
0

Маніяки від літератури – автори та читачі, видавці, вся культурна спільнота, включно з художниками, музикантами, журналістами та іншим творчим людом десь в середині вересня збирає речі та вирушає до міста Лева, аби потрапити на найбільший та найвпливовіший книжковий ярмарок літератури.

14-й Форум видавців, що проводитиметься 13-16 вересня у Львові, обіцяє стати дійсно грандіозною подією книжкового року України. Цьогоріч він зібрав 570 учасників, загалом на 4 дні ярмарку заплановано 286 заходів, на конкурс «Книга форуму 2007» надіслано 411 книжок.

Окремої уваги заслуговує фестиваль дитячого читання «Книгоманія», який проводитиметься вже вшосте. На фестиваль приїдуть діти-переможці всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України 2007» - по 3 дитини з усіх областей, АР Крим, Києва та Севастополя. «Книгоманія» - авторська програма Олександри Коваль, проте її реалізація стала б неможливою без спонсорської підтримки. Компанія «Кока-кола Україна», яка постійно інвестує у соціальні проекти та підтримує програми, важливі для української громадськості, допомогла у реалізації цьогорічної «Книгоманії». «Ми всебічно усвідомлюємо важливість проекту «Книгоманія» для українського суспільства. Наша компанія отримує достатні прибутки для того, щоб займатись спонсорством. І ми дуже раді співпраці з такими чудовими людьми, як організатори «Форуму видавців», - зазначає директор у зв’язках з громадськістю компанії «Кока-кола Україна» Олеся Жулинська.

У програмі фестивалю юні читачі встигнуть і побігати старим Львовом, шукаючи літературні підказки та розгадуючи книжкові загадки, і поспілкуватись з улюбленими дитячими авторами, і потанцювати на дискотеці. Головна мета проекту – навчити дітей любити книжки, і бачити в читанні не необхідне та нудне заняття, а можливість створення цікавого й неповторного світу, привід для знайомства та активного спілкування.

На фестиваль, зустрітись з найкращими читачами України приїде також Катерина Серебрянська.

Доросла програма Форуму цьогоріч обіцяє бути також яскравою. «Гурманська програма» - Другий міжнародний літературний фестиваль – обіцяє читання та перформанси більш ніж 50 письменників з України. Польщі, Німеччини, Литви, Білорусі, Сербії, Хорватії, Австрії, Болгарії. Програма літфесту доволі заманлива, адже тут збереться цвіт авангардної літератури близького та далекого закордону. Тож кожен гурман від літератури тут зможе отримати своє. Хоча не багато хто з літманіяків може похвалитись знанням творів більшості з авторів, заявлених на фестиваль, організатори стверджують, що всі вони – зірки у своїх країнах, люди, що реально впливають на літературний процес. Що ж, побачимо при зустрічі.

Крім літфесту, звісно, на нас очікує ще одна подія, традиційна для Форуму – конкурс «Книга Форуму». 62 члени журі оберуть з 411 книжок 20 найкращих. Автори-переможці крім морального визнання отримають ще й матеріальні нагороди, доволі пристойні, як стверджують організатори.

Серед книжок, поданих на розгляд журі – «Таємниця» Юрія Андруховича та перекладена ним же «День смерті пані День: Американська поезія 1950-60-х років». Обидві, зрозуміло, заслуговують на потрапляння не просто в двадцятку, а принаймні в першу п’ятірку найкращих книжок Форуму. До речі, хто не встиг потрапити на презентацію «Таємниці» у своєму місті, зможе потрапити на авторський вечір Андруховича, присвячений, звісно, цій найтаємничішій книзі-розмові. Також його величність Патріарха очікують на розмаїтих читаннях та автограф-сесіях.

Кожне видавництво, звісно, запропонує свою програму акцій. Серед яких - музично-літературні перформанси. Такі, як має намір влаштувати Книжковий Клуб. 14 вересня о 18.00 на площі Ринок біля міської ратуші за участю золотого хлопчика Любка Дереша, скандальної дівчинки Ірени Карпи, еротомана Юрія Покальчука, інтелектуала Володимира Єшкілєва та відверто-витонченого Юрія Винничука відбудеться акція «Зіркова PROZA.UA». Обіцяно насолоду не лише від читання, але й від музиціювання, зокрема, самої Карпи, а також гуртів «Бум бокс», «Дзиґа Imagine», «Арс Нова» та DJ Zamira. Перчені ведучі заходу - резиденти Comedy Club.UA Дядя Жора & Притула-Тернопільський Сірий. Організатори обіцяють, що буде весело.

Взагалі, програма свята така, що обійти все неможливо. Тут і парні читання українських та зарубіжних авторів, і незліченні презентації та автограф-сесії, ігри та ігрища, майстер-класи, концерти. Головне – не розгубитись. Програму 14-го Форуму видавців ви можете знайти тут.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також