50 копійок з голуба, або Як закарпатські голубоводи ярмаркували у Мукачеві (ФОТОРЕПОРТАЖ)

27
1

20 лютого в Мукачеві відкрилася обласна виставка декоративних та спортивних голубів. Місто над Латорицею зустріло голубоводів з різних куточків Закарпаття туманом та досить неприємною дощовою погодою. Тому, видавалося, що за таких погодних умов мешканці міста не надто охоче покидатимуть теплі оселі, щоб поглянути на птахів.

Виставка розгорнулася у приміщенні Будинку русинів, що у центральній частині міста. На вході про захід сповіщала скромна вивіска. Одразу ж з порогу відкривалася відвідувачів зустрічала досить незвична, ба навіть дещо провокуюча картина – клітки з пернатими експонатами на тлі русинської символіки.

Подібні заходи для Мукачева досі залишаються чимось нетиповим, вони важко вписуються у життєвий ритм міста. Однак, як не дивно, але близько першої суботи у залі було чимало людей. І діти, і дорослі з подивом та, подекуди, прискіпливістю розглядали птахів. А подивитися було на що... Було помітно на лицях, що ніхто з присутніх навіть і не здогадувався, що такі звичні для нас голуби бувають різного розміру, форми та окрасу, а деякі експонати взагалі більше нагадують екзотичних птахів.

Оглядаючи голубів, ловиш себе на думці: що не птах то особистість з своїм характером, норовом та манерністю поведінки.

«Ой, хто ж його, такого бундючного сюди посадив?» – раптом пронуло на весь зал в суміші з азартним сміхом. Виявилося таку реакцію у відвідувачки викликала Американська пава, яка набурмосившись і «розкривши», як віяло хвоста, поглядала на всіх зверхнім і відверто байдужим поглядом. Ось і маєте характер.
Величчю вразили римські голуби, які ніби справді щойно прилетіли з вічного міста. Голуби породи мондейн припали до душі дітям, адже схожі на волохаті кульки. І тільки пара голубів з породи тексанів не зважали ні на кого, мило пощипуючи один одного.

Загалом любителі пернатих мали можливість оглянути близько півтора десятка порід декоративних та спортивних голубів. Окрім вже згаданих – миколаївські, гданські високолітні, померанські дуті, німецькі виставкові поштарі, бакинці та ін.

Виставлені на показ птахи настільки зацікавили, що захотілося дізнатися про них більше. Спочатку Мукачево.нет  звернулося до одного з організаторів – літнього чоловіка, який показував охочим голубів. Проте він одрвазу відповів:" Йой, нич, не знаю, не хочу давати інтерв’ю" і одразу ж повернувся до своїх улюбленців, щоб показати їх всім бажаючим.

Неподалік зібралася група людей, які пильно вдивлялися у світлини з голубами. За мить між відвідувачами спалахнула дискусія стосовно походження одного голуба: "Ми хочемо з’ясувати, чи це справді голуб породи "жайворонок", – пояснив один з відвідувачів, вказуючи на птаха.

У розпал обговорення свої аргументи виклав і один з організаторів виставки. Він же люб’язно погодився  розповісти про захід.

Співбесідником Мукачево.нет  виявився Мілан Беренець, голубовод з Мукачева. Молодий чоловік захопився голубоводством 3 роки тому. Як виявилося, виставка неконкурсна, тобто без журі і відзнак: "Це виставка-ярмарок, яку може відвідати кожен охочий і навіть придбати птаха." Але як зазначив Мілан, він своїх голубів не продає, оскільки вклав у них багато праці, а тренування і догляд за ним справа не проста.

"Ми зазвичай проводимо тренування вранці. Пізніше не можна, бо ситно поївши вони не дуже охочі до польотів (сміється). Вивозимо їх у Карпати чи Нижні Ворота, і відпускаємо. Для спортивних голубів дистанція становить у середньому 10 кілометрів".

Як і будь-яке з екзотичних захоплення, розведення голубів – справа не з дешевих. Пара коштує від ста до двох тисяч гривень. Зокрема, така вартість цих голубів, що виставлені в Будинку русинів. Голуби, які беруть участь конкурсах вартують значно дорожче. Та й вимоги до них значно жорсткіші. Скажімо, голуба можуть дискваліфікувати за більшу чи меншу від зазначеного стандарту  кількість пір’їн у хвості, невідповідний колір очей, неправильну форму дзьоба.

Проте, як зазначив співбесідник, ні ціна, ні конкурси ролі не грають. Найважливіше – це позитивний плив птахів на психологічний стан людини. Вони розслабляють і примушують забути про буденність.

У Мілана Беренця ціла колекція Миколаївських голубів. На запитання, чому він розводить саме їх, голубовод відповів:" По-перше, ні у кого в Закарпатті цієї породи не було, по-друге, я випадково дізнався, що Віктор Янукович розводить цих птахів, тому вирішим обрати їх."

Цікава паралель виходить – останні п’ять років у фаворі були бжоли Ющенка, а наступні, вочевидь, пройдуть під знаком голуба. Голуб – символ миру, тому будемо сподіватися на те, що політики зможуть консолідуватися, так як і організатори  виставки у Мукачеві. Адже, захід організований на ентузіазмі голубоводів Закарпаття і жодної комерційної вигоди їм не дасть.

50 копійок з голуба – таку символічну ціну сплатили учасники, щоб винайняти приміщення та інші організаційні витрати. Все для того, щоб показати людям результати своєї праці, адже кожна робота заслуговує на  винагороду. Навіть, якщо нею слугуватиме просто захоплений блиск у очах та наївне дитяче прохання.

"Мамо, давай заберемо цю пташку додому!.. Ну будь-ласка, мам…".

Фото: Є.Тужанський для порталу Мукачево.нет

Коментарі

ІК
Іра конфєта

бідні пітятка)

Читайте також