Балога: Рішення про злиття вузів на Закарпатті є помилковим

22
10

У недавнє розпорядження Кабінету міністрів про злиття чотирьох вищих навчальних закладів Закарпаття треба внести суттєві корективи, щоб запобігти розвалу освітньої і наукової бази області. Про це сьогодні заявив лідер Єдиного Центру, міністр надзвичайних ситуацій, депутат Закарпатської обласної ради Віктор Балога.

Він вважає помилковим утворення єдиного Закарпатського університету через просте об’єднання різнопрофільних і різновеликих вишів. За оцінкою урядовця, ця ідея є хибною, бо не враховує об’єктивних реалій у науково-освітній сфері краю.

«Треба чесно визнати: при підготовці рішення допустили кілька суттєвих прорахунків. Наприклад, в одну площину поставили Ужгородський національний і Закарпатський державний університети. Першому – понад 60 років, там навчається 12 тисяч студентів, найкраща наукова база, авторитетні викладачі. Другий походить із середини 90-х років, коли інститути плодилися в геометричній прогресії. Неправильно, коли ці вузи зрівнюють в статусі. Як урядовець поділяю відповідальність за прийняте недосконале рішення».

Лідер Єдиного Центру повідомив, що одержав копію розгорнутого листа викладачів і студентів УжНУ, надісланого Президентові України. У документі наведено вичерпні аргументи проти запропонованого способу злиття закарпатських вишів. При цьому Балога відзначив, що необхідність об’єднання вищих навчальних закладів не ставиться під сумнів – протест викликає порядок такої реорганізації.

«Цілком поділяю і підтримую позицію Ужгородського національного університету. Не можна допустити, щоб найстарший і найповажніший виш Закарпаття потерпів від непродуманих рішень. Важливо також запобігти протестам проти таких новацій – це той випадок, коли можемо на рівному місці наразитися на обурення і спротив десятків тисяч людей».

В.Балога має намір порушити це гостре питання перед урядом, щоб переглянути ухвалене розпорядження. «У такій тонкій сфері, як наука і освіта, діяти треба філігранно. Ніщо не заважає зробити так, щоб рішення про об’єднання закарпатських вишів було прийнято без поспіху, врахувало інтереси науковців і студентства та всієї місцевої громади», - сказав політик.

Нагадаємо, що після останньої сесії Закарпатської облради у коментарі Мукачево.net Віктор Балога наголосив, що ректором новоствореного об'єднаного вишу має стати людина з УжНУ. Серед достойних очолити новий університет міністр назвав діючого ректора УжНУ Миколу Вегеша, його попередника Василя Русина, декана стоматологічного факультету Юрія Пересту та керівника обласного Центру нейрохірургії та неврології, професора УжНУ Володимира Смоланку.

Коментарі

Д
Дмитрий

Какой смысл объединять эти вузы вообще? Они частично занимаются одним и тем же. Например, ряд аналогичных факультетов есть как в УжНУ, так и в ЗакДУ. Что - будет "юрфак-1" и "юрфак-2" в объед.университете? или это будет один фак-т в разных корпусах? Лучше не будет. Скорее всего, госзаказ на бесплатные места снизится до количественного уровня УжНУ в объединенном университете в целом. Вырастет коррупция. Любая монополия стремится к неограниченным прибылям. Конкуренция снижает прибыль производителя, улучшает качество, и в целом "жизнь" для потребителя. Законы экономики никто не отменял. Нужно видимо, ряду лиц, чтобы прибыль, как "белая" в виде офиц.платы за обучение, так и "черная" в виде взяток, во-первых шла именно этому ряду лиц в карман, а не распылялась, во-вторых, взвинтить цены (и на то и на другое) , пользуясь монопольным положением. Потом начнут выживать киевские филиалы из Закарпатья (уже были такие идеи). Смысл один - сдирать студентов и их родителей "три шкуры".

А
Антон

В. Балога "вважає помилковим утворення єдиного Закарпатського університету"...я або чогось не розумію, або мінстр МНС поміняв свою позицію))) Якщо я добре памятаю, то на минулому засіданні він нічого не говорив, а на сесії Облради взагалі підтримав цю ідею, ще й назвав кандидатів у ректори! То що то було,- забувся напевно!

Ш
Шлямбур

Абл, скоріш за все, Вегеш та компанія влашували психоз Балозі...

Ш
Шлямбур

Українське прислівя "сім разів відміряй - одни раз відріж" як ніколи актуальне в даній ситуації. Добре, що у Балоги є нормальні радники-аналітики

.
...

Також у наступному році на цьому факультеті почнуть підготовку бакалаврів з напряму «Інженерна механіка».

АА
Александр Аркадьевич

Студентами Мукачівського державного університету у цьому році стали не тільки закарпатські випускники, а і випускники інших областей. Багато заяв у цьому році було подано із Львівської, Хмельницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Рівенської, Сумської та Одеської областей. У цілому за період роботи приймальної комісії було подано 3,5 тисячі заяв і за результатами конкурсного відбору зараховано студентами Мукачівського державного університету понад 1,4 тисячі вступників. http://gazeta-mukachevo.com/2011/08/16/2815/

Н
няньо

васьо 16.08.2011 18:45 | IP: 91.124.122.XXX Братуха ти красавец!!! )))

Я
Я

Моя дитина поступила в Ужгородський національний університет із понад 770 балами і я хочу, щоб вона отримала диплом цього ж уніерситету. Середній бал абітурієнтів ЗакДУ та МДУ не перевищує 600. Питання: чиї інтереси враховуються при об"єднанні? Чому об"єднання почали не перед вступною кампанією?

УН
уже не таємно

Ректором буде ПЕреста, який давно шантажує Балогів за передчасну смерть свого батька. Іся суєта Балогою спеціально була зроблена. Просто тихцем усі документи і діла робить Переста.

А
Антибалога

Спочатку сам ворожнечу розпалює, а потім "переживає", що може наразитися на обурення! Моя думка, якщо б Балога був впевнений, що ректором буде Вегеш, жодних хвилювань щодо об'єднання не було. Але Ващук, видно, більше шансів має!

Читайте також