«Бульдог» із «носорогом» від центральної влади

5
0

Обласні депутати обурені кадровими призначеннями на Закарпатті

«Ми, фірма КРУ» – невипадково обмовився на сесії обласної ради минулого четверга головний ревізор краю Роман Чубко і викликав дружний іронічний сміх депутатів, усіх присутніх і навіть своїх же підлеглих.

Чує себе чоловік не на чолі державної структури, яка повинна допомагати ефективно використовувати бюджетні кошти, а чільником фірми, що дбає про комерційний зиск і просування бренду, нехай і через скандали. Призначення й антидержавницькі дії Чубка та новопредставленого керівника ДПА області Мирослава Хом’яка викликали на сесії найбільше емоцій і дискусій.

Понад п’ять десятків питань розглядалося в сесійній залі. Більшість із них, що стосувалися змін до бюджету, різних соціальних програм, дозволів на розробку надр, були докладно опрацьовані в комісіях, а тому затверджувалися швидко й без дебатів. Насамперед заслухали медиків і санепідеміологів, керівника інспекції з контролю за якістю ліків про те, скільки на Закарпатті хворих  на грип, чи є медикаменти, які заходи треба вжити. Відтак затвердили виконання обласного бюджету за ІІ квартал, розподілили наявні у крайовій скарбниці гроші на різні об’єкти й потреби, вирішили, як давати раду безпеці руху на автошляхах, вдосконалити діяльність і підтримати установи кримінально-виконавчої системи, допомогти підприємцям і аграріям, вивезти ще наявні в області залишки старих хімічних засобів захисту рослин тощо. Затвердження тексту гімну області вирішили відкласти – напередодні профільна комісія не змогла обрати найбільш гідний серед численних пропозицій.

Депутати підтримали скеру­вання правоохоронцям запиту про ДТП у Ракошині, в якому під колесами авто міліціонера загинув 41-річний пенсіонер органів внутрішніх справ. Як стало відомо депутатам, ДТП оформили як таке, що сталося... за відсутності водія! Тобто їхала машина сама-самісінька, їхала та й переїхала прямісінько на пішохідному переході чоловіка. Втім з нашою міліцією ще й не таке буває.

Звернулися депутати до правоохоронців – і прокуратури, й ГУ МВС – перевірити також факти, які «накопало» обласне КРУ й піарилося з ними на всіх телеканалах і прес-конференціях. Бо ГоловКРУ своєю плановою ревізією ніяких страшних зловживань, про які вже кілька тижнів твердив чільник обласного КРУ Роман Чубко, не встановило. Та й кошти державі не повернуто, бо лише 7 % так званих порушень підтверджено, а дуже багато питань ще розглядається у судах. Скажімо, на сесії окремим питанням мусили внести зміни до рішення одного з попередніх засідань, бо тоді гроші скерували на підтримку ужгородської ЗОШ № 6, а тепер поправили, що ЗОШ № 6 ім. Ґренджі-Донського, бо й така дрібниця могла б надалі бути причиною звинувачень у нецільовому використанні коштів.

Чубка на недавній колегії ОДА просили на сесії пояснити свої дії й попросити вибачення перед людьми, однак він свій виступ почав із запевнень, який він чудовий фахівець, має відповідну освіту, великий досвід роботи у державних структурах і бізнесі. Відтак довго пояснював про результати перевірок, чому, на його думку, порушення таки були, що акт ГоловКРУ не підписував і побачив лише на сайті свого відомства, розповідав, як його підлеглих хотіли виселити з будинку облради тощо. На що у залі пролунала репліка, що напівправда завжди страшніша за брехню. Завдання всіх посадовців, зокрема й працівників КРУ, працювати на спільний результат, запобігати помилкам.

З призначення головного КРУшника Закарпаття центральна влада вкотре наступила на граблі, які вже неодноразово приводили до з’ясувань і повернень на посади через суди – не погодила креатуру з керівництвом області. Така ж історія і з одіозним призначенням голови ДПА краю. Нового закарпатського податківця насилу нав’язали нам аж із другої спроби: кілька місяців тому його вже намагалися призначити саме нам і реанімувати в системі податкової після гучного звільнення внаслідок протестів підприємців у 2005 році, коли він очолював ДПА Львівщини.

Депутати підтримали рішення з п’яти пунктів: визнати призначення Хом’яка незаконним; звернутися до вищих посадових осіб держави з вимогою його скасувати; запросити голову ДПА України Сергія Буряка у тижневий термін прибути на Закарпаття й пояснити доцільність зміни керівництва податкової області; доручити голові ОДА оскаржити призначення в суді; повідомити рішення сесії всім посадовцям і підприємцям Закарпаття.

Голова найбільшої фракції обласної ради і перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога назвав призначення Хом’яка плювком у душу всіх закарпатців. Незаконними призначеннями Кабмін прагне дестабілізувати ситуацію на місцях, демонструє, що і на закон, і на права та повноваження  місцевого самоврядування задля політичної доцільності можна начхати.

Заковика ще й у тому, що на Закарпаття, де ще не «загоїлися рани» й зберігається недобра пам’ять про методи і дії СДПУ(о), призначили людину дуже близькудо Віктора Медведчука – колишнього головного «есдека», а нині соратника БЮТу.

Така гримуча суміш, як жартували у сесійній залі, «бульдога з носорогом», особливо на Закарпатті, може призвести до вибуху, який «аукнеться» для тих, хто ігнорує думку закарпатців, і втратами на президентських виборах, і на вже близьких виборах до місцевих рад.

Іван ГУМЕНСЬКИЙ

     P.S.: У середу стало відомо, що в обласній ДПА оголошують про нові кадрові зміни. Була надія – нарешті у Києві отямилися і призначили на Закарпаття іншу людину. Однак журналістів в ДПА не пустили, а відтак на сайті відомства з’явилася інформація про представлення нового начальника... обласної податкової міліції. Ним став Володимир Гера – як і всі новопризначені зами, теж зі Львівщини...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також