ЧИ ЗАГРОЖУЄ ЗАКАРПАТТЮ ЗЕМЛЕТРУС (ОНОВЛЕНО)

14
2

Землетрус на Гаїті спичинив потужну інформаційну хвилю в засобах масової інформації, зокрема українсьі журналісти підняли тему сейсмічної ситуації в країні. Сейсмо-небезпечними територіями, за словами експертів, є Закарпаття та Південь.

Зокрема сейсмолог з Києва В’ячеслав Константинов, заявив, що на Закарпатті в найближчі 10 років очікується восьмибальний землетрус.

Прокоментувати цю інформацію портал Мукачево.нет попросив звідуючу сейсмічної станції "Ужгород" Світлану Плішко.

За її словами, Закарпаття справді входить до сейсмо-небезпечонї зони, проте, землетрус силою 8 балів - неможливий.

"Закарпаття - семибальна область, - пояснила Плішко, але поштовхи такої сили можливі тільки в окремих зонах, а саме в Анталовцях, місто Чоп вже входить до п’ятибальної зони. Та навіть якщо там буде зафіксований землетрус то в Ужгороді його сила не перебільшуватиме п’яти балів. Такі поштовхи не можуть спричинити значних руйнувань, про які заявили окремі сейсмологи".

Для Закарпаття характерні неглибокі землетруси, гіпоцентр яких розташований на глибині кількох десятків кілометрів. Щодо  Мукачева, то за словами завідуючої станції,тут справді є ризик семибального землетрусу, але за прогнозами сейсмологів, найближчим часом  його мешканцям не слід цього боятися, адже в  області землетруси виникають з періодичністю 25 - 30 років. Останні поштовхи були зафіксовані 3 роки тому в Берегові.

На разі найбільше занепокоєння сейсмологів краю викликають зони підвищеного ризикув Польщі, де не так давно спостерігалися серії землетрусів. Польські сейсмонебезпечні зони знаходяться на відстані 320 і 560 кілометрів від обласного центру Закарпаття.

Щодо прогнозування землетрусів, Плішко пояснила, що процеси, які їх спричиняють, відбуваються глибоко в надрах землі, тому справді - прогнозування це складний процес. Завдання прогнозу землетрусів, що здійснюєтьсяна на основі спостережень за провісниками (зміни сейсмічної активності, деформації земної кори, аномалії геомагнітнихполів і теплового потоку, різкі зміни властивостей гірських порід) , далеке від свого вирішення, томущо жоден із провісників не можна вважати надійним.

Відомі одиничні випадки винятково вдалого своєчасного прогнозу, наприклад, у 1975 р. в Китаї дуже точно було передбачено землетрус із магнітудою 7,3.

Найпотужніші землетруси на Закарпатті

1 липня 1830 року, м. Тячів, 6–7 балів

3 вересня 1867 року, с. Довге Іршавського району, 7 балів

5 січня 1908 року, м. Свалява, 7–8 балів за шкалою MSK-64 (12-бальна шкала інтенсивності)

28 червня 1926 року, смт Тересва Тячівського району, 7 балів

2 серпня 1936 року, с. Анталовці Ужгородського району, 6–7 балів

24 жовтня 1965 року, м. Берегове, 7 балів

8 березня 1978 року, м. Виноградів, 6 балів

22 вересня 1979 року, с. Угля Тячівського району, 6–7 балів

 

Читайте також: Закарпаттю загрожує землетрус у 8 балів

Коментарі

DS
DJ Stasjuk

Не знаю чи можливий цей землетрус, але я впевнений, що він не буде такої сили, як прогнозують вчені та сейсмографи.Судячи з того що наша гірська система досить молода, можливо землетрус і буде, але не такої сили!

DS
DJ Stasjuk

Не знаю чи можливий цей землетрус, але я впевнений, що він не буде такої сили, як прогнозують вчені та сейсмографи.Судячи з того що наша гірська система досить молода, можливо землетрус і буде, але не такої сили!

Читайте також