Дещо про каву, чого не знають навіть закарпатці

5
2

На Закарпатті культура еспрессо з'явилась значно раніше, від решти країни. Люди, мов на водопій ходили в гастроном за кавою в баночку з-під майонезу, адже без неї – чорної, міцної, ароматної – життя вже не видавалось таким яскравим.

Тому і й дивно, що, до прикладу, Ужгород називають містом кави. Сьогодні тут налічується близько 80 кав’ярень. Але за словами управляючого однієї з них Єгора Овчаренко, якісних – обмаль. 

«Відсотків 99 кав’ярень готують каву неправильно і несмачно. Можливо, Ви не зрозумієте цього одразу, однак спробувавши «правильну» каву – це відразу відчувається. Це залежить від якості помолу, чистоти кавомашини і, звісно, «рівності рук» людини, яка цю каву готує», – розтлумачив Мукачево.net Овчаренко. 
 
За підрахунками місцевих «кавовиків», закарпатці в основному п’ють чорний еспрессо без молока. Загалом по області, таку комбінацію у кав’ярнях продають найбільше. На обід краяни часом п’ють капучино, але зранку віддають перевагу «короткій» та більш насиченій каві. Стереотипам про «жіночу» більш кислу і «чоловічу» більш гірку каву закарпатці не піддаються. П'ють виключно за смаковими вподобаннями, а не гендерною ознакою. 

Арабіка чи робуста? 

Зазвичай закарпатці навіть не замислюються, яку саме каву п'ють.
 
Але найкорисніше пити міцний рістрето – це найбільш концентрована кава, зварена в меншому, ніж еспрессо, об'ємі. Так п’ють італійці, називаючи її кавою на 1 ковток. «В рістрето кофеїну буде менше, ніж в еспрессо, хоча за міцністю він здаватиметься значно потужнішим. Справа в тому, що при приготуванні рістретто, в чашку потрапляє на перших секундах саме та гуща і кавовий пил, що створюють смак. Рістретто завжди в’язкіше і насиченіше за еспрессо і американо. Зате кофеїну і шкідливих смол в другому, а тим більше в третьому варіанті буде на багато більше, адже за 25 секунд, поки вода проходить через каву в холдері при приготуванні  еспрессо, із неї вимивається набагато більше, ніж при перегонці меншої кількості води через ту саму порцію кави при приготуванні рістретто», – пояснив Єгор Овчаренко. 

Ритуал

За його словами, смак кави залежить не тільки від сорту, а і сумлінності дотримання технології приготуванні: «Неправильно обслуговувати кавоварку раз у півроку, як це робиться у більшості закарпатських кав’ярень.  Її важливо чистити хоча б  раз у 2 тижні. Це дуже важливо, бо кофеїновий жир має властивість накопичуватись і, пригораючи, потрапляє Вам у чашку. Дивіться, чи  стоїть холдер весь час у кавоварці, чи, після приготування кави, кладеться поруч і остигає. Він повинен завжди стояти в кавоварці і бути гарячим. А от жмих при перервах  між приготуванням  завжди має бути викинутим, а не залишатися засихати в кавоварці. Це правило варто виконувати і в домашніх умовах». 
 
Готуючи каву вдома, також пам’ятайте: кава не чекає. Не можна поставити каву і йти в іншу кімнату займатися своїми справами. Офіціант стоїть і чекає еспрессо, щоб одразу віднести його клієнтові. Пройде одна хвилина – і кава вже не така: трохи вистигла, пінка сіла.
 
І головне, заповідає експерт, якщо Ви приготували каву в холодну чашку, вважайте, що половину справи зробили невірно. 

Коментарі

ДА
До автора

А чому у розділі під назвою "Арабіка чи робуста" зовсім йдеться про сорти кави, натомість мова ведеться про способи її приготування? Може краще перейменувати на "Еспресо чи ристрето"? :)

Ф
Федір

Кава це святе... Мало закарпатців просипаються без кави.... І скільки я не їздив по Україні, смачну каву можна найти тільки в нас......... на жаль

Читайте також