Дмитро Свирид: Щоб потім не вистоювати в чергах, про субсидії на компослуги слід подбати вже сьогодні

6
0

На початку цього року до роботи на посаді нового начальника відділу соціальних допомог Ужгородської міськради приступив Дмитро Свирид. Відтоді минуло вже приблизно півроку, тому про здобутки відділу, його статистику виплат та плани на майбутнє — наша сьогоднішня розмова із Дмитром Володимировичем.

— Дмитре Володимировичу, на вашу думку, чи збільшиться за нинішніх тарифів на комунальні послуги категорія тих ужгородців, котрі отримають право на субсидію?
— Проаналізувавши ситуацію, яка склалася, очікуємо, що цього опалювального сезону до нас звернеться приблизно така ж кількість громадян, як і минулого року.
— За яких умов можна отримати субсидію та які документи слід мати при собі для її оформлення?
— Усе регулюється законом. Умови призначення та порядок надання субсидій встановлюються положенням “Про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21 жовтня 1995 р. Призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється відділами (управліннями) субсидій районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад.
Зазначу, що субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства і обсягом, визначеним Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються, виходячи з 21 кв. м на власника та кожної особи, зареєстрованої в цьому житловому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на всіх зареєстрованих там. А для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, — на загальну площу незалежно від розміру квартири.
Для призначення субсидій громадянин України — житель обласного центру, особа якого посвідчується паспортом, подає довідку про доходи кожної особи, зареєстрованої у відповідному житловому приміщенні, та дані про забезпеченість житловою площею й комунальними послугами (тобто розміри платежів).
У відділі субсидій цей громадянин заповнює заяву, декларацію про доходи та майновий стан осіб. Оскільки при призначенні субсидії враховується вищезгаданий стан, то тим, хто звертається, слід задекларувати і майно зареєстрованих у житловому приміщенні мешканців: чоловіка/дружини, неповнолітніх дітей, які зареєстровані за іншою адресою, тощо. До того ж, якщо при поданні заяви виявилося, що у вас відсутні деякі довідки, заява і документи все одно приймаються та реєструються. І за умови, що ви протягом місяця підтвердите всі відомості належним чином, субсидія буде призначена з місяця подання заяви.
Рішення про призначення чи непризначення субсидії приймається протягом 10 днів після подання заяви та всіх необхідних документів, про що громадяни повинні отримати відповідне повідомлення від нашого управління. Ужгородці, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на оплату цих послуг.
До слова, пенсіонерам, котрі отримують лише пенсію в органах ПФУ за місцем проживання, довідку про розмір пенсії надавати не потрібно. А пенсіонери, що працюють, мусять подати довідку про доходи з місця роботи.
— Чи існують якісь інші терміни для призначення субсидії, і чи можливі певні винятки із загальних підстав їх призначення?
— Субсидія призначається на півроку із місяця отримання нами заяви. У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги субсидії призначатимуться протягом трьох наступних місяців з моменту зміни тарифів.
Також при її призначенні враховується майновий стан громадян. На це всім слід звернути увагу. Зокрема субсидії не призначаються, якщо:
• зареєстрований на житловій площі громадянин або члени його сім’ї володіють додатковим житловим приміщенням або більше ніж одним автомобілем чи іншим транспортним засобом (механізмом);
• житлове приміщення придбане менш як один рік тому;
• житлове приміщення здається у наймання або оренду.
— Розкажіть детальніше про роботу комісії з питань надання субсидій.
— Сім’я, яка не має права на призначення субсидії на загальних підставах, може подати заяву до комісії про призначення субсидії. Для цього до нашого відділу слід подати заяву та пакет документів про призначення субсидії за формою, затвердженою Міністерством праці та соціальної політики України. Рішення про призначення чи непризначення житлової субсидії приймається після розгляду цією комісією на підставі акту обстеження умов проживання сім’ї.
Підкреслю: субсидія також не призначається, якщо в житлових приміщеннях (будинках) проживають зареєстровані громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися за денною формою у вищих навчальних закладах I—IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (окрім громадян, котрі доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, котрі доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного в медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадяни, котрі мають трьох і більше дітей віком до 16 років і які зайняті доглядом за ними; громадяни, котрі доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, котрі досягли 80-річного віку), та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу.
Тому я як начальник відділу порадив би тим, хто не працює зараз, зареєструватися в міському центрі зайнятості. Хоча б для того, щоб після трьох місяців вони змогли отримати можливість призначення субсидії.
Зверну увагу й на те, що з метою посилення відповідальності громадян за своєчасну плату за житлово-комунальні послуги та адресності надання державної допомоги малозабезпеченим верствам населення урядовим рішенням встановлено додаткові умови при призначенні житлових субсидій для громадян, які мають борги за житлово-комунальні послуги, а саме: у разі наявності заборгованості з платежів за житлово-комунальні послуги, що виникла до 1 грудня 2006 року, субсидія призначається за умови укладення громадянином із підприємствами-надавачами цих послуг договорів про реструктуризацію заборгованості. Відповідна комісія працює щоп’ятниці в управлінні міського господарства за адресою:
вул. Уральська, 4.
— Великі черги у вашому відділі, на мою думку, — ворог субсидій. Що робиться, аби усунути це явище?
— Із міського бюджету за сприяння ужгородської влади виділено 45 тис. грн. для придбання нового комп’ютерного обладнання для нашого відділу. Тому невдовзі у кожного спеціаліста із соціальних допомог буде свій комп’ютер, що, безумовно, пришвидшить оформлення субсидій.
— Скажіть, будь ласка, чи передбачені бюджетом належні кошти для повноцінного функціонування управління?
— Звичайно, для надання субсидій бюджетом на 2007 р. заплановано 5563 тис. грн., з яких уже використано 2768,6 тисячі.
Окрім усього, відділ надає ужгородцям такі види соціальних допомог: допомога по вагітності та пологах по застрахованих особах; допомога по догляду за дитиною до 3-х років; одноразова допомога при народженні дитини; допомога на дітей, які перебувають під опікою чи лікуванням; допомога одинокої матері; державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам тощо. За браком газетної площі ми зараз не будемо перераховувати всі види соціальних допомог, але найближчим часом обов’язково повернемося до цієї теми.
Адреса відділу: Ужгород, пл. Ш.Петефі, 24-26. Тел.: 61-25-14, 61-25-49, 3-73-59.

КОРОТКА ДОВІДКА:
• Із січня по серпень 2007 року в Ужгороді було призначено субсидії на відшкодування витрат за житлово-комунальні послуги 3237 сім’ям на суму 2768,6 тис. грн. У 2006 році за цей же період призначено субсидії 1637 сім’ям на суму 800 тис. грн.
• Під час опалювального сезону субсидії отримали 5350 сімей.
• Цьогоріч соціальну допомогу отримали 7555 сімей на суму 16428,5 тис. грн. Для порівняння: у 2006 році со-ціальну допомогу отримали 3853 сім’ї на суму 4985,3 тис. грн.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також