Експерти передчувають повторення Майдану

4
1

Кандидат у президенти України, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у разі програшу в другому турі виборів 7 лютого не визнає їх результати, за чим підуть масові вуличні виступи, вважають українські політологи.

Попередні вибори в 2004 році запам'яталися, в першу чергу, масовими акціями протесту, які отримали назву "помаранчевої революції". Зараз Тимошенко на 10% голосів відстає від її основного конкурента, лідера опозиційної Партії регіонів Віктора Януковича.

"Якщо Тимошенко програє, то все одно оголосить себе переможцем. Ми повинні готуватися до того, що основна боротьба розгортатиметься не на виборчих дільницях, а в у судах і на Майдані", - сказав на прес-конференції в київському бюро директор українського філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

На думку керівника корпоративного стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтина Матвієнка, прем'єр України не погодиться з результатами виборів, скільки б голосів вона не програла.

Експерт також відзначив, що Янукович у першому турі "не вичерпав свій виборчий потенціал і поки що не набрав свій максимум".

"Якщо він далі буде проводити "мовчазну" кампанію, то у нього є дуже гарні шанси", - зазначив Матвієнко.

Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко не вважає, що переможець другого туру визначений. На його думку, результат Тимошенко в першому турі оптимальний, а можливий альянс із Сергієм Тігіпком, що зайняв третє місце, може забезпечити прем'єру перемогу.

З тим, що роль Тігіпко буде визначати результат другого туру, згодні не всі експерти.

"Прямої конвертації голосів (відданих за Тігіпко) не буде. Буде великий відсоток тих, хто потенційно готовий голосувати за Януковича, тому що значна частина електорату Тігіпко - на сході і на півдні України, і Тігіпко якраз забрав голоси Януковича", - сказав соціолог Євген Копатько.

"Заклик голосувати може визначити на якийсь час майбутнє цієї політичної фігури, але це не стане визначальним для виборців, так як у Тігіпка немає усталеного електорату. Єдиний серед тих кандидатів, які не пройшли у другий тур і мають стабільного виборця, це комуніст Петро Симоненко", - відзначив у свою чергу Корнілов.

Більше того, на думку Матвієнка, Тимошенко не зможе пообіцяти Тігіпко пост прем'єр-міністра, тому що вона не має більшість в парламенті.

Коментарі

І
Ігор

На жаль, правовий нігілізм дійсно загрожує українській державності. Думаю, що пора вже від скандалів переходити до привітань конкуренту у випадку перемоги, хто б не переміг.

Читайте також