Експрес «Закарпаття» об’єднає чотири країни (ФОТО)

10
0

Проїхавши залізничним маршрутом Монархії рядові угорці зможуть познайомитися з життям нацменшин Закарпаття.

 

У четвер, 25 серпня 2011 р. Угорське консульство в Ужгороді зібрало журналістів, аби розповісти про проект під назвою «Експрес «Закарпаття». З 9 по 11 вересня вже вдруге колишнім угорським залізничним шляхом, європейськими коліями -- через Угорщину, Україну, Румунію та Словаччину -- проїде угорський потяг. 
 
Мета такого проекту, як розповів Генеральний консул Угорської республіки Йожеф Бачкаї, розвиток добросусідства та туристичних відносин між країнами-сусідами.
 
«У наших предків нам треба вчитися мирно жити, незважаючи на кордони, які виникли між нашими країнами з плином часу», – так пояснив причину такого маршруту депутат Угорського парламенту Бейла Молнар. На відміну від попереднього потягу, який проїхав колишнім залізничним маршрутом Угорщини ще 2 роки тому і проліг через три країни – Угорщину, Україну та Румунію – цьогорічний Експрес «Закарпаття» буде вдвічі довшим. Він складатиметься з 8 пасажирських вагонів, 2 вагонів-ресторанів та вміщуватиме 500 пасажирів. Депутат особливо наголосив на тому, що пасажири експресу хочуть зустрітися не тільки з угорським населенням, а й з усіма нацменшинами, які мешкають у нашому краї. «Тут, на Закарпатті, тільки спільно можемо планувати наше майбутнє, як і по цілому Карпатському басейні, – додав Бейло Молнар. – Для нас це дуже важливо, ми простягаємо руку дружби і сподіваємося, що ця поїздка стане дуже гарним спогадом для кожного нашого пасажира».
 
Стосовно пасажирів, то, як повідомив пан Молнар, ними стануть звичайні угорці, які цілими родинами, з дітьми, окремими компаніями, заплативши всього 150 євро, виявили бажання рушити наступним маршрутом: Будапешт-Мішкольц-Шаторальяуйгей/Словенске Нове Место-Прібенік-Кральовскі Хлмец-Чєрна/Чоп-Берегово-Виноградів-Неветленфолу (Дякове)-Сату Маре-Нірабрань-Дебрецен-Будапешт. На Закарпатті туристи, серед яких будуть і німці,  гостюватимуть у т.зв. зелених садибах, на відміну від попереднього разу, коли нічліг гостям надавали готелі. Пасажирів експресу прийматимуть власники зелених садиб семи закарпатськиїх сіл: Чоми, Бене, Четова, Варів, Бакти, Боржави та Оросієва. До організації з поселення туристів у зелених садибах повністю долучилася угорська партія КМКС. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також