Електоральні паралелі

9
4

Деякі політики дорослими так і не стали…

Результати мукачівських виборів, що відбулися минулої неділі, виявилися цілком очікуваними. Не треба було проводити жодних соціологічних досліджень, щоб передбачити такий результат. Єдиним питанням, за яке чіплятимуться журналісти й критики нинішньої влади міста над Латорицею, є низька явка виборців, хоча вона також є цілком закономірною.

 На міських виборах 2004 року, за якими стежив увесь світ і в котрих були задіяні ресурси всієї держави, активність виборців ледь перейшла за 50 %. І це при тому, що вони зачіпали життєві інтереси не лише мукачівців. В Ужгороді, коли існувала норма, що для виборів депутата потрібна явка 50 %, взагалі не могли обрати депутата протягом трьох років, доки цю норму не скасували. На резонансних виборах в обласному центрі, коли змагалися між собою В. Погорєлов і П. Чучка, проголосувало також ледь більше, ніж 30 %. Такою ж є і практика цивілізованих країн, а в авторитарних вважається ганьбою, якщо цифра активності менша за 95 %. Тому низький від­соток голосувальників не має однозначної оцінки, добре це чи погано.

З одного боку, байдужість громади провокує зловживання владою. Вона ж є причиною комунальних неплатежів, бруду на вулицях та в під’їздах, безвідповідальності ЖРЕРів та інших міських служб. З іншого боку, пасив­ність містян свідчить, що їх задовольняє наявний стан речей. Це так, як у випадку зі здоров’ям, коли більшість про нього замислюється лише під час хвороби, хоч лікарі й наголошують, що це погано.

Отже, переміг Золтан Ленд’єл, який уже й так фактично 2,5 роки є реальним керівником Мукачева. Тобто маємо підстави говорити про спадко­ємність мукачівської влади, і цим вона суттєво відрізняється від ужгородської. Нинішня «команда» В. Балоги спокійно могла висунути ще 3–4 кандидатури і вони здобули б майже той самий результат, чим ніяк не може похвалитися С. Ратушняк.

Тобто В. Балога, принаймні на ре­гіональному рівні, вміє плодити друзів, а С. Ратушняк – ворогів. Бо перший, забезпечуючи особисті інтереси, здатен рахуватися з іншими, тоді як у другого особиста відданість не йде в порівняння з жодними іншими людськими якостями. Власне, З. Ленд’єла лише на полі­тичному рівні можна назвати членом команди Балоги. Бо як керівник він реалі­зувався, ще коли Віктор Іванович ходив до школи. Радянський інженер, голова парторганізації заводу «Мукачівприлад», потім міському КПУ плавно зберігав за собою керівні посади, бо вирізнявся менеджерськими якостями, а не ідеологічною зашореністю та пошуком ворогів. Здається, навіть С. Ратушняк не має особистої ворожості до З. Ленд’єла, як не мав її й до В. Петьовки. Це лише у випадку з В. Балогою амбіції мера Ужгорода затьмарюють усі інші почуття, що є типовим для азійської ментальності, а ніяк не європейської. Хоча це також реальність нашого суспільства, з якою треба миритися.

Що означають мукачівські вибори для країни й Закарпаття? Деякі інтернет-сайти говорять про нинішні місцеві вибори, які одночасно пройшли також у Рівному та Феодосії, як про репетицію президентських. Думається, такі аналогії народжуються лише від браку гарячих новин та дилетантизму. Бо, справді, Мукачево 2003–2004 або Черкаси з Дніпропетровськом перед цим були полігоном виборчих технологій «а-ля Гліб Павловський», за якими планувалося запровадити в Україні політичний режим на зразок російського. Але сам Пав­ловський заявив, що перемога В. Ющенка буде означати його особисту поразку, а отже, і недієздатність таких технологій на теренах України. Так і сталося. Тому при всіх неоднозначностях оцінки помаранчевих подій, ми маємо іншу країну, де вибори – не кабінетна ворожба штабів, а реальний життєвий процес із усіма його недоліками й перевагами. І тепер дедалі очевиднішою стає інформованість Л. Кучми, який ще у далекі 90-і стверджував, що «Україна – не Росія». Тобто нинішні місцеві вибори мають виняткове значення для громад, і ніяк не більше.

Однак мукачівські вибори дають привід згадати й ужгородський референдум, запланований на наступну неділю. Власне, у бюлетень, крім зазначеного пи­тання про аквапарк, з таким же успіхом можна внести й питання, чи потрібно ужгородцям освітлення на вулицях, опалення в оселях, зручні магазини, розумна влада і безліч інших. Зрозуміло, що ініціатори референдуму прорахувалися, бо сподівалися на дочасні вибори, а тепер мильна бульбашка стане очевидною. Хоча такі голосування без вибору дають безмежний простір для фальсифікацій, бо вони нікому нецікаві, а значить, і контролю не буде. Та й користі від них – як жінці від онаніста. Хтось потішить себе коханого, а інші його мало цікавлять.

Про що йде суперечка у питанні з аквапарком? Про дуже банальну річ – особисту вигоду. С. Ратушняк хоче продати чергову ділянку землі за конкретний зиск. А обласна влада не проти будівництва аквапарку, а проти продажу землі в приватну власність, яка буде під ним. Бо потім цю ж землю можна використати під ресторан, власний будинок, врешті, для банального перепродажу. Тому й запущено механізм демагогії. Але у «Ґринджол» за кілька годин народився рядок: «Ми не бидло, ми не козли», котрий підхопила доросла Україна. На жаль, багато політиків до цієї категорії населення не належать.    

Віктор Пащенко, Ужгород

Коментарі

*
*

Потішила інформація про вибори в газеті `Трибуна` про вибори. `Вибори довели, що Балогу підтримують всього 17% мукачівців` написала новинка під керівництвом страшного патріота і справжнього журналіста Ігоря Гавриліва, вважаючи, що хтось дебіл і повірить, що мала явка пояснюється саме невірою в команду Балоги. Ратівські журналісти тримають власних читачів за повних ідіотів.

О
Ольга

Що не говоріть, як не хайте всіх, хто має хоч якесь відношення до Помаранчевої революції, але вона виконала свою головну функцію - не допустила повернення в тоталітаризм (як це зараз в Росії), а дала можливість людям обирати собі владу. Якщо хтось не хотів бачити на посаді мера Мукачева Лендєла, то потрібно було прийти на вибори і проголосувати, а також привести з собою таких же як ви, у вас була така можливість.

*
*

Спостерігач, ви такий цікавий:) Спочатку загрузили Пащенка, а потім визнали, що він правий:)

С
спостерігач

де нині мертві бджоли (гринджоли) там і аналітика пащенка так і тут він загнув про 3-4 кандидатури але він хоч в одному правий менеджерські якості Лендєла на дві голови вище усіх інших кандидатів і він переміг справедливо. А те що прийшло 27% тому є пояснення всі вірили що переможе лендєл

Читайте також