Фантазувати, майструвати годівниці, завести тварину, готувати їжу –

13
1

за все це педагоги радять братися в час тотального карантину

Для багатьох дітей звістка про неочікувані тритижневі канікули, введені через епідемію грипу, стала приємним сюрпризом. Для їх батьків – додатковими клопотами. Адже діти – як дошкільнята, так і школярі – на три тижні фактично випали зі звичного ритму життя. Батькам перших доводиться або брати відпустки, або шукати їм няньок – здебільшого серед своїх же дідусів і бабусь. Батьки ж других ламають голову над тим, що робити, аби три тижні без школи для їх чад не минули дурно.

У педагогів  карантину нема

У нашій області в ці дні «відпочивають» близько 38 800 вихованців дитсадків та 156 626 учнів шкіл.

Для студентів зайві канікули – аж ніяк не проблема: кожен сам вирішує, чи відпочивати вдома, чи десь улаштуватися на підзаробіток, чи, як чинять одиниці, сісти за підручники й самостійно гризти граніт науки. Щоправда, останнє можливо лише якщо потрібна література є вдома (майже всі біб­ліотеки області також закриті на карантин) або студент має доступ до Інтернету. Одинадцятикласники у час вимушених канікул також не нудьгують – більшість готується до зовнішнього незалежного оцінювання знань.

А от для дітей старшого, середнього й молодшого шкільного віку канікули можуть обернутися на цілоденний перегляд телевізора й поглинання комп’ютерними забавками, чого бояться психологи. Якщо комп’ютера нема вдома, дитина може відпочивати і у найближчому інтернет-клубі, яких ніхто в Україні у зв’язку із карантином не закривав.

 Викладачка гуртка живопису ужгородського Палацу дітей та юнацтва Ангеліна Турак радить усім батькам, чиї діти мають хист до малювання, розповісти їм про обласний конкурс для школярів «Мій рідний край». На нього приймаються художні роботи на зимову тематику. Готові малюнки слід надсилати поштою на адресу Падіюну – Студентська на­бережна, 8. Батькам дітей, у яких із живописом не дуже, Ангеліна Петрівна порадила б зайняти їх чадо розмальовками. Керівниця гуртка скульп­тури Мар’яна Малеш пропонує придбати пластилін: із цього матеріалу можуть ліпити витвори як наймолодші дітки, так і  старші школярі.

Тетяна Кравчук, викладачка фольклорного гуртка, рекомендує батькам наймолодших діток гратися з ними у народні забави. Наприклад, у гру «Летить-біжить-сидить» – ведучий говорить, хто летить, біжить або ж сидить, а малеча це зображає. Є забава і на розвиток зорової пам’яті: на стіл розкладають декілька предметів, потім, коли дитина відвернеться, щось забирають, опісля та вгадує, що саме зникло. Для старших дошкільнят чи молодших школярів пані Тетяна знає словесні ігри. Одна з них – «Зубок»: усім треба назвати слова, що закінчуються на суфікс «-ок». Є ще й «Заборонена буква»: суть гри в тому, що треба відповідати на питання, при цьому не називати слів із визначеною забороненою літерою. Викладачка Падіюну Марина Шабнер каже, що дітям уже можна готуватися до Нового року, зокрема кроїти й шити карнавальний костюм або починати власноруч робити подарунки для своїх рідних.

Керівниця куточка живої природи Падіюну Світлана Лукач із власного досвіду знає, що дітям до 7 років трішки легше: вони й так перебувають весь час з кимось із дорослих. А от для старших діток, якщо в них давно було бажання мати домашню тваринку, карантин є досить підхожим часом для здійснення мрії. Пані Світлана додала, що тваринкою, із якою сім’я матиме найменше клопоту, є хом’як. Якщо батьки таки вирішили взяти брата молодшого, то дитині корисною стане і література про улюбленця. Ще один варіант корисного проведення часу – виготовлення годівниць для пташок.

 Канікули – не комендантська година

Викладач дитячої педагогіки і психології одного з дитячих центрів Галина Лазарєва вважає, що у карантинних канікулах є свій позитив – це додаткова нагода дорослих присвятити час своїм дітям. Пані Галина рекомендує всім батькам ознайомитися із статтею педіатра Є. Комаровського «Свинячий грип як дзеркало, у якому видно все». У ній лікар, зокрема, рекомендує ні в якому разі не ховати від світу ні себе, ні дітей, натомість – більше часу проводити на свіжому повітрі.

Галина Степанівна також вважає, що дошкільнятам, як і старшим діткам, під час карантину є чим зайнятися. Наприклад, згадати про день народження рідних і виготовити їм подарунки. Або готувати сувеніри до новорічних свят. «Малюк дуже гордий із того, – зазначає Галина Степанівна, – коли дарує власноруч зроблений подарунок дорослому». Пані Галина наголошує, що цим же можна зацікавити й старших школярів.

Загалом домашніх занять, якими діти можуть зацікавитися в час вимушених канікул, багато, наприклад, приготування їжі. Галина Степанівна зазначає, що дітям-школярам головне не наказувати, а заохочувати їх до роботи, говорячи з ними так, ніби вони – остання надія батьків. Коли тато чи мама ідуть на роботу, а їх син чи донька залишаються вдома, треба просто попросити, чи не могли б вони приготувати щось смачненьке, бо у батьків після роботи не буде на це часу. І навіть якщо страва вийде не смачна, дитину все одно треба хвалити – адже вона корисно й цікаво провела для себе день. Такий же прийом можна використати для заохочення будь-якого домашнього заняття.

А ось те, чого б Г. Лазарєва   не радила робити батькам, то це наказувати школярам самостійно вчитися. «Адже наздоганяти пропущені уроки дітям і так доведеться у школі, – каже Галина Степанівна. – Водночас, щоб школяр не забув про науку, корисніше буде, якщо батьки разом із дітьми згадають вивчене чи обговорять якусь шкільну тему».

Більшість порад про те, як організувати дозвілля свого чада, батьки можуть знайти з допомогою спеціалізованої літератури, яка нині є у найближчій книгарні чи в мережі Інтернет. Зокрема, батькам дошкільнят буде цікаво ознайомитися із матеріалами сайтів

http://www.abetka-logopedka.org/poetry/child.htm;
http://www.bereginya-rodu.org/
та ін.

Коментарі

С
саша

мій 80975511735

Читайте також