Як закарпатцям зігрітися в 30°-ий мороз

8
0

Від морозу в Україні загинуло 256 людей, до медиків звернулися 3793 людей.

Жертвами переохолодження і обмороження в Україні, за даними Міністерства охорони здоров'я України, починаючи з 18 грудня минулого року, стали 256 людей, з них в будинках померли 54 людини.

5 фактів про холод

Зазвичай гола людина вже починає мерзнути у воді з температурою нижче + 25.

Коли нам холодно, у нас трохи підвищується тиск.

«Мурашки» – це спроба організму утримати тепле повітря біля шкіри.

Завдяки тремтінню організм починає виробляти в п'ять разів більше тепла, ніж зазвичай.

Руки, ноги і ніс мерзнуть тому, що кров відтікає від них до життєво важливих органів, щоб зберегти тепло там.

Перша допомога

Якщо відчули ознаки обмороження – біль у пальцях ніг та рук, повзання мурашок, необхідно зігрітися. Прийшовши з вулиці, не потрібно руки одразу прикладати до батареї чи пічки. Краще потримайте руки у воді кімнатної температури або розітріть їх горілчаним компресом. А вже через півгодини можна зігріти їх біля батареї.

У деяких людей – алергія на холод і вони дуже чутливі до низьких температур. Особливо це спостерігається в дівчат. При алергії на холод навіть за нетривалого перебування на вулиці шкіра набуває синюватого кольору, виникає біль у суглобах пальців.

Людям із такою алергією краще не виходити в сильні морози з відкритими руками, навіть обличчя треба якомога більше закутувати.

Для лікування холодової алергії потрібно вживати судинно-розширювальні препарати, які покращують мікроциркуляцію та полегшують перебіг хвороби. Їх використовують від 15 до 30 днів.

Корисно знати

Зимове меню. Під час холодів відмовтеся від фаст-фудів і газованих напоїв. Вживати бажано гарячу їжу з гарячими напоями. Їжа повинна забезпечувати організм достатньою кількістю енергії й містити корисні мікроелементи та вітаміни.

Вранці замість бутербродів бажано з’їсти тарілку макаронів, каші чи картоплі. Перевагу варто надавати кашам, адже це джерело вуглеводів і вітамінів групи В. Якщо вирішили перекусити, їжте родзинки, курагу, чорнослив чи інші сухофрукти.

Взимку організм потребує тваринного білка, який є в м’ясі. Але вживаючи його, надайте перевагу яловичині чи м’ясу птиці.

Хліб вживайте грубого помелу та з висівками – у ньому більше мікроелементів і харчових волокон. У меню залиште молочнокислі продукти та овочі.

У холод, щоби отримувати жиророзчинні вітаміни А, Е і D, на вашому столі повинні бути горіхи, а салати заправляйте рослинною олією.

Як вберегтися від обмороження. Поради від завідувач відділення термічної травми та хірургії Чернівецької обласної лікарні швидкої медичної допомоги Мирослав Малейкий.

– Взимку потрібно уникати штучного одягу та взуття: найкраще взуття – шкіряне, а одяг, який контактує з тілом, – з бавовни, – каже Мирослав Васильович. – Якщо людині потрібно тривалий час стояти, наприклад, на ринку, їй потрібне вільне взуття, щоби не погіршилася мікроциркуляція, як це трапляється в тісному взутті. Рукавиці бажано одягати не з окремими пальцями, а суцільні, тоді руки зігріваються краще. А ось гарні рукавиці, але із синтетичної тканини – лише для краси, бо вони погіршують теплопровідність.

У сильні морози скористайтеся способом зігрівання рибалок: на бавовняні шкарпетки одягніть тонкий поліетиленовий мішечок, обгорніть ним ноги, а зверху – ще вовняні шкарпетки. Завдяки поліетилену не втрачатиметься тепло і ноги не мерзнутимуть.

– Побутує думка, що зігріватися добре алкогольними напоями, але це неправильно, – стверджує Мирослав Васильович. – Під час вживання алкоголю відбувається незначне розширення судин, і людина справді відчуває тепло. Але потім судини звужуються, і це погіршує кровообіг. А якщо спожити 250-300 грамів алкоголю, розширення судин негативно вплине на периферійний кровообіг.

Алкоголь дає лише тимчасове відчуття тепла, насправді в цей час організм активно витрачає тепло. Люди «підігріті зсередини» не можуть суб’єктивно оцінити свій стан, тому обмороження часто стаються саме в стані алкогольного сп’яніння.

Найкраще зігріватися гарячим питтям, яке всмоктується в кров, покращуючи мікроциркуляцію. (розмовляла Людмила Осадчук)

Прогноз погоди на найближчі дні

Найближчими днями в Україні очікується поступове ослаблення морозів, а також опади у вигляді снігу. На дорогах ожеледь.

Середня температура повітря складе близько -20/-15° вночі і -14/-9° вдень, повідомляє Ліга.net.

У п'ятницю також очікуються опади. Вночі -11/-6°, денна температура повітря близько -7/-2°.

На заході в середу вночі буде близько -24/-19°, вдень -15/-10°, без опадів. У четвер також переважно сухо. Температура повітря вночі - близько -24/-19°, вдень -8/-3°. У п'ятницю вночі прогнозована температура повітря -12/-7°, вдень -7/-2°, очікується сніг. На дорогах ожеледь.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також