Консульство Угорщини визнало, що перетин кордону для українців ускладнився

30
11

Одні стверджують, що це спроби попередити контрабанду, інші – політичні маневри напередодні виборів.

Як вже повідомляло Мукачево. net, 24 лютого 2012 року вперше з'явилася інформація про те, що угорські прикордонники, окрім діючої візи в закордонному паспорті громадянина України, вимагають ще й рекомендаційний лист або запрошення від приймаючої сторони.

У кого цих документів немає - повертають в Україну. Подібні випадки були зафіксовані на прикордонних постах Чоп-Загонь та Лужанка-Берегшурань.

На даний момент таким документом для багатьох закарпатців є рекомендація, яка видається в організації КМKSZ. Її копію відтепер обов’язково слід прикріплювати до візі. Але оскільки до цього дня подібних вимог не було, відповідно, практично ніхто не робив копії даного документа. Тому для більшості українців, в першу чергу закарпатців, це створило великі незручності.  За останній час чимало власників шенгенських віз змушені повертатися додому з українсько-угорського кордону…

Наприклад, як пише закарпатська газета Kárpátalja, одна родина з закарпатського Вишкова, не знаючи про те, що їм потрібно пред'являти на кордоні додаткові документи, ще вночі вирушила на автомобілі в бік кордону, бо планували наступного дня бути в Будапешті. Але їх повернули назад. Тільки на наступний день закарпатці змогли звернутися в консульство Угорщини за копіями власних рекомендаційних листів. Необхідні документи їм видали, але перетнути кордону і потрапити в Угорщину вони змогли лише на третій день. Відповідно люди не розуміють чому керівництво прикордонних постів вчасно не поінформували про нововведення співробітників консульства, а також пресу – аби це не створювало подібних неприємних ситуацій. А люди заощадили власні кошти, і час, і нерви.

Наразі у консульствах Угорщини в Ужгороді та Берегові при видачі шенгенських віз роблять копії необхідних рекомендаційних листів та запрошень,  а також надають пам’ятку про правила перетину кордону. Але спочатку працівники консульства теж не були поставлені до відома про те, що їм потрібно це робити.

На веб-сайті Генерального консульства Угорщини в Ужгороді лише 08.03.2012 року з'явилася інформація-попередження для власників шенгенських віз типу «С». Зокрема зазначається, що при в'їзді до Шенгенської зони необхідно мати з собою: для бізнесменів - лист-запрошення, документи, що підтверджують співпрацю з зарубіжними партнерами, для студентів - документ з навчального закладу, студентський квиток, для інших (в тому числі, туристів) - запрошення від приймаючої організації, родичів або друзів, підтвердження про місце проживання або бронювання готелю, зворотні квитки тощо. Посилаються на Постанову Європейського парламенту та Європейської ради № 562/2006/ЕК від 15 березня 2006 року.

Звісно, такою ситуацією на кордоні неприємно здивовані на Закарпатті. Громадяни обурюються тим, що від них почали вимагати додаткові документи. В КМKSZ поки ситуацію офіційно не коментують, хоча голова організації Міклош Ковач уже висловив своє здивування з цього приводу.

Також досить неприємна ситуація для жителів України і Закарпаття з введенням нових правил переміщення за кордон на автомобілі. Вступили в силу правила, за якими можна в'їжджати до Угорщини тільки раз на тиждень з повним баком бензину, також необхідно чітко повідомити про мету поїздки. У разі якщо людина їздить частіше - необхідно сплатити податок на додаткову вартість і акцизний збір. Це дуже незручно для тих людей, які працюють в Угорщині або подорожують за кордон частіше, ніж один раз на тиждень. Цікаво, що угорські митники посилаються на § 4 закону № LXVIII від 2008 року, який ввели у дію тільки зараз. Кажуть, що після 1 березня 2012 року кількість автомобілів, які перетинають кордон України з Угорщиною скоротилася на 30%. Вважається, що всі ці люди займалися саме нелегальним продажем контрабандного пального на території Угорщини.

Всі ці випадки посилення правил перетину кордону вказують на те, що між Україною та Угорщиною чомусь стали різко погіршуватися відносини. Не виключено, що це як якось пов'язано з політичною обстановкою. У тому числі через відмову України створити Притисянський виборчий округ для угорського населення Закарпаття. Але насправді, такі дії з боку Угорщини поки тільки погіршують становище самих закордонних угорців, про яких Угорщина так «піклується». Можливо також, що така ситуація штучно створюється і для того, аби закордонні угорці з Закарпаття поспішили оформляти громадянство Угорщини, яке при перетині кордонів надає набагато більше переваг.

Коментарі

К
кум

я пару раз у рік проїзжаю мадярщину шось не вижу оби усі у лакових топанках ходили

I
ivan

Sluchajte pan PAZAN!JAKBI NE TI MAGYARI ajbo jakvi nazivajete jich zigani chodili bi vi ische i syohodnyi v bochkorach. magyariv mozsuty z europi vihnati,ajbo vas iz takim svitohlyadom tudi ine zapustyaty!

I
ivan

Sluchajte pan PAZAN!JAKBI NE TI MAGYARI ajbo jakvi nazivajete jich zigani chodili bi vi ische i syohodnyi v bochkorach.

V
vik

епанаты

К
кум

пацан діло говорить респект

К
кум

Я от мадярів нічого доброго нечекаю .А на україну для них зробити візу хай там соляру купуюь.ГАНЬБА!!!!!!!!!!!

+
+

Лялько 09.03.2012 14:08 | IP: 192.168.20.xxx Конченная страна. тогда зачем туда ездить? Вперед в Китай там без виз и без огранимчений

П
Пацан

Мадяри усе були на голову хворі... Цигани короче... Най там самі свою паріжі їдять. Щи і з Європи їх уженуть до сто-чортів...

V
viktor

04.03.2012р. їхав поїздом чоп-загонь жоден поліцай або пограничник не питав цього документа. я поцікавився від них чому їхні колеги просять цей документ на переході лужанка-берегшурань. у відповідь відповіли "на тих границях роблять що хотять"

Л
Лялько

Конченная страна.

S
Slowpoke

Народ, шенгенскую зону создали!!!!

Читайте також