Крах злочинного синдикату

17
0

На Закарпатті затримано групу зухвалих автокрадіїв, котрі півроку `гастролювали` у західних областях України

Останнім часом  в області трапилося кілька  резонансних злочинів. Тому працівникам управління карного розшуку ГУМВСУ краю  довелося попрацювати відразу у декількох напрямах. Для оперативників це був своєрідний іспит на професіоналізм. І вони склали його на відмінно. Тільки-но затримали  прихильників «чистити»  чужі сейфи,  як у Мукачеві скоєно зухвалий розбійний напад, внаслідок якого постраждав  один з місцевих жителів. Чоловік  у вкрай тяжкому стані опинився  в реанімації.  

А нещодавно  оперативники вийшли на осіб, котрі створили своєрідний злочинний синдикат і тривалий час займалися викраденням легкових автомобілів. До слова, всі особи виявилися, як мовиться, битими вовками, маючи за плечима тюремні `університети` і  встигли `наслідити`  в інших західних областях України. Але все по-порядку...

КРИМІНАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАКАРПАТСЬКОГО ТРІО 

...Два свалявці,  45-річний Віктор та його побратим Олександр, дуже часто бували  у Чехії. Та приятелі  лише прикривалися, що виїжджають на заробітки за кордон. Насправді  ж  вони переслідували зовсім іншу мету, і їхня діяльність підпадала під відповідну статтю Кримінального кодексу. Обидва закарпатці спеціалізувалися на викраденні престижних іномарок в Чехії, автомобілі  потім перепродували іншим особам. Як розповів  начальник управління карного розшуку Володимир Шелепець, за ними  в Чехії тягнувся чималий «хвіст» злочинів. Зокрема, на рахунку зловмисників – понад  70(!) викрадених дорогих легковиків. За кримінально-карні діяння Віктора затримала поліція, й після вироку суду  він  потрапив за грати. Далі, зрозумівши, мабуть, що вони --  у полі зору тамтешньої поліції і тепер за кожним їхнім  кроком слідкуватимуть, приятелі вирішили повернутися на Закарпаття.  Але  й тут не покинули злочинне ремесло.  Свалявці  знайшли  собі партнера, 42-річного мукачівця Івана, котрий також мав конфлікт із законом, і запропонували йому разом  «працювати». Мукачівець був професіоналом своєї справи, за  кожну викрадену автомашину йому передбачалася відповідна винагорода.

МІЖОБЛАСНА ЗЛОЧИННА ГРУПА

Невдовзі,  закарпатцям вже було  мало  тільки своєї області. Вони знайомляться з 43-річними Ігорем та Володимиром з Тернопільщини, 34-річним Романом з Івано-Франківщини та іншими  подібними особами.  Усіх  їх об`єднувала спільна справа: угони престижних іномарок. Словом, як пізніше встановили оперативники, у злочинне угруповання входило десяток чоловік з п`яти областей України: Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Хмельницької. Організатором цього злочинного синдикату був Ігор з Тернопільщини. Спільники чітко визначили  участь кожного у загальній справі. Так, скажімо, один займався перебиванням номерів,  інший  підробляв документи (технічні паспорти на автомобілі, доручення тощо).  Ще декотрі  підшуковували  автомобілі, під яких виготовлялися підроблені документи, й при першій-ліпшій нагоді викрадали. Окремі підшукували клієнта, котрий, нічого не здогадуючись, купував у них крадений «трофей». Адже й ціна була досить помірною. Авто, зазвичай,  переганяли в іншу область, де одразу шукали клієнта. В обов`язки того ж Романа, наприклад, входило переганяти крадену машину замовнику.  `БМВ`, `Мерседеси`, `Октавії`, `Субару`, `Фольксвагени` ставали легкою здобиччю автокрадіїв. Діяли за добре відпрацьованою схемою. Щоб заплутати сліди, часто міняли телефони, при зустрічах обмінювалися телефонними картками, щоразу міняли місця дислокації. Ніколи не залишали крадені автомобілі в одному й тому ж місці. На думку зловмисників, у них було все відпрацьовано до дрібниць.

ТРИВАЛІ ПОШУКИ

Заяви про угони легковиків одна за одною лягали на стіл співробітників  карного розшуку. Правоохоронці  новоствореного сектору боротьби з  незаконними заволодіннями автомобілями УКР УМВС ретельно перевіряли всі факти злодіянь. Однак попервах знайти хоча б  якісь сліди не вдавалося. Викрадене, наче крізь землю провалювалося. Оперативники розуміли:  тут хтось працює професійно.  Але хто? І  куди діваються викрадені машини?  Згодом стало відомо: в інших західних областях також зникають престижні іномарки. Отож пошуками невідомих «угонщиків» зайнялися працівники Департаменту карного розшуку МВС України та управлінь карного розшуку Закарпатської й Хмельницької областей. Було створено посилену пошукову групу, в котру входили найкращі фахівці. Спочатку всі  розставлені пастки зловмисники інтуїтивно оминали. Однак  титанічна  робота  правоохоронців таки дала  бажаний результат.

ЗАКОНОМІРНИЙ `ПРОКОЛ`

...Серед білого дня у Хмельницькому невідомі злодії викрали  `Октавію`. Потерпілий  повідомив у міліцію.  На території області було введено план `Перехоплення`. На одному зі стаціонарних постів працівники міліції зауважили `Октавію`, котра мчала на великій швидкості. Саме така іномарка числилася в угоні. На вимогу зупинитися, водій ще більше натиснув на газ. За зловмисниками негайно вирушила  посилена група правоохоронців.  Тільки неподалік Тернопільської області,  зрозумівши, що від міліціонерів не вдасться відірватися, зловмисники кинули легковик і  кинулися навтьоки. Як і слід було сподіватися, `Октавія` виявилася краденою.

ЗАТРИМАННЯ

Працівники  карного розшуку отримали оперативну  інформацію про осіб,  причетних до викрадань.  А згодом у поле зору оперативників потрапили всі, хто скоював крадіжки легковиків.  Коли  була  зібрана вся необхідна інформація, керівництво прийняло рішення про їхнє затримання.

Під час затримання у зловмисників  за місцем  проживання були вилучені й речові докази: замки запалювання, злодійський реманент, кліше для перебивання номерних знаків. Тож  виправдовуватися не було сенсу, і  затримані стали давати показання.

ЕПІЛОГ

– Майже всі  фігуранти цієї справи  заарештовані,  – розповідає начальник управління карного розшуку в Закарпатській області Володимир Шелепець. -- В активі зловмисників --  понад 20 епізодів викрадень ТЗ,  з яких два  скоєно в нашій області. Однак можу запевнити, що це ще не остання цифра. Під час  слідства, котре розпочалося, можуть випливти й інші факти злодіянь, а також імена осіб, причетних  до цього виду злочину. За згаданими фактами порушено кримінальну справу.



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також