Максимум шкоди від землетрусу для Закарпаття – тріщини на будинках та осипана штукатурка

13
0

8 червня, у сумнозвісній зоні Вранча стався новий землетрус з магнітудою 4,6 балів за шкалою Ріхтера, на глибині близько 120 км. Гори в Румунії — найбільш сейсмічно активна ділянка в Європі. Підземні поштовхи, які там відбуваються, дають про себе знати всій Європі, зокрема і в Україні, тому що проходять на великій глибині — від 150 до 350 кілометрів.

«Як свідчить досвід та дослідження, землетруси у сусідній Румунії мають слабкий вплив на Закарпаття, – пояснює завідувач сейсмологічної станції «Ужгород» Світлана Плішко. – Сейсмічні хвилі більше відчувають жителі Одещини, Буковини та Київщини. До прикладу, землетруси 1977, 1986 років у Румунії відчули в Києві, Москві, а на Закарпаття він мав досить незначний вплив. Окрім, хіба що Виноградівщини та Тячівщини, але і там сила поштовхів не може перевищувати 5 балів».

За словами Світлани Плішко, один з румунських дослідників передбачає, що в сусідній Румунії має незабаром відбутися сильний землетрус. Його дослідження базуються на теорії, що 10-бальні землетруси мають свою періодичність. У Карпатському регіоні вона становить 27-32 роки, один з найпотужніших землетрусів сколихнув Румунію у 1977 році. Ця дата стала точкою відліку для науковця у твердженні про близькість нових сильних поштовхів. 

Насправді, дослідники не можуть сказати точну дату чи час землетрусу,тому що в світі немає методів короткострокових прогнозів, існує лише імовірний прогноз, прогноз того, де може відбуватися землетрус, якої сили може бути, якої періодичності.

«Якщо ж говорити про сильний землетрус, то слід відзначити, що йдеться про вивільнення великої кількості енергії, яка не може ні з того ні сього проявитися, – пояснює пані Плішко, – подібне природнє явище проявляється  попередніми сильними поштовхами – форштоками. Навіть, якщо згадати землетрус на Гаїті, то і його можна було попередити, бо були передумови, які свідчили про катастрофу».

За словами експерта, наразі немає підстав вірити у те, що Україні загрожує сильний землетрус – у Закарпатті мовчить Тячівська зона. У будь-якому випадку, стверджує Світлана Плішко, сильніших, аніж 7 балів за 12-бальною системою, поштовхів бути не може.

 

В Україні з 1964 року силу землетрусу визначають за 12-бальною шкалою MSK-64. Вона складена для будівель, що не мають сейсмостійких укріплень.

1 бал. Землетрус не відчувається. Визначають спеціальними приладами.

2 бали. Поштовхи відчувають свійські тварини — стають дратівливими, боязкими.

3 бали. Відчувається всередині приміщень, наче коливання від транспорту.

4 бали. Чутний скрип підлоги, дзвін посуду, тремтіння меблів.

5 балів. Ляскають двері, тріскаються шибки, зупиняється настінний годинник.

6 балів. Гойдаються важкі меблі, б’ється посуд, падають із полиць книги, інколи тріскається штукатурка.

7 балів. Руйнуються погано зведені та старі будинки. У міцних будівлях з’являються невеликі тріщини, осипається штукатурка. У річках та озерах мутніє вода. Можливі зсуви й осипання ґрунту.

8 балів. Дерева сильно розгойдуються, гілля ламається. Руйнуються чимало міцних споруд.

9 балів. З’являються розколини в ґрунті.

10 балів. Землетрус руйнує навіть міцні будівлі. Розриваються водопроводні та каналізаційні труби. Із річок та озер виплескується вода.

11 балів. Руйнуються дороги, мости. Утворюються широкі тріщини зі зрушеннями.

12 балів. Руйнуються всі споруди. Окремі предмети підкидаються при поштовхах. Змінюються русла річок, утворюються водоспади. На поверхні ґрунту з’являються земляні хвилі. Міняється рельєф у великих масштабах на значних площах.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також