Масляна 2011: в Ужгороді зиму проводжали усім містом (ФОТО)

15
0

Сьогодні, 13 лютого, в ужгородському Боздошському парку відбувся кулінарний фестиваль – «Масляна 2011».

Щоб вчасно розпочати проводи зими, на тротуарах парку вже з ранньої пори почали рости торгові палатки – у кого з сувенірами, а в кого з харчами. Традиційні для свята млинці, закарпатською – палачінти, пекли далеко не у всіх з них. Більше, як вже традиційно склалося на закарпатських святкуваннях, частували шашликами. І те, і інше гості свята радісно запивали вином, часто, гарячим зі спеціями: «А що, і гріє добре, і травленню допомагає», – між ковтками промовляли ужгородці.

А зігрівшись, весь день змагалися в традиційному конкурсі «Підкорення стовпу». Перемагали ті, кому вдавалося викарабкатись на 6-метровий стовп і зірвати з верхівки чобіт. А в ньому – приз. Таких богатирів в Ужгороді назбиралось аж 12. Ближче до п’ятої гуляння почало «звертатись».

За календарем Масляна розпочнеться через 2 тижні і триватиме тиждень. В Ужгороді святкували всього день, і вже сьогодні.

«А хто сказав, що масляну треба святкувати весною? – прокоментував вибір саме цієї дати один з організаторів свята Микола Анброх. – Масляна – це зимове свято. Прощання з холодною порою року. І по всьому світу її відзначають в різний час. В Словаччині, до прикладу, святкують вже з вчорашнього дня. Ми ж вирішили святкувати по мірі того, як нам дозволяють погодні умови. А у березні в Ужгороді вже занадто тепло».

 

Довідка порталу «Мукачево.net»: Масляна – це давній слов’янський звичай, що дістався нам у спадок від язичницької культури. За православною традицією її святкують за тиждень до настання Великого посту. А це значить, що цього року свято мало розпочатися 28 лютого і тривати аж до 6 березня. Не їсти в ці дні млинці наші предки вважали за погану прикмету, адже вони символізують сонце, якому язичники поклонялись. Сучасні православні приписи радять утриматись від м’яса. А от добряче повеселитися на Масляну слід, інакше цілий рік буде сумним і нудним.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також