Металеві трембіти Дмитра Кабаля звучать краще за дерев’яні

32
0

Житель села Кваси Рахівського району Закарпатської області Дмитро Кабаль, 59 років, єдиний у Карпатах майстер трембіт із бляхи, латуні та нержавіючої сталі. Його інструменти звучать дзвінкіше, ніж традиційні дерев’яні.

— Цього року вже три продав, іще трохи залишилося з минулорічних запасів. Робити трембіти починаю наприкінці осені, тільки-но впораю роботу на городі, — розповідає чоловік. — Один інструмент скручу за два дні. Металу маю доста, купував його ще за Радянського Союзу.

Дмитро Кабаль живе в Квасах із дружиною Марією, 58 років, 35-річним сином Дмитром і дочкою Галиною, 32 роки. Чоловік ніде не працює, трембіти виготовляє у власній майстерні. Ремесло перейняв від батька Юрія Дмитровича, який першим у Карпатах зробив бляшаний інструмент.

— У 1950-х у Квасах не було з чого робити трембіти, бо береза не росла, — розповідає майстер. — А на полонину треба ж із чимось іти. То мій батько і придумав робити трембіти з бляхи. Казав: раз є горн, то і кручену трембіту можна виготовити. Сам креслення зробив, сам і скрутив. До нього з сусідніх сіл вівчарі приходили замовляти трембіти. Батько ніколи за гроші не робив — усе за ”дякую”. Певно, зо сто так віддав людям. Помер десять років тому, залишив мені свої інструменти: плоскогубці, напилок, штангенциркуль і паяльник. Я спочатку лагодив старі трембіти, а потім узявся нові крутити. Моя завдовжки три метри й п’ятнадцять сантиметрів. Важить стільки ж, скільки й дерев’яна, але закручена, як горн.

Замовлень у Дмитра Кабаля вистачає. За рік він продає 10–15 трембіт.

— Латунь і нержавіюча сталь тепер недешеві, тому за готову роботу прошу сто гривень, — каже чоловік. — Приїздять за інструментом із карпатської Львівщини, з Івано-Франківщини. Одну трембіту навіть узяли для якогось київського ресторану — на сувенір.

Квасівські вівчарі на літування в гори йдуть із металевою трембітою Кабаля.

— У нас без моєї трембіти й коляда різдвяна не проходить, — хвалиться Дмитро. — Люди беруть скрипку, баян, трембіту — й так ідуть по хатах колядувати. Моя трембіта хоч і зігнута, а на морозі звучить іще дзвінкіше — то ж метал!

Кабалю немає кому передати ремесло — в Квасах ніхто не береться виготовляти металеві трембіти. Час від часу майстрові допомагає син Дмитро.

— Пробували було хлопці з сусідніх Ясінів щось робити, але їм нічого не вийшло. Хтось возив мою трембіту до Чехії тамтешнім майстрам показати, але й їм не вдалося. То треба дуже на цій справі розумітися.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також