Михайло Кіфор: «Дитяча злочинність пішла на спад»

17
0

Наприкінці минулого тижня виповнилось 16 років від дня створення в органах внутрішніх справ України кримінальної міліції у справах дітей. Відділ кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області очолює підполковник міліції Михайло Кіфор. З ним спілкувався Мукачево.net

 

– Розкажіть, чим займається Ваш відділ?
 
– Завданням нашим є попередження і виявлення злочинів, які скоюють неповнолітні. А також недопущення втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність дорослих. 
 
– Чи важко працювати з дітьми?
 
– Звичайно, що важко. Це специфічний контингент. На сучасних дітей страшенно впливає телебачення, ЗМІ, Інтернет. А у період літніх канікул діти зовсім не задіяні. Вони залишені сам-на-сам. Батьки працюють, а діти залишаються самі – ні гуртків, ні шкіл. От і йдуть, як кажуть, по підворотням. Тому хотів би звернути на це увагу батьків. 
 
Небезпечними є і походи дітей на річку без супроводу дорослих. От, нещодавно був випадок, коли малого 4-класника товариші покликали на річку Уж. Стався нещасний випадок і хлопчик втонув. Решта дітей також не надто добре плавали, а поки покликали рибалку, який був досить далеко, вже нічого не змогли вдіяти. 
 
– На які злочини частіше всього йдуть діти?
 
– Найчастіше - це крадіжки. Тут дається в знаки соціальний стан. Одні діти можуть собі багато чого дозволити. У других батьки того не можуть. От і виникає якась заздрість.
 
– Чи правильним буде твердження, що частіше йдуть на злочини діти саме з малозабезпечених сімей?
 
– Є певна правда в цьому твердженні. Дитина хоче себе реалізувати, також хоче мати певні теперішні атрибути: той самий модний мобільний телефон чи велосипед. А батьки цього не можуть собі дозволити. От дитина і йде на крадіжку.
 
А з іншого боку,  буває і дитяча безолаберність. От, був випадок, коли дитина пішла на тренування і залишила свій велосипед на 2-3 години біля Юності не прив’язаним, без догляду. Вийшов хлопчик, а велосипеду нема. 
 
Те ж саме буває і з телефонами. Не рідкістю виникають історії, коли діти лишають їх, скажімо, на лавочці і йдуть собі гратися. А через годину-півтори, коли треба йти додому, повертаються, а телефону, звісно, там нема. Таких випадків є чимало. 
 
– Якщо прослідкувати статистичну інформацію, то яка ситуація з дитячою злочинністю в обласному центрі? Чи зростає вона, чи скорочується?
 
– Дитяча злочинність пішла на спад. Але виросли дитячі адміністративні правопорушення. Насильство один до другого, дрібне хуліганство.   От, скажімо, випадок, коли восьмеро дівчат  з престижних шкіл міста побили одну дівчинку. Билися за хлопця, хоча, можна сказати, що він був лише приводом. Адже, коли почали виясняти, кому з них подобається той хлопець, то особливо він виявився нікому не потрібний. Просто він, нібито, хотів спочатку дружити з одною дівчинкою, а потім цілувався з іншою. От вона і дістала на горіхи. Вирішили провчити. А їм, фактично, всім навіть нема 14 років. Навіть адмінпротокол на них не складеш. Справу порушено. Іде розслідування.
 
З іншої школі також прийшла мати з тим, що її дитину цькують. Але, тут також буде претензія і до батьків. Як стали виясняти – конфлікт затягнутий. Ще з березня-місяця. Я говорив зі шкільним керівництвом – на батьківських зборах жодного разу це питання не виникало. А батьки зреагували тільки зараз. Виявилось, колишні подружки усіляко обзивають дівчинку по Інтернету. А почалось все з фотографій на якомусь сайті.
 
– Скажіть, а ужгородські діти п'ють?
 
– П'ють. Не надто часто важкі алкогольні напої, але пиво вживають. 
 
Випадок був нещодавно, коли з училища до реанімації потрапила дівчина з алкогольним отруєнням. Дівчата на великій перерві згадали, що у одної з них через місяць буде день народження. Вирішили зробити репетицію, відмітити. Купили пляшку горілки, розпили. Одна з них з алкогольним отруєнням потрапила до реанімації. Молодий організм без закуски не справився з алкоголем. Викладачі помітили, що дівчата прийшли на заняття сп’янілі. Викликали міліцію.
 
– Але в тому, що дитяча злочинність спадає, мабуть, є заслуга і вашої роботи. Скажіть, в чому полягає профілактика дитячої злочинності?
 
– На обліку є 36 неблагополучних сімей, в яких 88 дітей. Майже всі – малозабезпечені. 
 
Є молоді правопорушники, які стоять у нас на обліку. Є особливий облік, профілактичний. Сім’ї цих дітей постійно відвідують мої співробітники. Проводять бесіди. Звичайно, більш посилену увагу звертають на ті школи, з яких є ці діти. Щоб вихователі надали більшу увагу цим дітям. Але буває так, що ніби й ходиш до тієї дитини, говориш з нею, а потім виявляється, що він вночі пішов, і щось там вкрав.
 
Керівництво та особовий склад Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області щиро вітають своїх колег з професійним святом – Днем кримінальної міліції у справах дітей і бажають Вам міцного здоров'я, щастя, миру, злагоди та всіляких гараздів,     високих професійних успіхів та наснаги в роботі на багато дітей – майбутнього нашої батьківщини

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також