На Мукачівщині активно будують школи й дитсадки

16
0

У середу, 26 листопада, перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога побував з робочим візитом на Мукачівщині

     Насамперед провів черговий прийом громадян, на який прийшло понад півтора десятка краян. Відтак Іван Балога відвідав об’єкти соціальної сфери, на яких ведуться будівельні та ремонті роботи. 

      Чимало людей, які прийшли на прийом, зверталися з особистими питаннями. Так, пенсіонерка з Чинадієва пані Марія просила допомогти з коштами на лікування сина, інваліда I групи. Також пенсіонерка поскаржилася, що так  і не отримала компенсації за вкладами Ощадбанку колишнього СРСР.

     Пані Марії буде надано матеріальну допомогу на лікування сина. Щодо компенсації за вкладами, то перший заступник голови облдержадміністрації дав доручення керівнику обласного відділення Ощадбанку вивчити питання.

      Ще одна пенсіонерка з Лецовиці – Марія Софілканич просила допомоги у газифікації будинку. – В селі вже проведено газ, але пенсія не дозволяє мати в оселі блакитне паливо, – каже пані Марія. Перший заступник голови облдержадміністрації пообіцяв допомогти пенсіонерці. Також у районі буде створено комісію, яка вивчатиме питання газифікації осель соціально незахищених громадян.

      Сільський голова Павшина Іван Пфайфер прийшов на прийом з прохання допомогти у виділенні коштів на проведення систем водопостачання та каналізації . Загалом для цього Павшино потребує понад 6 мільйонів гривень. – Частину суми – 600 тисяч гривень сільський бюджет отримав за рахунок продажу землі, але потрібно ще грошей для того, щоби розпочати роботи, – каже керівник села. Пропозиції громади села будуть враховуватися при прийнятті обласного бюджету на 2009 рік. А частину коштів у Павшині планують отримати від продажу землі закордонним інвесторам, які хочуть звести поблизу населеного пункту завод з виготовлення брикетів з тирси.

      Зверталась до першого заступника голови облдержадміністрації  цього дня і директор Яблунівського школи-саду Надія Алмашій. Пані Марія розповіла, що кілька днів поспіль через зсув грунту на ділянці дороги не можливо дістатися до сусіднього села Новоселиця. Іван Балога дав термінове доручення керівництву Служби автомобільних доріг області відновити проїзд на ділянці Яблунево-Новоселиця. Як керівник закладу пані Надія просила сприяння у підтримці школи-саду.

      – Система опалення не ремонтувалася понад 15 років, заміни також потребують і вікна, через втрачається тепло, – розповіла Надія Алмашій. Іван Балога дав відповідне доручення, і вже незабаром в закладі буде відремонтовано систему опалення, а під час шкільних канікул розпочнуть заміну вікон на металопластикові.

      Василь Гудачок, депутат Обавської сільради звернувся з питанням газифікації села. – Вуличну мережу газопроводів вже майже завершено. Залишається завести газ з початку села до газороподільчої станції, – каже пан Василь. – Але для завершення робіт необхідно більше мільйона гривень. Як повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога окрім Обави, на Закарпатті ще в 15 селах через нестачу коштів неможливо завершити газифікацію. – Газ у сільському будинку – не розкіш, це розв’язання багатьох життєво важливих проблем, зокрема і з опаленням. Але через те, що Кабінет Міністрів недофінансовує видатки на газифікацію, в багатьох селах маємо ситуацію, коли вулична мережа газопроводів готова, натомість відсутні підвідні, – констатував Іван Балога. Загалом цьогоріч для газифікації Закарпаття потребувало близько 20 мільйонів гривень. Але уряд виділив набагато менше – 5,7 мільйона гривень, тобто третину. Якби Кабінет Міністрів цьогоріч стовідсотково  профінансував потреби краю, то  до кінця року на Закарпатті змогли б газифікувати 15 тисяч дворогосподарств. Саме тому в області вирішили залучити, окрім державного фінансування, ще й гроші обласного бюджету. Так, за кошти бюджетів розвитку в області цього року продовжувалася робота з газифікації населених пунктів Мукачівщини та долини річка Тур’я Перечинського району, сіл північної частини Хустського району, будівництву підвідних газопроводів до чотирьох сіл Берегівського району та до двох населених пунктів Воловеччини.

     Під час прийому до першого заступника голови облдержадміністрації зверталися і щодо поліпшення житлових умов, з питань земельного спору, надання матеріальної допомоги. Жодне прохання не залишилось без уваги. 

     Цього ж дня  перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога та голова Мукачівської райдержадміністрації Ілля Токар відвідали низку соціальних закладів Мукачівщини, на яких ведуться будівельні та ремонтні роботи. Насамперед оглянули будівництво Верхньовизницької школи I-III ступенів. Зведення закладу розпочато у 2006 році. Проектом передбачено будівництво двоповерхового навчального корпусу, розрахованого на 250 учнів.  Будівлю обладнано системою водо-, та теплопостачання. До речі, автономна котельня працюватиме на електриці. Цьогоріч будівельниками освоєно 2,43 млн. гривень, в тому числі – 1,8 млн. коштів держбюджету, та 626 тисяч надійшло з місцево. До кінця року планується ввести в експлуатацію новий корпус. Наразі діти навчаються у приміщенні, зведеному у 1976 році як гуртожиток для учнів.

     – У 1986 році поруч почали будувати нову школу. Але через нестачу грошей заклад так і не добудували.  І вже у 2003 році напівзруйновану будівлю було демонтовано, – каже директор школи Юрій Гутник. – Назабаром діти переселяться в нові комфортні приміщення, які забезпечені сучасним обладнанням, в тому числі й мультимедійними класами.  В майбутньому поруч планується звести сучасний спортивний зал.

     Як один з варіантів використання нинішньої будівлі школи, перший заступник голови облдержадміністрації запропонував зробити на її базі школу-сад, де навчатимуться діти початкових класів, і будуть відкриті додаткові групи дошкільнят.

      В селі Горонда  Іван Балога та Ілля Токар оглянули школу та дитячий садок. В навчальному закладі цього року завершено реконструкцію системи опалення, замінено котли на сучасні енергозберігаючі. – В закладі багато років були проблеми з опаленням. Нині ж нове обладнання дає до 40 відсотків економії газу. Але головне – температура в класах становить не менше 20 градусів, – констатував голова райдержадміністрації Ілля Токар. Також він повідомив, що в школі наразі триває будівництво нового двоповерхового корпусу. Загальна вартість робіт становить майже 1,4 мільйона гривень. – Щоби завершити будівництво необхідно понад 200 тисяч гривень. Вже з наступного року тут зможуть навчатися 250 учнів, – каже Ілля Токар.

      Перший заступник голови облдержадміністрації також побував і в  дитсадку села Горонда, де триває капітальний ремонт правого крила. Тут вже запрацювала система теплопостачання (проведена реконструкція котельні, замінено котли та радіатори), системи водопостачання, каналізаційної системи, електромережі. Триває ремонт приміщень. На реконструкцію закладу виділено 150 тис. гривень, в тому числі – 100 тис. з обласного та 50 тис. з місцевого бюджету.

     В дитячому навчальному закладі працюють 4 групи, які відвідують 104 дітей. – Після завершення ремонту, планується ще цього року додатково відкрити дві групи. На початку 2009 року – ще одну. Завдяки цьому  черга в Горондівський дитсадок зникне, – впевнена завідуюча закладу Марія Шпеник.

     Також на Мукачівщині тривають роботи ще у двох дошкільних закладах – у Макарьові та Червеньові. У Червеньові будівництво двоповерхового закладу розпочато на початку цього року. Дитсадок буде розрахований на 75 дітей. Проектом передбачено зведення двох будівель – власне дитсадка та господарчого блоку, які будуть з’єднані між собою перехідною галереєю. Також планується будівництво автономної газової котельні.  Загальна вартість будівельних робіт – 4 млн. 67 тис. гривень. Цього року освоєно 147 тис. гривень, в тому числі 100 тис. – кошти місцевого та 47 тис. кошти сільського бюджетів. У Макарьові проектом реконструкції передбачено відновлення роботи дитячого садка на 2 групи. Вартість робіт – 1,4 млн. гривень. У 2008 році будівельники  вимуровали стіни, перестінки, завершено реконструкцію даху. Вартість виконаних робіт – 300 тисяч гривень.

      Підбиваючи підсумок робочої поїздки, Іван Балога зазначив, що задоволений роботою, яка проводиться на Мукачівщині у соціальній сфері.

      – Район за показниками соціально-економічного розвитку є одним з кращих в області. Тут активно будують нові школи, дитсадки, ремонтують діючі навчальні заклади, – констатує перший заступник голови облдержадміністрації. – Загалом в області цьогоріч буде збережено високі темпи шкільного будівництва. Невдовзі відкриються сучасні школи у селах Верхня Визниця, Неліпино, завершується добудова корпусу у ЗОШ №10 м. Ужгород.

      Щодо відновлення мережі дитсадків, то за словами Івана Балоги, цьогоріч в області кількість дітей, що відвідують дошкільні заклади зросла на 10 відсотків – до 31 тисячі. – Наступного року обласна влада докладатиме максимум зусиль, для того щоби показник охоплення дошкільнят вихованням у дитсадках був збільшений, щоби нові заклади запрацювали у населених пунктах області. У цьому є повне порозуміння з депутатським корпусом обласної ради та представниками органів місцевого самоврядування, – каже Іван Балога, повідомили з управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також