На Закарпатті паводку не намічається. Принаймні, поки що

15
0

Краянам, кажуть експерти, слід більше перейматися через швидке похолодання, а відтак – мокрий сніг та ожеледицю.

Сьогодні на Закарпатті розпочався сезон опадів. У цьому впевнені закарпатські синоптики. Аномально-суха погода, що трималася декілька останніх місяців, з початку тижня змінюється дощами і снігом – звичайним та мокрим. В МНС вже встигли оголосити штормове попередження – через сильні дощі та пориви вітру, що вдень 5 грудня на високогір'ї Карпат сягнули 30-35 м/с. 

Минулого року саме в цю пору від високої води постраждали десятки сіл і сотні гектарів угідь. В цьому році закарпатці переживають, щоб минулорічний сценарій не повторився. Однак спеціалісти, не зважаючи на зливи, бити тривогу не поспішають.

«Штормове попередження на Закарпатті стосувалося дощів, – розповіла Мукачево.net начальник Центру пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області Наталія Батир. - Інформації щодо ризику паводків наразі немає». 

З пані Батир повністю солідарні закарпатські синоптики. «Не зважаючи на те, що сьогодні місцями пройшли дуже сильні зливи, які триватимуть ще декілька днів, вода у річках не буде підніматися на небезпечний рівень, – розповів синоптик Андрій Золотарьов. – У силу того, що минулі 2 місяці були дуже сухими, вся ця волога просто насичуватиме ще незамерзлу землю».

Дощити буде щонайменше до кінця тижня. Інша справа, що за словами Золотарьова у середу, 7 грудня, опади будуть слабкими – переважно у гірських районах. «А після 10 грудня, – обіцяє синоптик, – ситуація стабілізується». 

Натомість, закарпатцям загрожує ожеледиця і налипання мокрого снігу. Фронтальна зона сьогодні мине і почне потрохи холодати. Такого тепла як останніми днями більше не буде. 7-8 грудня температура опуститься до 4-5 градусів тепла у містах і 7-8 градусів морозу в гірських районах.  9-10 грудня, через циклон, прийде нова хвиля похолодання. При цьому опади не припинятимуться.

Нагадаємо, цього року, за протипаводковою програмою «Тиса», яку спершу скасували, а тоді знову реанімували, збудовано декілька нових конструкцій, що захищатимуть населенні пункти від стихії.

Водночас, за останнім дослідженням ООН, експерти організації прогнозують Закарпаттю страшні потопи.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також