На Закарпатті пройшов фестиваль кіно про мігрантів та нелегалів(ФОТО, ВІДЕО)

14
0

10 кіно-робіт було продемонстровано днями в приміщенні лялькового театру. Всі вони присвячені тематиці: «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?»

Половина із стрічок, що взяли участь у всеукраїнському конкурсі,  – закарпатські. До початку перегляду організатори наголосили, що конкурс проводився серед аматорів, а тому звертати увагу слід, в першу чергу, на зміст кіноробіт, а не на їх «форму», тобто якість зображення і стиль передачі ідеї.

Мукачево.net переглянув всі роботи конкурсу і публікує найуспішніші з них.

«Блукач»

Цей художній короткий фільм не здобув нагород конкурсу, але був відзначений членами журі, як один з найкращих. Автор фільму, Антон Готліб, запевняє, що його давно «чіпляє» питання расової дискримінації і толерантності. Саме тому він вирішив відзняти своє власне бачення цієї проблеми. Антон відомий в Ужгороді, як куратор освітнього проекту CinemaHall. Саме за підтримки кіномайстерні він і створив дану картину. Каже, що робота над міні-фільмом, включаючи підготовку, зйомки і монтаж, зайняла трохи більше тижня.
 

 
 
«Людина людині»
 
Сюжет короткометражки  творчого тріо Єгорова В’ячеслава, Шатрова Бориса, Колєсніка Євгена зводиться до усвідомлення однієї істини: коли опиняєшся на смертному ложі і б’єшся за власне життя, то стає неважливим чия краплина крові дасть тобі шанс: ти просто хочеш жити.  Кородкометражка від ужгородської команди отримала нагороду за кінематографічність та професіоналізм.
 

Переможцем конкурсу стала Олійник Єлізавета (м. Київ) з відео-роботою «Гості». Це 24-хвилинне кіно-дослідження буття заробітчан, нелегальних мігрантів, біженців.
 
 
Нагороду також отримав киянин Бондарчук Дмитро за оригінальне творче рішення у відео-роботі «Про інопланетянина».
 
«Я горджуся тим, що результат цього кінофестивалю настільки крутий! Ми прагнули привернути увагу молодих людей до проблем міграції, расизму та ксенофобії, надати їм можливість осмислення явища чужини з усіма її людськими вимірами, долучитися до профілактики негативних соціальних явищ в молодіжному середовищі, а також підтримати творчі ініціативи молоді. Це є великою проблемою, адже інформація, яку ми отримуємо від мас-медіа дуже одностороння, - нарікає  ініціатор проекту Юрген  Крафнен. – Ми проводили чималу кількість тренінгів, цікавились питанням біженців, мігрантів на Закарпатті. Чиновники пишуть у свої прес-релізи усілякі дурниці тільки для того, щоб показати, що вони працюють. В той же час сучасна преса формує хибні стереотипи у суспільстві щодо біженців та «нелегалів». Даний фестиваль був якраз покликаний розвіяти ці стереотипи». 
 
Проект «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?» розпочався на Закарпатті у листопаді минулого року.  В рамках  конкурсу проводились семінари і зустрічі.  Як розповіла директор благодійної організації «КМДЗ» Наталія Кабацій, на наступний рік в організаторів вже заплановано ряд громадських заходів та фотоконкурс зі схожою тематикою. 
 
Зауважимо, що цей захід невипадково пройшов саме на Закарпатті, адже тематика еміграції, імміграції та інтеграції є надзвичайно актуальною для краю. Ця тема обговорюється тут на багато частіше, ніж в решті регіонах країни. Так, за минулий рік в закарпатських ЗМІ з’явилось більше публікацій стосовно біженців, ніж по всій Україні (за виключенням нашої області) в цілому. 98 статей із 106 присвячені затримці мігрантів. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також