На Закарпаття введено внутрішні війська МВС. Чому?

50
4

З понеділка в Закарпаття введено внутрішні війська МВС України. Дивно, але закарпатці якось і не помітили, коли це в області знову стався такий небувалий розгул злочинності, що міністрові внутрішніх справ Юрію Луценку вдруге поспіль довелося вдаватися до таких екстремальних заходів – вводити спецвійська! Що ж насправді криється за `турботою` міністра про спокій закарпатців?

Все дуже просто: Юрію Луценку треба створити мізансцену для серйозного спектаклю під назвою `Усунення від керівництва закарпатською міліцією неугодних і створення в неслухняній області плацдарму в боротьбі за рейтинг під час парламентських виборів`. А для цього необхідно нагнати якнайбільше страху і змалювати наш край у найчорніших кримінальних фарбах. Що він і зробив минулого тижня в Ужгороді під час виїзної наради МВС. І байдуже міністрові, що в криміногенному плані Закарпаття – традиційно одна із найспокійніших областей України. Адже згідно з рейтингом Кабінету Міністрів України Закарпаття та Івано-Франківщина мають найнижчий в державі рівень злочинності в розрахунку на 10 тисяч населення: при загальнодержавному показнику 57,1, у нас в області – 27,8 злочинів. Упродовж цього року в Закарпатті фіксувалось загальне зниження – на 8,1 відсотка – злочинності. До речі, показники рейтингу Кабміну формуються на основі даних Міністерства внутрішніх справ.

Серед найбільших `гріхів` закарпатської міліції міністр назвав неналежну боротьбу з нелегальною міграцією та незаконним обігом наркотиків. Чомусь досі вважалось, що найбільший розгул наркоманії в Україні – у східних областях та великих промислових центрах. Аж ні, виявляється – у нас, на Закарпатті. Так, знову ж таки, вважає міністр Луценко. Як свідчать статистичні дані, в Закарпатті протягом січня-серпня цього року в порівнянні з відповідним періодом минулого року дійсно зареєстровано збільшення на 10,8 відсотка кількості злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та аналогів. Однак в той же час на 11 відсотків більше викрито злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків.

Ставить міністр у вину обласній міліції також неналежну боротьбу з нелегальною міграцією. Що ж, в цьому питанні дійсно проблем багато. Але чомусь міністр `забув` покласти відповідальність за неналежну боротьбу з нелегальною міграцію і на інших. Адже, як відомо, Закарпаття – це в Україні тільки кінцевий пункт призначення на шляху нелегальних мігрантів у Західну Європу. Всі нелегальні канали стікаються зі східних кордонів у столицю, де і формуються групи. До речі, за кількістю виявлених злочинів у цій сфері Закарпаття після Харківщини має найкращі результати в державі. Однак традиційно всі горіхи сиплються на Закарпаття.

І нарешті – ситуація на дорогах Закарпаття. Міністр без обговорення зняв із посади начальника УДАІ в Закарпатській області. Його навіть не зупинив той факт, що Олександр Яцканич – депутат обласної ради і його звільнення – пряме порушення прав депутата місцевої ради, адже законом передбачено повідомлення відповідної ради про намір прийняття такого рішення не пізніше, ніж за 15 днів до цього.

То невже у нас така катастрофічна ситуація на закарпатських автомагістралях? Без сумніву, приводу для заспокоєння нема – аварійність зростає, гинуть і калічаться люди. Але, як-то кажуть, все пізнається у порівнянні. Отже, якщо вдатися знову ж таки до статистики, то картина вимальовується зовсім не такою, щоб екстрено знімати керівника обласної ДАІ і вводити спецвійська. За офіційними зведеннями Державтоінспекції країни, лідирують щодо збільшення кількості ДТП Харківська – 43,4%, Донецька – 36,5% та Запорізька області – 33,7 відсотка. Щодо кількості аварій, то з початку року менше, ніж у нас, сталось ДТП лише на Тернопільщині – 1644. В Закарпатті за цей час зареєстровано 1809-ть дорожньо-транспортних пригод. Для порівняння: в Донецькій області сталося 20 тис. 486, Дніпропетровській – 12 тис. 733, Київській – 10 тис. 474, сусідніх з нами Львівській – 6 тис. 940, Чернівецькій – 1 тис. 947 ДТП. Але при цьому слід врахувати важливий факт: Закарпаття – прикордонна і транзитна область, через яку проїжджає величезна кількість транспорту. Додайте ще і її курортно-туристичний статус – і кількість автомобілів зросте в рази. І при цьому на фоні держави, Богу дякувати, у нас не найвища аварійність.

Отже, ми повертаємось до того, з чого розпочали: міністру треба сформулювати привід для зняття з посади начальника УМВС України в Закарпатській області Віктора Чепака. У липні йому цього не вдалось зробити і досі більш-менш законного приводу не знаходилось. Не допомогли і численні перевірки: починаючи з липня міністерство провело 49 оголошених і десятки неоголошених перевірок діяльності різних підрозділів УМВС, однак серйозних порушень так і не було виявлено. Тож довелось вдаватись міністру до більш кардинальних рішень.

Політикум вже почав активно готуватись до парламентських виборів. Рейтинг же `Народної самооборони` у країні зовсім нікудишній. Особливо тут, на Закарпатті. Тож зрозуміло, що зовсім не випадково міністра Луценка в Ужгороді супроводжував Геннадій Москаль, який є керівником громадського руху `Народної самооборони` в Закарпатті. Для створення штабів і партійних офісів потрібні кошти, і немалі. Підім’явши під себе міліцію, можна буде вільніше діяти…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

М
Мукачивцю

Ну ти і лох.Порахуй сам-20 тис ДТП удонецькій області на 6 млн.населення.В Закарпатті в 5 разів меньше населення а ДТП -1800.Так порівняй !

Ч
читач

Шановні, не захищайте політиків. Вони своє зроблять, а вам тут жити, одними вулицями ходити, у одних щербатих чашок пити і запивати.

М
мукачівець

чортові аналітики скільки в харківській і донецькій областях населення поділііть їхні аварії на населення і порівняйте з нашими показниками а потім патякайте яка у нас красива міліція

І
Іванко

мало того Луценко готує плацдарм по захвату Ссловатчини,за прямою вказівкою Ю.В.бо коли іі будуть ловити літаків не дадуть треба буде створити окреме Монако.Добре що про це не здогадуються словаки інакшеб закрилиб кордон

Читайте також