Не всі у Партії регіонів уміють читати...

10
0

...думки свого лідера

Захищаючи політичну цноту Януковича, «регіонали» Ганна Герман і почасти Олександр Лавринович мимоволі примусили у ній засумніватися.

Майбутньому президенту повинно бути щонайменше п’ятдесят. Це далеко не єдиний, але чи не найпікантніший пункт угоди, про яку начебто домовлялися Тимошенко з Януковичем. Попри те, що нічого подібного не було в документі, оприлюдненому в ЗМІ та правдивість якого підтвердив Литвин, у цьому невтомно переконували «бютівці» – увесь минулий тиждень. За їхніми словами, «ліміт в 50» був пропозицією саме Януковича, яку він ніби то озвучив після відмови Тимошенко обирати президента в парламенті.

Та зауважмо, першим таку версію оприлюднив штатний піарщик Тимошенко депутат Уколов. Випадковість? Вочевидь, у штабі Тимошенко розраховували на дві речі: з одного боку – миттю «відбілити» Юлію Володимирівну від оприлюдненого документу, який компрометує її демократичну натуру, з іншого – звалити все на Януковича.

Між тим, вікові перестороги лідера Партії регіонів виглядають дещо параноїдальними: Яценюку лише нещодавно стукнуло тридцять п’ять, а Тимошенко, якій у цьому році буде сорок дев’ять, згідно з домовленостями повинна була б відмовитись від участі у виборах. Невже Віктор Федорович побоюється екс-керівника свого штабу Сергія Тігіпка, рейтинг якого коливається в межах 1%? Хоча, не виключено, Янукович хотів перестрахуватися від мінливості прем’єрки, яка могла враз передумати і піти у президенти.

Після «вкиду» Уколова, тема «ліміту 50» лунала з уст кожного бютівця – навіть коли їх не питали про переговори з біло-синіми. Останні, у свою чергу, цілий тиждень виправдовувалися, натякаючи – не провокуйте нас, а то розкажемо усі подробиці перемовин.

У такому руслі інформаційні перепалки тривали до п’ятниці, а тоді – прийшов час йти на «прямі ефіри». Віктор Янукович – вже не як лідер опозиції, а як кандидат у президенти – пішов на «Інтер», де зазвичай виблискували зуби та окуляри його конкурента. Інший Віктор, Ющенко – на ICTV, де через телеміст збирався переконувати, що саме президент врятував країну від узурпації, а відтак – потрібно підтримати його зміни до Основного закону. Тимошенко також планувала з’явитися на голубому екрані. Та цього разу Шустер відмовився запрошувати лише тих гостей, яких би хтіла бачити Юлія Володимирівна. Тому вона поїхала на Волинь слідкувати за роботою рятувальників.

Хоч «Інтер» та «ICTV» віддали перевагу театру одного актора, все одно було на що подивитися. Ющенко намагався атакувати, аргументувати, бути переконливим, та все ж відчувалося, що йдеться про те, що він залишає по собі.

Янукович же пробував окреслити, з чим він йде  президенти – почергово переходячи то на українську, то на російську мову. Пасажі про країну та народ чергувалися із обмовками про переговори з Тимошенко, в одній з яких лідер біло-синіх прямо звинуватив БЮТ у намаганні утриматись при владі через конституційні зміни.

Після тривалого монологу головного гостя з подробицями річного роману з БЮТ вельми тактовний ведучий таки наважився поставити ключове запитання:

 - Вікторе Федоровичу, чи правда містився там пункт, ініційований Вами, як сказала прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, щодо підняття вікового цензу кандидата у президенти до 50-ти років?

І тут Янукович, спершу причмокнувши, спантеличив відвертістю:

- Я Вам скажу, як кажуть, покладу руку на серце, як це було. Дійсно, це було 5 червня. Ми вранці зустрілися з Юлією Тимошенко в присутності її помічника. Я їхав уже в аеропорт і отримав дзвінок, і заїхав на зустріч. На цій зустрічі, до речі, як виявилося вже зараз, я в останній раз сказав, що я проти виборів президента в парламенті. Перше. Я проти продовження повноважень парламенту до 2014 року. І це мої глибокі переконання, – не забув додати Янукович, смакуючи разом з аудиторією кожен момент своєї розповіді.

Далі лідер опозиції розповів, що відмовив Тимошенко у створенні коаліції між БЮТ та Партією регіонів через значні розбіжності між двома політичними силами. Опісля – повідав про довідку, яку він побачив на столі. У ній був перелік країн, де є обмеження у віці для кандидатів у президенти:

- Мені показали цю довідку. Я на неї подивився і кажу: так що Ви хочете сказати? Мені кажуть, з такою посмішкою, що є пропозиція підняти віковий рівень до сорока років, – перейшов до найцікавішого Віктор Федорович.

- Я кажу: а чому до сорока, а не до сорока п’яти, чи до мабуть п’ятдесяти? Це був такий жарт. Знаєте, я хочу сказати, які були думки в той час у Юлії Володимирівни я не знаю. Я не читаю думок у людей. Але це було саме так. Я пожартував. Пожартував, тому що я добре розумію, що в цьому році Юлії Володимирівни буде сорок дев’ять років. Я сказав, чому не п’ятдесят і все. І на цьому ми закінчили і я поїхав далі…

Про слова, сказані Віктором Федорович близько десятої вечора у сьомому павільйоні кіностудії Довженка, навіть не здогадувались Ганна Герман та Олександр Лавринович, які в цей час перебували зовсім неподалік – у павільйоні №1 на Шустерlive.

Підійшовши до мікрофону, Ганна Герман спершу розповіла, чому Тимошенко не прийшла на ефір та вирішила влаштувати прем’єру тест. Йшлося про звільненого журналіста Нового каналу, який дав дозвіл на показ в ефірі сюжету «Пропало все».

Потому «регіоналка» почала апелювати до демократичних гасел та засуджувати непублічність перемовин з БЮТ, не шкодуючи палких епітетів з галицьким акцентом.

Але за кілька миттєвостей вклинився Шустер. Не вдаючись у подробиці, він повідомив, що на іншому телеканалі Віктор Федорович розповів про ліміт 50, мовляв, це був жарт. Тоді ведучий вдруге задав те саме питання, яке цього разу він сформулював більш куртуазно:

- Коли дві людини ведуть переговори і не розуміють жарту один одного, куди вони можуть дійти в цих перемовинах?

- Але навіть цей жарт не звучав з вуст Віктора Януковича – перервала ведучого емоційна Герман. – Віктор Янукович як мущина, як чоловік делікатний, таких речей просто не сказав. Але тут є Лавринович, який може сказати, хто приходив з такими пропозиціями і хто взагалі приносив цей проект Конституції, над яким усі разом працювали, – звернулася вона до однопартійця, закликаючи його включатись до розмови.

Але той не відреагував на заклик колеги. Чекав своєї черги.

Коли Олександр Лавринович підійшов до мікрофону, наполегливий Шустер втретє поставив своє запитання.

- Пам’ятаєте Данте, «Божественна комедія»… «Земне життя пройшовши на половину…», – хотів було ведучий продекламувати фрагмент із твору славетного італійця. Але йому завадив біло-синій віце-спікер.

- Я точно знаю, що Конституція Італії обмежує право громадянина Італії стати президентом віком 50 років. Я це знаю, – блиснув ерудицією Лавринович. – А що стосується України, я можу Вас розчарувати: жодного разу за півтора року, на жодній зустрічі ці питання не були предметом обговорення взагалі. Ось вам відповідь.

Пауза. Оплески. Шкода лише, що оператор не показав розчарованого обличчя пані Герман.

- А можна запитання, – вигукнув невгамовний Кармазін. – А чи на всіх зустрічах між Тимошенко і Януковичем, ви, шановний Олександр Володимирович, були присутні? Можливо ми чогось не знаємо…

- Ще раз можу сказати: я був присутній на всіх зустрічах, які торкалися переговорів стосовно змін до Основного закону України, – підкреслив віце-спікер.

Останнім з «регіоналів» до мікрофону підійшов Микола Азаров, який до того часу залишався осторонь дискусії. Навряд чи йому передали помічники, як саме пожартував лідер. Скоріше спрацювала інтуїція, адже Микола Янович майстерно спустив аналогічне запитання, як кажуть, на гальмах…

Без сумніву, ці ефіри гарно проаналізують на Липській, адже прес-служба відверто не допрацювала: і тоді, коли готувала спікерів до ефіру, – не погодивши сценарій, і під час – коли за півгодини можна було навіть пішки пройтись від одного павільйону до іншого та попередити виступаючих. Куди там, не раз доводилося бачити, як окремі депутати отримували вказівки по мобільному безпосередньо у студії.

Разом із тим, цей приклад зайвий раз доводить, на скільки українські політики самовпевнено беззахисні. Не потрібно слідкувати за їхніми жестами, мімікою чи бути фахівцем з конкретного питання. Лише перемкнути канал.

Напередодні виборів подібні промахи можуть дорого коштувати, адже ними обов’язково скористаються конкуренти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також