Нутро замку Шенборнів (ФОТО)

8
6

Велич та вбогість історичної пам'ятки крізь шпаринку.

Замок Шенборнів, що в с.Карпати, між Мукачевом та Свалявою, включений у всі без виключення туристичні маршрути Закарпаттям. Збудований напочатку XVIII ст. палац прекрасно зберігся і є дуже складним архітерктурним проектом, умовно поділений на парадну частину, яка завершується годинником (південне крило), господарську частину (північне крило). Обидві частини замку двоповерхові, башта з годинником – чотирьохповерхова.

Повертаючись до проекту слід відзначити, що за його основу взято астрономічний рік. Такі замки, періоду неоренесансу, зустрічаються дуже рідко. Тут 365 вікон, що дорівнює кількості днів в році, 52 кімнати, що рівнозначно кількості тижнів у році та 12 входів – так як місяців. Збудований палац з цегли та вкритий черепицею. Цокольний поверх східної частини збудований з природного каменю.

Кожна деталь замку – чи то димар, чи вежа – не просто виконує утилітарні функції, але і є прикрасою будівлі. Двері під'їздів та вікна над ними прикрашені вітражами на біблейські теми. Над самим будинком здіймаються 4 вежі різних форм, на кожній з яких майорить жерстяний прапорець з вирізаною на ньому датою споруди замку – 1890.

На території замку знаходиться штучне озеро, зовнішні обриси якого спочатку повторювали контур Австро-Угорщини.

Замок розташований у центрі англійського парку, площею 19 га. Поряд з ясенем, дубом тут можна зустріти і катальпу, японську вишню-сакуру, сосну Веймутова, оцтове дерево та інші екзотичні дерева.

Захоплення зовнішньою величчю змінюється гнітючим розчаруванням, коли потрапляєш всередину палацу. Брудна, місцями прогнила, підлога, страшні віконні рами, дірявий дах, стіни у плісняві… Хоча, є у Закарпатті історичні пам'ятки у значно жахливішому стані. На жаль.

Коментарі

А
Андрей

Аи ета комната с трюма кроватями и столом с пивом чея? графа?

С
Сергій

А з нього був би такий класний тур обєкт...

T
toni

A prosto,viddati tomu 4ie e ,u koho zabrali

M
munkach

Замок — укріплена будівля, що використовується для захисту від ворога,а це Палац графів Шенборнів

9
911

Це вже вироблена статегія: довести об'ект до гнітючого стану щоб потім за безцінь продати. А потім вже проста людина не дозволить собі вже туди і зайти.

M
misceva

цікаво, куди йдуть кошти, які беруть за вхід

Читайте також