Олександр Духнович прописався в місті над Латорицею назавжди

10
0

Минулого тижня громадськість нашого краю мала можливість долучитись до визначної події в м. Мукачево – відкриття пам’ятника великому просвітителю, громадському і релігійному діячеві, патріоту русинського народу Олександру Духновичу.

Ідея, зініційована свого часу міським головою, а нині – главою Секретаріату Президента України Віктором Балогою, нарешті втілена в життя. Відлитий у бронзі відомим скульптором Закарпаття Михайлом Беленьом, прийшов великий будитель у місто над Латорицею з тим, аби ми, дорослі не забували прививати молоді любов до отчої землі, свого роду і народу.


    В урочистій церемонії взяв участь Віктор Балога, який зробив усе для того, аби пам’ятнику бути, за що виступаючі щиро дякували йому, голова облради Михайло Кічковський, голова просвітнього Товариства ім. Духновича Василь Бесага, депутати всіх рівнів краю, громадськість.


    Відкрив незабутнє свято мукачівський міський голова Василь Петьовка. Голова обласної ради Михайло Кічковський у своєму виступі відмітив, що Олександр Духнович – із когорти особистостей, які приходять у життя навічно. Від його народження минуло 200 літ, а він був і залишається потрібним кожному поколінню не лише закарпатців, а й всього українського народу. Недаремно 2003 рік рішенням ЮНЕСКО був оголошений роком Духновича. Його велична постать привертає увагу не лише істориків, літературознавців, педагогів, теологів, але й громадськості. Бо титанічна праця будителя й одержимі переконання до останнього подиху служили рідному краю. Як сказав Президент Карпатської України Августин Волошин, Духнович засіяв нам звіздою своєї письменницької праці тоді, коли почався шлях бистрого і опаснішого упадку нашого народного життя, коли стали пропадати всі скарби народного самосознанія. І його сильний голос будив нас у ночах найглибшого народного сну.


    „Можливо, з духновичого відчуття нашого спільного українського кореня, – підкреслив Михайло Кічковський, звертаючись до присутніх, – народились такі рядки:


„Галичани, приятелі,


Ближайші сусіди,


Всі ми браття єдной мислі,


Єдиной бесіди.


Дайте руку, ми вам даме


Серце, душу сміло.


Будьмо собі побратими,


Будьмо єдно тіло!“


    Як на мене, у цих словах глибока мудрість невтомного борця за долю рідного народу. І це ми повинні пам’ятати, особливо сьогодні, коли всі прагнемо одного – щоб наша Незалежна Україна міцніла, утверджувалась, розвивалась. До цього не лише закликає наш Президент – Віктор Ющенко, але й робить рішучі кроки щодо політичної стабілізації в державі, утвердження законності й порядку, захисту конституційних прав громадян, національних інтересів України. І в цьому він має всенародну підтримку і, насамперед, політичного блоку «Наша Україна – Народна самооборона“.


    Велику справу зробили ініціатори та творці величного монументу, до якого приходитимуть покоління, вшановуючи пам’ять великого сина Срібної землі – Олександра Духновича, як приходять мукачівці до пам’ятника Тарасу Шевченку, Олександру Пушкіну, Кирилу і Мефодію. Бо він, як зазначив Михайло Кічковський, належить вічності й світу.


    „Ми пишаємось Олександром Духновичем, – сказав Віктор Балога, – і водночас усвідомлюємо свій обов’язок свято берегти його пам’ять, силою і мудрістю його слова виховувати прийдешні покоління в ім’я розбудови рідного краю та нашої України“. Василь Бесага розповів про життєвий шлях Закарпатського будителя, зазначивши, що слова, мовлені у часи денаціоналізації краю, – є величними і знаковими, які хочеться промовляти:


Я русин был, есмь і буду,


Я родився русином.


Чесний дом свой не забуду,


Останусь його сином.


   Так, Олександр Духнович був, є і буде сином рідного Закарпаття. І від нині і навіки він прописався в ошатному містечку нашого краю – в Мукачеві.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також