Опалювальний сезон стартував, але тепло подорожчало

9
2

Теплопостачання й надалі залишається в місті топ-темою. Тож не дивно, що на четверговій прес-конференції у першого заступника міського голови Володи-мира Бобкова журналісти в черговий раз розпитували в основному про нього, тим більше, що напередодні це питання розглядалося на засіданні виконкому міськради.

Тарифи ростуть, і все ж бюджет дотує населення

Що ж нового на “тепловому фронті”? Приємна новина — згідно з рішенням виконкому в Ужгороді стартував опалювальний сезон, і “Закарпатгаз” зобов’язано зняти пломби в котельнях. А неприємна — затверджено нові, підвищені тарифи на теплопостачання для КП “Уж-тепло” (наступного тижня будуть і по “Енергетичних системах м. Ужгорода”). Втім, цього слід було чекати, бо порівняно з минулим роком суттєво зросли мінімальна зарплата, вартість газу й електроенергії; та й все менша кількість споживачів послуг централізованого теплопостачання, котрі активно переходять на “автономки”, думається, сприяє його здорожчанню. Відтак для населення обігрів 1 кв. м площі обходитиметься в 5,91 грн., а для бюджетних організацій — в 20 грн. 11 коп. Ці тарифи визнало економічно обґрунтованими навіть управління по цінах Закарпатської ОДА, яку важко запідозрити в симпатіях до ужгородської влади, отож сумніватися в їх прозорості не варто. Більше того, Володимир Бобков підкреслив: розцінки для населення встановлені з нульовою рентабельністю, “Уж-тепло” не заробляє на людях ні копійки, а щоб воно хоч якось могло існувати, тарифи для бюджетних організацій зробили такими високими. Простіше кажучи, бюджет опосередковано дотує обігрів квартир ужгородців. А ті не поспішають розраховуватися за борги — за тиждень вони зменшилися на якихось 200—300 тис. грн., що на фоні кількамільйонної “бороди” — мізер. А отже, “Уж-тепло” продовжує боргувати газовикам близько 7 млн. грн., і ті не хочуть подавати блакитне паливо. Заручниками ситуації стали сумлінні платники — бюджетні організації і добросовісні ужгородці, що гріються, чи пак не гріються, централізовано.

Боротьба за тепло

Міська влада робить усе можливе, щоб виправити стан справ. Сергій Ратушняк як громадянин подав позов на газопостачальні організації про примусову подачу газу на наші об’єкти теплопостачання і на “Уж-тепло”, яке в примусовому порядку має подати тепло. Суд задовольнив цей позов (рішення див. праворуч), але містом ходять чутки: служителям Феміди за це інкримінують сприяння тим, хто не платить за газ. Хоча йдеться лише про бюджетну сферу, котра якраз справно розраховується.

Крім того, постійно ведуться перемовини зі столичними газовиками і чиновниками. Наприклад, у вівторок Сергій Миколайович телефоном спілкувався з віце-прем’єр-міністром України Андрієм Клюєвим. Той з порозумінням поставився до ужгородських проблем і пообіцяв запустити тепло хоча б у бюджетну сферу. Мабуть, наслідком цієї розмови став приїзд до Ужгорода представника ДК “Газ України”, який на місці вивчатиме ситуацію. Володимир Бобков з обережним оптимізмом дивився на очікувані переговори, бо місто платоспроможне — на його рахунках накопичено понад 15 млн. грн., — а відтак за бюджетну сферу готове платити навіть на місяць наперед. Правда, за населення — ні, на це нема ні юридичних, ні моральних підстав. Про наслідки перемовин перший заступник пообіцяв повідомити якнайшвидше.

А наразі станом на четвер в Ужгороді працювало 16 освітянських котелень та 9 — “Уж-тепла”, які обслуговують заклади освіти і медицини, і ще 7 котелень були в стадії запуску (вони теж напряму працюють на освіту). КП “Уж-тепло” й “Енергетичні системи м. Ужгорода” отримали завдання розрахувати, яким чином можна задіяти всі інші наші котельні, що зокрема обслуговують і бюджетні організації. А оскільки котельню можна запускати лише при певному мінімальному навантаженні, то йдеться і про підключення тих багатоповерхівок, де проплата за теплопостачання становить понад 90%. “Ми хочемо таким чином на кінець цього тижня — максимум за перші дні наступного підключити всю бюджетну сферу”, — каже В. Бобков.

У принципі, уже зараз запустивши тепло окремим освітнім і лікувальним закладам, міська влада діє на свій страх і ризик, бо від НАК “Нафтогаз України” до погашення заборгованості ліміту на газ котельні не мають. Це при тому, що бюджетна сфера нічого не боргує і з моральної точки зору тепло їй належить по праву (та й закон про теплопостачання забороняє відключати об’єкти освіти й медицини навіть за умови несплати!). Але справедливість — поняття умовне, і проку-ратура та СБУ активно цікавляться, чому ж подали тепло ужгородським дітям. “Я розумію, що дії наших керівників є на межі законодавства, але ми готові вступати в судові процеси з тими, хто буде нам погрожувати. Наразі працює комісія, яка складається з представників територіальної інспекції, “Закарпатгазу”, КП “Уж-тепло”, управління міського господарства. Вони обходять котельні, знімають пломби на засувках і ставлять на лічильниках, фіксуючи при цьому їхні показники”, — коментує Володимир Бобков. Як аргумент на користь такого кроку він наводить і той факт, що непрацююче “Уж-тепло” не може погасити борги, а платоспроможні бюджетні об’єкти забезпечать поступове скорочення майже 7-мільйонних “хвостів”. Перший заступник міського голови просить розраховуватися і населення, 8-мільйонний борг якого фактично й спричинив такий стан справ. І черговий раз нагадує: відділ субсидій знаходиться на пл. Петефі, 28. Максимально використовуйте можливості державних дотацій, цим ви допоможете і собі, і місту. Всі причетні служби отримали команду якомога більше спростити цей процес. Відділ субсидій передає бланки заяв у ЖРЕРи, і заповнити папери можна буде й там.

Запобіжні заходи і побічні ефекти

Переймається влада й оптимізацією роботи теплопостачальних організацій. Мер дав доручення управлінню міського господарства проаналізувати ситуацію на всіх котельнях, де залишилося мало споживачів. Наприклад, котельня на Айвазовського обігріває садочок і 7 квартир, на Щедріна — 38 квартир. Звичайно, рентабельність там нульова, і легше допомогти встановити сучасне обладнання, аніж експлуатувати такі об’єкти: обігрів того ж садка вартує зараз 250 тис. грн. на місяць, а з “автономкою” було б на порядок дешевше.

До речі, на останньому засіданні виконкому було затверджено перелік 10 квартир, соціально незахищеним власникам яких із місцевого бюджету нададуть допомогу для встановлення індивідуального опалення. Всі вони обслуговувалися виведеною з експлуатації котельнею “Закарпаттяобленерго” і розташовані на вулицях Столєтова, Панькевича, Панаса Мирного та Гарайди.

А тим часом похідною проблемою газових боргів стало закриття санепідемстанцією через холоднечу в приміщеннях 5 садочків, ще стільки ж чекали на подібне рішення. Для батьків діток це значний головний біль: доводиться шукати, де б прилаштувати малечу протягом робочого часу. Тому управлінню освіти дано розпорядження на випадок, якщо не вдасться нормально забезпечити теплом освітні заклади (а це залежить лише від того, чи буде домовлено про запуск великих котелень), прорахувати можливості тимчасового переміщення учнів і дошкільнят у добре опалювані заклади за рахунок ущільнення, скорочення уроків, введення 2-ї зміни тощо. “Це, безперечно, найгірший варіант, ми сподіваємося, що до нього не дійде, але пропрацьовуємо його, бо тільки 2/3 навчальних закладів можемо забезпечити теплом за рахунок котелень, які обслуговують тільки їх, — зізнається пан Бобков. — Закриті садочки — це проблема, та є межі наших можливостей. Лезо законодавства дуже вузьке”.

Не теплом єдиним

Але місто живе не тільки теплом, постійно доводиться вирішувати й інші проблеми. Так, Володимир Олександрович розповів, що днями осушили підвал будинку № 38 на пр. Свободи, де років 8 стояла вода, №№ 17, 30 — на вул. Заньковецької. За рік-два влада планує осушити всі проблемні підвали багатоповерхівок, яких в Ужгороді 30—40. Чекають ремонту й близько 60 горищ. Правда, бюджетних коштів на всі не вистачить, тому планується залучення комерційних структур, які, отримавши дозвіл добудувати мансардні поверхи, повністю приведуть до ладу комунікації.

Вдалося цьогоріч поміняти і водогін на 4-х найпроблемніших ділянках, де Водоканал рив і латав практично щотижня (це на вул. Ген. Свободи, Минайській, Добрянського). На Капушанській, де взагалі нема зливової каналізації, через що та “плаває” за найменшого дощу, вирішити проблему планують наступного року. А ось цьогоріч ще хочуть зробити розв’язку (коло, як на пл. Б. Хмельницького) на перетині вулиць Легоцького і Капушанської—Баб’яка. Проектна документація має бути готова наступного тижня. Говорячи про транспортну проблему, Володимир Бобков повідомив: нам потрібен новий транспортний міст. Проектну документацю для нього замовлять у 2008-му, а в 2010-му спробують уже завершити. До речі, вже дано дозвіл на проектування пішохідного мосту від стоматполіклініки до драмтеатру, який власним коштом береться спорудити “Альфа-група”. Інтерес цієї структури полягає в тому, що обабіч широкого мосту будуть розташовані кафе та магазинчики, котрі мають згодом “відпрацювати” вкладені гроші. А як тільки новий міст буде готовий, старий закриють на капітальний ремонт. Задуми хороші. Будемо сподіватися, і вони, й інші подібні будуть успішно реалізовані.

P.S. Коли матеріал уже був готовий, стало відомо: переговори з представником ДК “Газ України” пройшли успішно. У неділю Сергій Ратушняк виїздить до Києва, де домовлена зустріч із віце-прем’єр-міністром Володимиром Рибаком та керівництвом “Нафтогазу України” для отримання лімітів газу на опалювальний період.

І ще одне повідомлення до теми. У четвер міський голова Сергій Ратушняк мав зустріч із представниками наших проблемних гуртожитків. Її підсумок: місто братиме на баланс (із перспективою безкоштовної приватизації кімнат мешканцями) ті гуртожитки, які не матимуть боргів.

 

Коментарі

Я
Я

Так, просрали все із-за непрофесійного менеджменту і працівників

О
Обозреватель

Через ТРУБЫ Закарпатской обл. проходит 80% газу и нефти Украины до ЕС. Куда изчезают деньги за транспорт газу и нефти через територию Закарп. обл.? Какую часть прибыли за транспорт газу и нефти получают жители Закарп. обл.?

Читайте також