Особливості забудови Мукачева. Частина ІV: Вокзал і «Борок-телеп»

91
6

Важливе значення у розвитку Мукачева зіграло прокладання крізь місто залізничної колії Північно-Східної Угорської залізниці.

У 1869 році Угорський парламент прийняв закон, яким передбачалося прокладання залізниці з Ніредьгази до Чопа і далі. Спочатку колію залізничні будівельники проклали рівнинною територією: від Загоні через Чоп, Батєво, Берегово, Виноградово, і далі шлях проліг у трансільванські комітати тодішнього Угорського королівства. Потім прокладалися відгалуження від Чопу до Ужгорода, з Батєва до Мукачева.

Міський вокзал у Мукачеві був урочисто відкритий 4 грудня 1872 року. Його побудували за типовим тогочасним планом, подібним до вокзалу в Батєві чи будь-якому іншому угорському містечку кінця ХІХ століття.

Під час Другої світової війни старий мукачівський вокзал був зруйнований. Новий зводили військовополонені за новим радянським проектом. У 1950-му році на відкритті нового вокзалу перед центральним входом були встановлені дві скульптурні композиції, які символізували союз українських робітників і закарпатських селян.

Протягом ХІХ століття австрійські та італійські майстри-будівельники працювали і над прокладанням залізниці далі – до станції Лавочне, що в австрійській Галичині, як у заболоченій місцевості, характерній для ділянки від Батєва до Мукачева, так і з 1886 року на кам’янистій землі передгір’я Карпат, де за потреби зводили мости і тунелі. Для наміченої проектом колії влада викупляла земельні ділянки у їхніх власників за визначеною ціною, а жителям пояснювалася важливість залізниці для держави.

Згодом від центру Мукачева до вокзалу була прокладена пряма приміська дорога, яка отримала назву «Sugárút (шугарут)», що у перекладі з угорської означає «проспект». Довкола цієї вулиці поступово стали зводитися нові приватні будинки. 

Коли у 1914 році у Карпатах розпочалися військові сутички між угорськими королівськими і австрійськими імператорськими, з одного боку, та російськими царськими вояками, з іншого, виникла потреба у додатковому шпиталі через велику кількість поранених. Тим паче, що міський військовий шпиталь для такої кількості військових був замалим. І тому неподалік від вокзалу терміново збудували тимчасовий лазарет барачного типу (Barak Kórház).

З південного боку залізниці у Мукачеві почали будувати приватні будинки, які отримали назву «Barak-telep (борок-телеп)», що у перекладі з угорської означає «барачне поселення». Згодом, вже після війни, тимчасові будиночки їхні власники перетворювали у нормальне зручне приватне житло, а назва мікрорайону залишилася.

Коментарі

Н
Ната

Олексій, розкажіть ще будь ласка звідки там взялись цигани.

ТД
так думаю

Це не питання Укрзалізниці, чи це питання не стільки їх, скільки міста, області і частково держави. Район аеродрому можна було б перетворити на потужний транспортний вузол, аби було бажання й розуміння влади. Ужгородський аеропорт давно віджив себе, він абсолютно безперспективний. Так само як ужгородський вокзал, памятник українській безгосподарності. У нас у одній точці можуть пересікаютися транспортні коридори авто, залізничний та авіа. Навколо аеродрому авто вже є, до М06 рукою подати, колії під боком. Аби був розум за 20 років підвести ще вузьку євроколію, а не чекати поки мадяри за гроші ЄС заведуть нашу широку у Загонь, та дати реальних преференцій інвестору - місто могло жити "припіваючи" лише за рахунок такого вузла. Але... все то файно звучить, лиш за такого варіанту Ужгород мохом покриєся та й украсти нічого по жебам не можна, тому маємо то шо маємо

В
Вітько

так думаю , дуже хороша ідея) Але у жебрачної Укрзалізниці грошей нема їй хіба перекрити рух живим ланцюгом на рельсах щоб подумала шось.

V
vadym

ага! супер, ващє!)))

ТД
так думаю

Дійсно краса. Затишний такий вокзальчик. До такого б його якось наблизити і зробити суто приміським. Ну а місто давно потрібен сучасний транспортний термінал і найкраще місце для цього район аеродрому.

=
=)

Перша фотка - красота!!!!!!

Читайте також