Парад кандидатів на ректора об’єднаного вишу Закарпаття

12
6

Мукачево.net склав список основних кандидатів на посаду ректора ще поки неіснуючого Закарпатського національного університету, який має бути створений на основі об’єднання чотирьох вишів області – Ужгородського національного університету, Закарпатського та Мукачівського державного університету, а також Закарпатського художнього інституту.

Хоч довгоочікуваний процес об’єднання вищих навчальних закладів краю поки що відбувається на рівні чуток та викиду інсайдерської інформації, в області уже почали перебирати кандидатури на посаду ректора майбутнього вишу. 

До останнього часу частіше за решту лунали два прізвища – Ващук та Переста. Нещодавно цей список доповнився новими – Вегеш, Приходько та Смоланка.

На одну людину розширив, хоча скоріше навіть звузив цей список сьогодні Віктор Балога, наголосивши, очолити новий виш має саме виходець з УжНУ. У розмові з журналістом Мукачево.net міністр озвучив власний список достойних, в якому окрім згаданих уже Миколи Вегеша, Юрія Перести та Володимира Смоланки фігурував також попередник діючого ректора УжНУ Василь Русин. 

Парад кандидатів

Микола Вегеш. Поки діючий ректор Ужгородського національного університету, на чолі якого він став у лютому 2005 року. Фактично 7-річне перебування на цій посаді додає кандидатурі пана Вегеша як додаткових балів, так і певного негативу. З одного боку, він має відчутний досвід керування провідним вишем краю, домігся відкриття низки спеціальностей, має відповідні зв’язки в освіті та команду управлінців, з іншого – зібрав певний шлейф невдоволення та втоми.
 
Додатковою перевагою кандидатури Миколи Вегеша є його статус визнаного історика-науковця та партійність. На останніх виборах ректор УжНУ був обраний депутатом облради від Єдиного Центру. Власне, усі роки на посаді Вегеша називали креатурою групи Балоги.
 
У останньому інтерв’ю газеті «Старий замок» Микола Вегеш розповів про постійні спроби його усунення через шантаж з боку посадовців міністерства освіти. З приводу об’єднання, то діючий ректор УжНУ висловив підтримку такій ініціативі, зазначивши, що виступає за розумне укрупнення та демократичні вибори нового ректора.
 
Володимир Приходько. Випускник істфаку УжНУ лише за останній рік став публічною людиною на Закарпатті, «розкрившись» як кандидат у мери обласного центру. Восени Володимир Приходько хоч і не переміг, та продемонстрував найкращу динаміку в завоюванні прихильників, що і забезпечило йому бронзу мерських перегонів.
 
Головна його перевага як кандидата на посаду ректора об’єднаного вишу – ректорство у Національній академії державного управління при Президентові України. А також – широкі зовнішні зв’язки як експерта з залучення інвестицій. Протягом 2002-2009 рр. працював генеральним директором Агентства із залучення інвестицій, здійснював консалтингово-інженерний супровід інвестиційних проектів автомобільної та електронної промисловості корпорацій «Ядзакі» (Японія) та «Джейбіл» (США) в Україні, досі є членом Спостережної Ради автомобільного заводу ЗАТ «Єврокар».
 
Козирями Володимира Приходька є і його політичні зв’язки у керівництві Партії регіонів. Також, подейкують, його призначення ректором Академії держу правління не обійшлося і без згоди Віктора Балоги, який тоді очолював Секретаріат Президента.
 
Пряма мова:
 
– Те, що мене називають серед кандидатів на пост ректора об’єднаного університету для мене стало приємною новиною. Мабуть, кожен випускник Ужгородського національного університету  мріє про ректорський жезл. Але мої амбіції не пов’язані з цим об’єднанням. Є внутрівузівська демократія. Очевидно, будуть проводитись вибори ректора. Слід очікувати, що 4 колективи виставлять стільки кандидатур, що доведеться голосувати в декілька турів. Насправді, називають багато різних прізвищ, але незалежно від імен, перед наступним керівництвом вузу стоїть значна робота з консолідації. Я не адміністратор освітній, зараз працюю у бізнесі. Але є діючі ректори, є ради ректорів. Вважаю, що всі вони обов’язково мають зустрітися між собою в складі ради ректорів. Розумію, що їм це не дуже легко, як особистостям. Адже за кожним з них є колективи, інтереси яких варто враховувати. Водночас, ми, зі своєї сторони, шукатимемо інвесторів, будемо підвищувати співпрацю бізнесу з освітою.
 
Федір Ващук. Діючий ректор Закарпатського державного університету є чи не найбільш «зацікавлених» кандидатів на посаду очільник об’єднаного вишу. Власне, саме Ващука називають головних натхненником злиття. Подейкують, за останній рік у міністерстві він – головний гість із Закарпаття.
 
Народився в Мукачеві. Усе життя пропрацював в освіті. Є доктором математичних наук, членом клубу ректорів Європи. Має репутацію ефективного менеджера освітньої галузі. Всередині 90-их заснував Ужгородський природничо-гуманітарний коледж, на базі якого створив конкурентоздатний виш. Є апологетом впровадження комп’ютерних технологій в освіті. У 2010-ому обраний депутатом ужгородської міської ради від Партії регіонів. 
 
Пряма мова:
 
– Я ще не стикався з подібним процесом об’єднання вузів, але, думаю, що до виборів не призначатимуть ректора. Для початку оберуть або виконуючого обов’язків, або, скажімо, голову ліквідаційної комісії. Все залежить не від особи-кандидата, а від команди. Якщо буде нормальна команда, тоді можна це робити. А одному нема сенсу. На рахунок того, чи в мене команда сильна, поки рішення не прийнято я ще про це не думав.
 
Юрій Переста. Один з двох кандидатів-фаворитів. Є заслуженим лікарем України, професором, деканом та одим із засновників стоматологічного факультету УжНУ, відомий хірург, засновник благодійного фонду «Хірургічна стоматологія».
 
На останніх місцевих виборах був обраний депутатом облради від Єдиного Центру, відтак саме його називають наступником Миколи Вегеша в об’єднаному виші як креатуру групи Балоги.
 
Пряма мова:
 
– Хто очолить новий університет –не знає ніхто. Вирішення цього питання є прерогативою Міністра Табачника. Його наказом і буде призначений ректор-розпорядник чи виконуючий обов’язки, який буде призначений на 2-3 місяці. Далі будуть призначені вибори. Про те, що серед кандидатів називають і мене – нічого не знаю. Ніякої розмови, ніякої інформації я про це не чув. Якщо міністр порахує, що очільником новоствореного вузу  маю бути я – значить він порахує так. Якщо вибере когось із моїх колег – значить буде так. Я думаю, що мене особливо питати не будуть. Але мені, звісно, приємно, що моє ім’я, бодай в пресі, також називають. 
 
Володимир Смоланка. Всесвітньо відомий хірург, один з засновників та керівник унікального Центру нейрохірургії та неврології, який було відкрито в Ужгороді у березні цього року, професор та завідувач кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії УжНУ. 
 
За підсумками останніх місцевих виборів став депутатом облради від Єдиного Центру. За інформацією джерел, планувалося, що Володимир Смоланка балотуватиметься і в народні депутати – від Ужгорода.
 
Однак, з огляду на невизначеність з новим виборчим законом (у кулуарах парламенту не виключають збереження пропорційної системи) Володимир Смоланка очолить об'єднаний виш.
 
За інформацією джерел Мукачево.net, саме троє останніх - Ф.Ващук, В. Смоланка, Ю.Перестою - сьогодні є головними кандидатами на посаду нового ректора поки неіснуючого Закарпатського національного університету. Між тим, либонь не визначальною перевагою двох останніх є те, що обидва, на відміну від Федора Ващука, є у озвученому списку достойних Віктора Балоги.

Коментарі

B
bratrura

Подивіться чинний (поки що) Закон України "Про вищу освіту". До ректора - серйозні вимоги, зокрема: 1) вчене звання професора (Приходько навіть не має доцента); 2) стаж керівної роботи (починаючи хоча б із завідувача кафедри) у ВНЗ ІІІ-ІУ р.а. не менше десяти років (тут "пролітають" Переста, Небесник та, можливо,Смоланка). Реально залишаються кандидатури Вегеша, Русина, Ващука. Ось таке уточнення розкладів. Але шановні! Є ще достойні кандидатури докторів наук, професорів Височанського, Сливки, Мікловди! Розумні, порядні люди, досвідчені керівники. Але, нажаль, політично не заангажовані...

H
Helen

Кому прийшла в голову така бредова ідея - об'єднати чотири ВНЗ в один? Хіба не престижніше для Закарпатсткого крає мати чотири ВНЗ, а не один. Чи у деяких із цих чотирьох не вистачає студентів, професорсько-викладацького складу, науково-методичного забезпечення, матеріально-технічної бази?

B
bratrura

Щодо кандидатури В. Приходька - це взагалі нонсенс. По-перше, відповідно до Закону України "Про вищу освіту" кандидат на посаду ректора повинен мати вчене звання професора (затверджене Атестаційною комісією Міносвіти). Приходько його не має. По-друге, стаж роботи у ВНЗ на керівних посадах не менше десяти років. А взагалі ідея обєднання в даний час має чітке підгрунтя: вибори 2012. Мукачівські керівники ЄЦ проштовхують ЄЦівців Вегеша, Смоланку, Пересту. Обласні регіонали - Ващука та Русина (запасний гравець - Приходько). Нікого з них не цікавить доля майбутнього університету. Головне - щоби ректор був "свій" і послушний. Адже простіше у виборчих компаніях мати справу з одним ректором обєднаного вишу, ніж окремо з Вегешом, Ващуком, Мигалиною та Небесником... Як казав пан Горбачов - "вот где собака порылась".

БС
Барбара Стрейзан

2 за Ващука: то отношение, что Балога самый влиятельный человек в области. Как скажет так и будет

ЗВ
за Ващука

Я вообще не понимаю какое отношение имеет министр чрезвычайных ситуаций (Балога) к выборам нового ректора...

Т
Тамара

Вы не заметили что все кроме Ващука команда ЕЦ(проэкт Балоги) кто стараэтся сразу видно, только своих однопартийцев тянет к власти чтоб потом поиметь с них и с нас....

Читайте також