`Перечин розвивається на очах`

11
0

кажуть місцеві жителі, готові для розвитку міста зробити ще більше

Один із райцентрів нашої області – Перечин – у новітню історію Закарпа­ття ввійде, напевне, як один із перших прикладів міста, у якому місцеве самоврядування довело, що здатне працювати демократично й ефективно на користь своєї громади. Мова про рішення міських депутатів Перечина дочасно припинити повноваження міського голови, який вносив деструктив як у роботу міськради, так і в життя самого міста. У травні перечинці обиратимуть нового чільника міста. Це одна з причин того, чому до цього райцентру нині прикута увага преси. У тому числі – й «СЗ Паланку». Ми починаємо ознайомлювати читачів про життя містечка устами його найбільш впливових мешканців – чиновників, освітян, депутатів, міських активістів. Сьогодні про Перечин поговоримо з начальником відділу економіки Перечинської РДА, депутатом міськради Петром Доброцьким та головою ГО «Група розвитку громади Перечина «Ініціатива Плюс» Анжелою Томаш.

 

Злагоджена робота

 – Петре Петровичу, що Перечин являє собою економічно?

– У місті працює Перечинський лісохімкомбінат, який охоплює близько 80 відсотків валового виробництва усієї Перечинщини. Там у три зміни трудиться 750 чоловік як із Перечина, так і зі всього району.

Є ще у нас кілька деревообробних підприємств. Уся їхня продукція зде­більшого зорієнтована на експорт. Вона постачається у 18 країн Європи.

– Усі основні виробничі потужності району зосереджені безпосередньо в Перечині. Як налагоджується співпраця між керівниками підприємств і нинішньою в. о. міського голови Мирославою Гуранич?

– Безумовно, між місь­­кою владою Перечина й підприємцями є тісний контакт. Керівники під­при­ємств часто звертаються до нинішнього в. о. мера з усіляких робочих питань – починаючи від оформлення документації й закінчаючи виділенням за рішенням сесії додаткових земель для розширення виробництва. Відколи в. о. міського голови Перечина стала Мирослава Гуранич, ніякої паперової тяганини з таких питань не спостерігалося. Депутати міської ради також підтримують усі рішення, пов’язані з розвитком підприємництва. Адже всі ми розуміємо: сприяння економічному розвитку Перечина – це збільшення додаткових надходжень до нашого бю­джету.

– А також розвиток меценатства на користь громади…

– Так, і ця співпраця між підпри­ємцями й сьогоднішньою владою Перечина відбувається. Один із бізнесменів – Штефан Вальо – нещодавно власним коштом і своєю технікою зробив Хресну дорогу, що веде на верхівку го­ри. Вздовж розміщено 14 капличок. Я вважаю, що це для Перечина величезний внесок. Пан Штефан – глибоко побожна людина. Керуючись настановою віддавати десятинну, він і зробив цю благородну справу. До речі, попередній мер на цю ідею просто не давав дозволу. Казав: дайте мені гроші, я сам усе зроблю. Коли Мирослава Гуранич стала виконувати обов’язки мера Перечина, Хресну дорогу вдалося нарешті побудувати повністю.

– А як налагоджується спів­праця між міською владою й райдержадміністрацією?

– Міська влада Перечина із РДА у тісному контакті. Нині в нас одне зі спільних завдань – відновити міський стадіон. У Перечині має бути створено й футбольну команду. Адже людям, крім хліба, треба й видовищ. Особливо в час кризи...

– Бачу, у разі перемоги на виборах мера Перечина Мирослави Гуранич, у вас із нею непочатий край роботи на благо міста й громади…

– Це справді так. Моя думка як депутата міської ради – щоб мер не змі­нювався. У нас іде нормальна робота, між депутатами – взаєморозуміння.  Практично нема вирізнення політичних партій, коли ухвалються важливі для Перечина рішення. Робота сесії налагоджена, працюють постійні комісії. Триває злаго­джена робота між міською радою й райдерж­адміністрацією. У нас, як­­­що можна так висловитися, панує друж­ньо-ділова атмосфера. За попередника Мирослави Іванівни такого не було.

– Які позитивні зрушення у Перечині можна по­­мітити з часу керівництва містом Мирославою Гуранич?

– Якщо коротко, то можна сказати так: у міс­ті почали робити щось корисне для перечинців. Так, багато вулиць освітлено. Відремонтовано чимало автодоріг. У мікрорайоні «Посьолок» закладено футбольний майданчик.

Думаю, на виборах міського голови Мирославу Іванівну варто підтримати. Гадаю, що за останні роки вона зробила більше, ніж її попередник за весь час керування.

Екологічно дружнє місто

 

 – Анжело Вікторівно, розка­жіть, будь ласка, коротко про керовану вами громадську організацію?

 – Громадська організація «Ініціатива Плюс» зареєстрована у травні 2008 року. Ми почали співпрацювати з канадським фондом підтримки місцевих ініціатив і розробили проект «Реклама Перечина – екологічно дружнього міста». Тобто програма мала екологічний напрям. У прагненні втілити її в життя нас підтримала офі­ційним листом і міська рада на чолі з в. о. міського голо­ви Мирославою Гуранич. Якщо нашій організації щось треба, ми звертаємося до Ми­рослави Іванівни зі своїми пропозиціями. Відмов у співпраці ще не було.

 Один із останніх результатів нашої діяльності – розміщення в Перечині афіш оголошень. Це нам потрібно було перш за все тому, аби паркани чи стіни будинків у місті не були заклеєні всякими плакатами.

Нещодавно наші активісти організували прибирання вулиць. Нині намагаємося залучити кошти, в тому числі й з допомогою партнерів, на облаштування дитмайданчиків у подвір’ях багатоповерхівок. У цьому питанні також тісно співпрацюємо з Мирославою Гуранич.

– А щодо майбутніх планів?

– У наших канадських партнерів із Мирославою Гуранич також склалися добрі ділові стосунки. Тож, думаю, у разі її обрання міським головою Перечина, заокеанські друзі запропонують нам реалізувати ще деякі цікаві, корисні для перечинців проекти.

Розмовляв

Володимир ПИЛИПКО

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також