Перші наукові дослідження по галотерапії в Україні розпочалися ще в 1968 році на Солотвинському солеруднику

9
0

Сучасна медицина не стоїть на місці. Кожного дня наукові працівники у цій галузі віднаходять щось нове, намагаються удосконалювати медичне обладнання, препарати, засоби лікуванняю. Із усіх новинок приживаються не всі. Але деякі винаходи стають досить популярними і затребуваними.

Одним із нових напрямків сучасної медицини є галотерапія (спелеотерапія). Це один із методів немедикаментозної реабілітації та лікування органів дихання з використанням мікроклімату підземних соляних шахт і карстових печер. Словосполученням „соляна камера` сьогодні уже нікого не здивуєш. Багато хворих спробували цілющі властивості печер на собі та на своїх дітях. За результатами багаточисельних тестів учені з Австрії, Болгарії, Німеччини, Польщі та країн СНГ виявили, що лікування парами солі дуже активно допомагає у боротьбі з такими захворюваннями, як бронхіальна астма, пневмонія, хронічний бронхіт, респіраторні алергози, хронічні неспецифічні захворювання легень та багато інших.



Історична довідка



Ще з давніх-давен монахи намагалися поміщати хворих з дихальними проблемами у соляні печери. Там же вони подрібнювали ударами сталактити, результатом чого був соляний пил, яким хворі дихали і відчували при цьому значне полегшення. У Європі „соляне` лікування почали вперше застосовувати в Польщі, де в середині 19 століття промисловий терапевт Фелікс Бочковський помітив, що шахтарі соляної шахти „Величко` біля Кракова зовсім не хворіють на астму. Пізніше у цій шахті було відкрито першу „легеневу соляну лікарню`. В Україні розвиток спелеології почався в 1968 році відкриттям обласної алергологічної лікарні в селищі Солотвино Тячівського району на Закарпатті на базі місцевого солерудника. Там же і почалися перші наукові дослідження по галотерапії.



Механізм дії галокамери



Механізм ґрунтується на лікувальних властивостях негативно заряджених аероіонів NaCl . Негативні іони, потрапивши у дихальні органи людини, подразнюють нервові рецептори у легенях, частково проникають через стінки легеневих альвеол у кров і таким чином впливають на весь організм. У повітрі соляної камери утримується 5мг/м часток солей, розміри яких на 80-90% складають 0,5 мкм, тобто є оптимальними для проникнення в усі відділи дихальних шляхів.



„Мікроклімат соляної камери дуже схожий з кліматом справжньої соляної печери. Дихати соленим повітрям дуже корисно не тільки з лікувальною метою, але й у профілактичних цілях, - сказав заступник головного лікаря міської поліклініки № 4 Володимир Іванов. -Ми призначаємо курс галотерапії навіть тим, хто кидає курити. У цих людей наявний синдром відміни тютюнопаління. Ми полегшуємо їм процес очищення органів дихання.` Пари солі дуже позитивно впливають на загальний стан організму, підвищують опірність людини багатьом хворобам, зміцнюють імунітет. Крім того, що сіль корисна для легень, вона ще й благотворно впливає на шкіру. Саме тому лікарі рекомендують пацієнтам не просто дихати парами солі, але й бути при цьому оголеними, щоб випаровування впливали також на організм і через пори у шкірі.



Області застосування



Курс галотерапії призначається, згідно показників, лікарем-терапевтом, пульмонологом, алергологом, ЛОРом, фізіотерапевтом. `Цей метод застосовується для профілактики і лікування гострих і хронічних захворювань органів дихання: бронхіальної астми, патології верхніх дихальних шляхів, респіраторних алергій у дітей і дорослих, а також з метою попередження розвитку захворювань органів дихання тих, хто працює в умовах сильної загазованості, ` - додав Володимир Олександрович. Також обґрунтована можливість застосування галотерапії з високим лікувальним ефектом в області отоларингології: лікування алергійного риніту, хронічного фарингіту, тонзиліту, гаймориту, а також реабілітації хворих у післяопераційному періоді.



`Для того, щоб сіль дійсно допомогла, потрібно пройти повний курс лікування. Це означає, що протягом одного тижня, а краще - двох, пацієнт кожного дня по 40-60 хвилин повинен дихати сіллю. В умовах нашої поліклініки це можливо абсолютно безкоштовно. Одночасно у кімнаті спелеотерапії можуть перебувати десять пацієнтів,` - продовжив Володимир Іванов. Спочатку, правда, лікування може супроводжуватися виділенням великої кількості слизу, і деякі хворі думають, що почалося загострення. Але це не так. Просто пари солі активно діють на слизові оболонки і очищують організм. Погіршення самопочуття ( посилення нападів кашлю, поява утрудненого дихання, напади задухи) є природнім для пацієнтів з хронічною патологією, це цілком очікуване явище, яке грає позитивну роль в процесі руйнування сталого патологічного стану. Ці реакції свідчать про зміни загальної реактивності організму у відповідь на дію даного лікувального фактора. Клінічні загострення захворювання зберігаються протягом 5-7 днів, після чого поступово починається позитивна динаміка.



`Соляні камери врятували втрачене здоров`я`



Вплив парів солі на органи дихання для деяких хворих стають єдиним способом порятунку від задухи. ` Я довгі роки страждала від запалення органів дихання. Дуже часто хворіла і навіть вимушена була покинути роботу. Але одного разу дізналася про соляні камери, які багато років тому уже працювали у Севастополі. Саме у цьому місті проходив строкову службу мій син. І коли я поїхала до нього на прийняття присяги, вперше відвідала соляну печеру. Потім постійно приїздила туди на лікування. Добре, що така можливість з`явилася тепер і у хмельничан,` - поділилася своїми враженнями колишня вчителька однієї з місцевих шкіл Олена Іванівна.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також