Перший день «Червеного вина»

16
0

У компанії з гуртом Рокаш, мером Мукачева Золтаном Ленд’єлом, письменником Петром Мідянкою, професором Сергієм Федакою та величезною юрбою гостей з усієї України та закордону.

Зазвичай, на Василя фестиваль «Червене вино» досягав свого апогею: нагороджувалися переможці, допивалися останні погари/бочки вина, з’їдався останній шашлик та бограч.

Цьогоріч свято вина в Мукачеві 14 січня тільки розпочиналося – з претензією зайняти усе місто та область на всі вихідні.

Ще однією приємною особливістю XVI за ліком фестивалю стала рекордна кількість учасників – майже півтори сотні виноробів. Відтак, винне містечко розтяглося від «старого пасажу» до міської ратуші. Єдине, з чим не пощастило, – так це погода. Хоча напередодні старту «Червеного вина» були надії на сніг та морозець, ранок на Василя зустрічав гостей фестивалю надокучливим дощем.

З 9 ранку центральна частина міста поступово наповнювалася людьми. Дехто, переважно компаніями по 3-4 людини, відразу взялися дегустувати вино. Інші ж – з цікавістю оглядали намет за наметом, пильно вчитуючись у назви сонячного напою. Як підтвердили порталу «Мукачево.net» відразу кілька учасників фесту, найкраще зранку йшов глінтвейн.

Хутко рухаючись винним містечком, аби не так сильно прокоптитись запахом смаженого шашлику, портал «Мукачево.net» зустрів Петра Мідянку з дружиною. Їхньою точкою призначення цього дня мав стати Ужгород, але минути «Червене вино» вони, як і сотні інших гостей з усіх-усюд, не змогли.

«Той рік у мене взагалі був фестивальний – Київські лаври, Форт.Місія, Львівський форум… А тепер я й тут на вині», – зауважив письменник, дегустуючи гаряче вино з медом.

Близько 10.30 уже в трьох, хай і різними шляхами ми попрямували до сцени, де саме мало відбутися неофіційне відкриття фестивалю конкурсом колядницьких колективів «Вертеп-2011». Опісля колядок та інструкції від мера Мукачева, як слід розганяти хмари, ми з’ясували, що десь на «Червеному вині» є й професор Сергій Федака. Втім, знайшли ми його у книгарні.

«Я, як прямував з автовокзалу, – так і тим правим рядом прошмигнув, скуштувавши трошки різного вина, а тоді вирішив глянути книжок», – повів при зустрічі Сергій Дмитрович.

За кілька хвилин ми вже дегустували вино усі вчотирьох. Часу було обмаль та й особливо з вином бавитись не було змоги, адже і Петро Мідянка з дружиною, і Сергій Федака поспішали в Ужгород. «Нічого, завтра приїду на цілий день», – рішуче виголосив професор, поглядаючи на годинник.

Близько обіду нашій компанії довелося розійтись – кожному у свій бік з надією на нову зустріч та приємними враженнями від спілкування.

О першій годині Золтан Ленд’єл та гурт «Рокаш» офіційно відкрили «Червене вино 2011». У цей час дощ майже припинився. На площі біля дегустаційних наметів ставало все більше людей. На сцені продовжували виступати мистецькі колективи.

Зрештою, центр Мукачева перетворився у вулик, який особливо гучно веселився під вечір. За окремими сортами вина вишиковувалися кількаметрові черги, особливо до наметів переможців попередніх років. «Мені дайте нарас літр, бо кіть прийду через 15 минут, вина може вже й не бути…», – звернувся до продавця один із гостей фестивалю, який стояв у черзі відразу перед порталом «Мукачево.net». Так і сталося: бажання представника редакції випити ще погар цього вина за чверть години притлумилося банальним «скінчилося, приходьте завтра».

Як і останні кілька років, організація цьогорічного «Червене вино» також заслуговує на схвальні відгуки, хоча довелося чути й нарікання на відсутність підходячи «місць для усамітнення» – хоча б звичайних біотуалетів. Разом з тим, окремі мукачівці та гості фестивалю не ніяковіли жбурляючи пластикові стаканчики прямо від ноги, чи прикрашаючи ними ялинки.

Аби фестиваль вина все ж більше нагадував митецький захід, а не «тотальний дегустаційний флеш-моб», організатори подбали про насичену культурну програму свята – і не тільки в центрі міста. Про це, зокрема, наголошував і міський голова Мукачева у вітальному слові.

Отож, поспішіть не тільки скуштувати вина та шашлику, а й ближче познайомитися з культурою та традиціями Закарпаття.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також