П’янкі спогади про смак «Червеного вина 2010» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

11
1

Ювілейний XV фестиваль вина в Мукачеві відвідало понад 50 тисяч гостей. А от скільки вони випили нектару, який полонив спершу їхню думку, а тоді й тіло, – точно підрахувати не під силу нікому. І так щороку: людей все більше, вино все смачніше, закуска все вибагливіша.

Щороку на Василя Мукачево на кілька днів забуває про розмірене європейське життя і поринає в безодню розваг та веселощів.

Фестиваль «Червене вино», заснований ще у 1996 році тодішнім міським головою Мукачева Василем Ільтьо, давно вже перестав бути виключно місцевою забавою. Останні п’ять років сюди з’їжджаються не тільки з різних куточків України, а й з-за кордону. З року в рік вино манить тисячі туристів, знаних дегустаторів та просто охочих випити, артистів, депутатів, президентів. Хоч головний гість свята – вино, «Червене вино» важко уявити без дитячого сміху, колядок.

Слава про «Червене вино» дійшла навіть до… редакції легендарного журналу «Playboy», який кілька років тому включив фестиваль у список must visit для своїх читачів.

Ювілейний XV за ліком фестиваль припав на робочі дні – вівторок, середу та четвер. Але хіба це може стати завадою святі? Можливо, десь – так. Але тільки не в Закарпатті, не в Мукачеві.

З самого ранку вівторка, і два наступні дні також на центральній площі міста було чутно музику, співи, гучні розмови, дитячий сміх… «Ласкаво просимо на «Червене вино» – плакати з таким написом більше місяця зустрічали кожного, хто прямував до центру міста. До свята готувалися ретельно – і організатори, і учасники. Серед останніх обирали кращого за низкою номінацій. Головним призом вже за традицією були поросята.

Окрім частувань в рамках «Червеного вина 2010» вперше була проведена й благодійна акція. Цілу ніч, з 13 на 14 січня в центрі міста смажили молодого бичка, а тоді цілий день пригощали усіх бажаючих неймовірного смаку м’ясом . У відповідь мукачівці та гості міста жертвували на книги для Мукачівської бібліотеки. Загалом було зібрано близько 10 тисяч гривень.

Жодних сумнівів, XVI фестиваль буде також незабутнім. Як стало відомо порталу «Мукачево.net», у місті вже почалися перші приготування. Втім, якою буде програма дійства – поки таємниця.

Втім, містом вже ширяться чутки наче на фестиваль вина до Мукачева зібрався і Президент України Віктор Янукович.

 

Винна феєрія у місті над Латорицею. Частина І (фоторепортаж)

Винна феєрія у місті над Латорицею. Частина ІІ: операція «Бичок» (фоторепортаж)

Винна феєрія у місті над Латорицею. Частина ІІІ (фоторепортаж)

Коментарі

Д
Денис

...дуже добра справа фестивалі. Але дегустація вин на вулиці навіть при температурі +2 (ЗА - 2 навіть не доводиться говорити), перетворюється на пянку з цукровою бормотухою. Я не уявляю як можна оцінити букет вина (сухого, напівсухого,... ) в таких умовах ... От фестиваль БОЖОЛЕ я розумію як винний фест - а Червене Вино - мукачівські понти.

Читайте також