Полуничний дефіцит

8
0

Ягідне свято в Дюлі відбулося майже без соковитих плодів

У с. Дюлі Виноградівського району, що претендує на титул полуничної столиці України, відбувся ІІ фестиваль ягід. Самих соковитих плодів на святі було, на жаль, обмаль лише кілька ящиків із різними сортами, та й ті для виставки. Туристи могли досхочу поласувати полуничним варенням, яке вже зранку місцеві умільці варили на фестивальному полі. Проте придбати бажаних ягід гостям так і не вдалося.

Виною ситуації – цьогорічна погода, несприятлива для полуниці, а також кілька помилок організаторів свята. Якщо в Гечі, що на Берегівщині, не назбиралося слив для фестивалю леквару, то кмітливі ґазди придбали майже півтони фруктів у Мукачеві. Але свято готування закарпатського варення  вдалося на славу. Натомість виноградівська Дюла цьогоріч лише обіцяє виправитися до наступного фесту.

Разом із тим, на святі не бракувало виробів із ягід. Місцеві господині приготували майже два десятки різноманітних кондитерських виробів із обов’язковим елементом рецепту чи декору – полуницею. Окрім процесу варіння «еппер леквару» (варення з полуниці), безпосередньо на полі можна було також поспостерігати за процесом народження ягідної самогонки. Мешканці Дюли полюбляють у пляшку з напоєм занурювати кілька листочків м’яти, що додає оковитій оригінального ніжно-зеленого кольору та м’якого смаку. 

«Якщо за сприятливих погодних умов із ділянки площею 10 соток у Дюлі збирали 300 кг ягід, то цього літа ледве набиралася сотня», – розповів мешканець села Андрій Четнекі. За його словами, кожна третя сім’я у Дюлі вирощує полуницю. На місцевих глинистих полях ця ягода оселилася в 70-х роках минулого століття. Раніше селяни самі їздили продавати ягідний урожай до Львова, але неодноразово у поїздах змушені були віддавати грабіжникам усі зароблені гроші. Сьогодні до Дюли приїздять підприємці, які скуповують плоди оптом. На початку сезону кілограм тут продавали за 10–15 грн, у розпал – за 4–5 грн. 

«Цього року ягідний сезон знач­но змістився у часі. Якщо ще торік ми розпочали збирати полуницю 20 травня, то цього літа сезон стартував на два тижні раніше. До свята залишилися лише ті плоди, які росли в затінку й не висохли на цьогорічному палючому сонці. Ми лише початківці у розвит­кові туризму, тож на майбутнє виправимо недопрацювання», – розповіла Катерина Ягер, голова Спілки зеленого туризму Південної Угочі. Вона припускає, що наступного року фестиваль змістять у часі, а також додадуть атракцій, щоб привабити туристів (наприклад, майстер-класи із приготування страв, конкурс на найбільшу полуницю тощо).

 Свято ягід могло б стати однією з родзинок фестивального туризму на Закарпатті, – кажуть туроператори. Дюла має усі шанси стати однією з найбільш привабливих точок на карті зеленого туризму. На тутешніх полях зривають першу в країні полуницю й постачають нею протягом сезону чи не всю Україну, тут культивують смачний закарпатський сорт ягід «Ержіка». Крім того, село, яке лежить упритул до румунського кордону, майже цілком угорськомовне. Тут можна відчути мадярський колорит, не виїжджаючи за межі України, без клопотів із візовим режимом. Фестиваль увійшов до Гастрономічного туристичного шляху Закарпаття й може допомогти селу вийти з депресивного стану. Щоб дорога до успіху не була такою довгою, організаторам свята порадили насамперед розмістити вказівники, які б привели туристів до принад Дюли.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також