Повчати можуть усі, а навчати – тільки учителі або По ділам – і слава, і честь, і любов

9
0

В обласному укрмуздрамтеатрі відбулися урочистості з нагоди Дня працівників освіти, в яких узяв участь і голова обласної ради Михайло Кічковський.

Діти у вишиванках позвали дзвониками освітян, що з’їхались в Ужгород з усіх районів області, в зал. Начальник управління освіти і науки ОДА Юрій Герцог привітав колег та запрошених з професійним святом, після чого зразковий дитячий фольклорний оркестр гуцульських народних інструментів «Трембіта» Лазещинської ЗОШ І–ІІІ ступенів Рахівського району виконав віночок гуцульських пісень та коломийок, що додало святу урочистості, піднесення.


    На цій хвилі голова облради Михайло Кічковський, якого запросили на сцену, звернувся до педагогів, зазначивши, що, мабуть, жодне професійне свято не відлунюється у людській душі так чисто і дзвінко, як День працівників освіти. Люди з любов’ю називають його - Днем учителя. «Це – дійсно такий час, коли просто необхідно відкласти різні клопоти, справи, аби привітати вас, дорогі сівачі, розумного, доброго, вічного із святом, від усього серця подякувати за самовіддану працю, за ту велику любов і тепло ваших сердець, які свого часу відчув кожен із нас. Без тієї любові і тепла не розквітнула би наша закарпатська земля талантами, ми просто не мали б таких особистостей, якими гордиться незалежна Україна», – підкреслив Михайло Михайлович.


    У Закарпатті покликання освітян має особливо глибокі традиції. Наші краяни завжди шанували учителя, який у неймовірно тяжких умовах багатовікового поневолення оберігав наше рідне слово, рідну культуру, прививав юним поколінням палку любов до своїх національних святинь і, водночас, щиру повагу до мови, культури, духовних і моральних традицій представників інших національностей і віросповідань. Ми пишаємось тим, що люди, які приїжджають у Закарпаття, дивуються, що на невеликій території нашої області живуть у мирі й злагоді українці, угорці, словаки, німці, румуни, росіяни та багато інших національних меншин. Можна це назвати успадкованою толерантністю. Але, у значній мірі, це - результат виховної роботи педагогів, їхнього шанобливого ставлення до кожної людини, якою б мовою вона не говорила, до якої б церкви не ходила. Так, багато, що у суспільстві змінюється, але незмінною залишається важливість, благородство роботи учителя. І, зокрема, її державотворча роль.


    «Сьогодні, ми, громадяни незалежної України, із глибокою повагою схиляємо голови перед світлою пам`яттю вчителів, які у 20-30 роки минулого століття, об`єднані у "Просвіту", пробуджували серед закарпатців національну свідомість, несли в найвіддаленіші куточки Срібної Землі українську культуру, освіту. Це ж вони підготували основу для національно-визвольних змагань у краї, проведення виборів до Сойму Карпатської України у 1939 році. Ми знаємо, яка велика роль належала саме освітянам у здійсненні вікопомного акту – прийняття у листопаді 1944 року Маніфесту про возз`єднання Закарпаття з матір`ю-Україною.


    Своє вагоме слово сказали вчителі Закарпаття і в той відповідальний час, коли вирішувалася доля незалежності нашої держави. У перші роки становлення молодої України освітяни взяли на себе особливий тягар виховання нової людини, громадянина незалежної України. Першокласники 1991 року нині – закінчують вищі навчальні заклади, достойно проявивши себе у різних сферах суспільного життя. Це свідчить про те, що свої завдання виконуєте належним чином. З великою радістю сприймаємо повідомлення, що наші, закарпатські педагоги стали лауреатами, завойовують почесні титули на всеукраїнських і міжнародних конкурсах. Сьогодні в залі присутні і чимало освітян, удостоєних за свій труд високими урядовими нагородами», – далі провадив Михайло Михайлович.


    Учні мають з кого брати приклад, від кого вчитися. У когорті переможців всеукраїнських олімпіад, міжнародних змагань уже звичним стало бачити закарпатських учнів. Словом, результати праці освітян – втішні. Адже працівники освіти Закарпаття не замикаються у колі своїх, професійних проблем, а прагнуть вникнути у суть тих, економічних і соціальних завдань, які потребують першочергового вирішення. І це правильно. Бо сьогодні, особливо у селі, вчителі - не тільки перші помічники сільського голови, вони – основні натхненники і виконавці реформ, які проходять у різних галузях життя суспільства.


    Населення краю зі свого боку проявляє до освітян і свою повагу й довіру, обираючи представників від освіти депутатами місцевих рад усіх рівнів. До речі, заступник голови облради Василь Брензович, голова постійної комісії облради з питань освіти Ільдіка Орос, депутати Микола Вегеш, Омелян Метелешка, Марія Діміч та багато інших – безпосередньо причетні до праці вчителя.


    Обласна рада і обласна державна адміністрація завжди підтримували й підтримуватимуть, далі наголосив Михайло Кічковський, – усі ініціативи, реальну роботу освітян, що спрямовуються на забезпечення сталого розвитку Закарпаття. Тим більше, що на підтримку і розвиток освітньої галузі спрямована соціальна політика Президента України Віктора Андрійовича Ющенка. На всі сто відсотків правильною є його позиція про те, що: «Якісна освіта наших дітей - це стратегічна інвестиція для країни. Тільки розумне та освічене покоління може ставити високі завдання і досягти їх».


    Чітко й послідовно виражена позиція Глави держави щодо освіти у висунутих ним соціальних ініціативах, для реалізації яких уже робиться чимало. На контролі обласної ради - 12 цільових Програм, які охоплюють всі сфери освітньої галузі. Серед них: Регіональна програма «Вчитель», Програма розвитку освіти Закарпаття на 2003-2012 роки, Програма забезпечення розвитку освіти, культури, традицій національних меншин області на 2007-2010 роки та ін.


    У схваленій депутатами обласної ради Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року забезпечення доступу та високоякісної освіти серед стратегічних пріоритетів визначено першочерговим.


    Такий підхід зумовлений вимогами часу. Адже закарпатці – не просто найближчі сусіди до Євросоюзу, вони хочуть разом, з усім українським народом бути його повноправними членами. А для цього необхідно забезпечити європейський рівень всіх галузей нашого життя, і в першу чергу - галузі освіти. «Перед кожною людиною, – підкреслив голова обласної ради, – у свій час постає відповідальний період - вибір життєвого шляху. Ви обрали один із найважливіших, найвідповідальніших і найпочесніших – шлях учителя, працю на освітній ниві. Про вас, про вашу діяльність ще у 19 столітті дуже влучно, об’єктивно і актуально по сьогоднішній час сказав великий поет і педагог Олександр Духнович: «Учителі, ви єсте соль, ви єсте просвітителі народа. Вам отдают родителі дражайшеє своє сокровище, да вашим попеченім, вашим руководством істребится зло і процвітаєт добродетель». А ще він сказав: «Просвіщеніє єсть нужноє для жизни народа, ибо народ без просвещения не может називатися народом».


    На завершення свого виступу голова облради Михайло Кічковський виконав приємну місію - вручив нагороди обласної ради, облдержадміністрації та грошові премії кращим працівникам освітньої ниви Закарпаття. А Юрій Герцог – за наказом Міністерства освіти і науки України відомчі заохочувальні відзнаки «Відмінник освіти України» та грамоту.


    Учительський театр мініатюр Тур’я–Реметівської ЗОШ І–ІІ ст.. Перечинського району «Пан учитель» зробив пісенний екскурс у життя вчителя віршованими рядками. Неабиякий інтерес викликали й інші колективи вчителів Іршавщини, Воловеччини, Хустини, Мукачівщини, Міжгірщиним, Свалявщини та ін., які подарували учасникам урочистого дійства розкішний букет своєї щедрої душі – свою творчість.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також