Рецепт життя від Шарі Федак

33
0

Нещодавно у угорському будинку культури "Європа" у Берегові відкрилася виставка, присвячена 130-річниці з дня народження зірки оперети Шарі Федак.

Досі для багатьох залишається великою загадкою як звичайна дівчина з маленького Берегсасу змогла стати відомою та отримати статус примадонни у Будапештському королівському театрі. Історія її життя була надзвичайно цікавою та трагічною. Вона залишається найвідомішою персоною, яка народилася у цьому місті, нинішньому районному центрі Закарпаття.

До річниці з дня народження Шарі Федак з музею 18-го району Будапешту у Берегово привезли виставку унікальних фотографій та речей того часу. Були представлені також наряди прими, які сьогодні вдалося відтворити. Цікаву лекцію про життя відомої актриси прочитав берегівський історик Ласлов Зубанич. Він розповів, що навколо "прими" завжди вирували події, вона неодноразово опинялася в епіцентрі великих скандалів, тому до її популярності серед народу приклали свою руку і журналісти.

Народилася майбутня зірка 26 жовтня 1879 року. Її батько військовий лікар Іштван Федак мріяв про серйозну кар’єру доньки. Однак нічого з зміг зробити, коли Шарі заявила про своє рішення - стати актрисою. Вона поїхала до Будапешту, де записалася у акторську школу Ракоці Сіді. І вже через деякий час почала виступати. Перший успіх очікував її у п’єсах, які Шарі зіграла у Народному театрі. Не дивлячись на свої досить посередні дані у співі, вона довела, що завдяки темпераменту і акторській майстерності на неї всі будуть звертати свою увагу. Вже в той час часто їздить на гастролі в провінцію, дає численні інтерв’ю. Шарі стала по справжньому відомою після того, як у п’єсі "Принц Дьордь" зіграла чоловічу роль - це було справжньою сенсацією в культурному житті Будапешта.

Їй вдалося за своє життя зламати багато стереотипів. В першу чергу актриса довела, що жінка має однакові права з чоловіками. Її обожнювала публіка, а колеги заздрили. Через низку скандалів, в тому числі через самогубство директора театру, Шарі довелося виїхати за кордон. Однак у 1910 році вона тріумфально повернулася до Будапешту. Знімалася у німому кіно. У 1917 році купила для своїх батьків шикарну віллу у передмісті Будапешту. Весь час актрису супроводжували то злети, то падіння. Вона їздила з виступами підкоряти Америку, однак досить невдало. З чоловіком-сценаристом Ференцем Молнаром через чотири роки шлюбу розлучилася. У 1930-х роках активно приймає участь у громадському житті, продовжує зніматися у кіно.

У 1943 році разом з театром "Табор" відправляється на фронт, а під кінець війни змушена була втекти до Відня, а потім до Лінцу. Однак на вимогу нового угорського уряду її привезли додому, аби судити Народним судом. Утім ніякої своєї провини актриса не визнала.

Незважаючи на виправдання, акторська кар’єра Шарі Федак була закінчена. Вона оселилася у маленькому містечку Няредьгаза, у своїх родичів. Згадали про неї лише у 1954 році, коли у державному угорському будинку опері святкували 50-річчя вистави "Янош Вітез", головна роль в якій принесла колись Шарі велике визнання. Ця відзнака стала останньою. 5 травня 1955 року Шарі Федак померла в самотності. Хоча на її похорони прийшло чимало людей, тих, хто пам’ятав і любив велику угорську актрису.

26 жовтня, в день народження Шарі Федак, до колишнього будинку її батьків принесли чимало квітів. Тут нині розташована пам’ятна табличка. Ласлов Зубанич підготував збірку статей з будапештських видань початку ХХ століття, в яких згадують примадонну оперети. Був також організований перегляд уривків з фільмів, в яких знімалася актриса.

А приємним сюрпризом для всіх став торт та тістечко, яке виготовили за особистим рецептом Шарі. Ви також можете спробувати його смак. Для цього потрібно: 5 яєчних жовтків та білків, 200 г варених каштанів, 100 г цукрової пудри, пачку ванільного цукру, 30 г масла, 50 г солодких сухарів, 200 г борошна, 0,5 л вершків. Жовтки слід змішати з каштанами. Додати пудру, ванільний цукор та масло. До суміші - збиті яєчні білки, тертий шоколад, сухарі та борошно. Випікати у духовці при середній температурі, повільно. Готове тісто розрізати на дві половинки, наповнити кремом з вершків та ванільного цукру. Цим кремом також вкрити верхівку, посипати тертим шоколадом та каштанами. Відкласти у холодне місце на деякий час.

Ось такий рецепт. Він схожий на життя Шарі Федак - таке гарне і солодке на вигляд. Лише чорний шоколад та каштани можуть придати деяку гіркоту, тому не слід ними надто зловживати при приготуванні...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також