Серпневі пожежі на Закарпатті: хто винен?

9
5

У МНС оприлюднили офіційні версії.

Десять останніх днів серпня назавжди запам’ятаються закарпатців не стільки нестерпною спекою, скільки серією пожеж.

Хронологія виглядає так: 21 серпня – «логойдвський» ринок в Мукачеві, 25 серпня – ТОВ «ЕНО Меблі» тут же, 26 серпня – підприємство «Automotive» у Виноградові.

Примітно, що в місті над Латорицею пожежі виникли ледь не у один і той самий час – між третьою та четвертою годинами по обіді.

Серія пожеж примусила багатьох засумніватися, що все це – лише збіг. Та у МНС розклали усе по полицях. Майже все.

«Логойдівський» ринок

Офіційне заключення звучить так: загорання «внаслідок нерегламентованих теплових проявів електроенергії та аварійного режиму роботи електромережі».
 
«Тобто причина пожежі  – коротке замкнення електромережі в бутику, де продавались мобільні телефони, – пояснив Мукачево.net лейтенант Олег Шрамко з ГУ МНС у Закарпатській області. – Виною могла бути неправильна експлуатація електромережі,  її перенавантаження». 
 
Остаточний розмір збитків від пожежі до сих пір не підраховано. І ця сума навряд буде названа взагалі.
 
«Власник має чимось підтвердити суму збитків, про яку заявляє, – розповів Шрамко. – Складність полягає в тому, що  навіть накладні на товар і поставки-розгрузки до уваги не беруться. До уваги береться тільки інвентаризація точки. Я думаю, що мало хто з власників проводив інвентаризацію. Тож реальну суму збитків навряд чи хтось назве», – зазначив лейтенант.
 
Як раніше розповів журналістам заступник начальника ГУ МНС у Закарпатській області, генерал Володимир Бодак, бутики на ринку розміщувалися таким чином, що пожежна машина не мала змоги проїхати до реального місця загорання. Більше того, ринок абсолютно не був забезпечений зовнішнім і внутрішнім протипожежними водогонами. Практично вся пожежа була погашена на привозній воді. 
 
У зв’язку з цим, пояснили в МНС, відповідальність лежить на самому власнику об’єкта, або на безпосередньому винуватцеві пожежі. Адже перевіряти такі об’єкти, як ринок на «добротність» протипожежної безпеки інспектори не мають права. Постановою КМУ в них було забрано таку прерогативу ще у 2009 році. 

«ЕНО-Меблі»

А от мукачівські «ЕНО-меблі» загорілися самі по собі. Офіційна причина, яка зазначена в звітах МНС – «само- загорання». 
«Можливо, і через спеку» – припустив Мукачево.net лейтенант Шрамко. Нагадаємо, що тут горіло стружкосховище.

Automotive

У Виноградові пожежу гасили найдовше – рекордні 12 годин. Однак з точки зору збитків та небезпеки – ця пожежа була чи не найпростішою з трьох. Усі розмови про підпал, які почали ширитися містом після пожежі, у МНС відкидають. «Горів склад з залишками поролону і шкіри. Обладнання підприємства пошкоджене не було, – зазначив Олег Шрамко. – На фоні того, що творилося того тижня, особливої небезпеки у цій пожежі не було».

Коментарі

Т
точа

можа вобще її нема? абож всежтаки є? знаєте в суспільстві домінують 2 точки зору або або... тобто якшо бути точним . у когось є правда і він закриває ту правду кидаючи в суспільство раніше спланований вектор цілей поділений на дві неправди а неправда кожна з них ділиться на дві неправди. і вот потім шукай хто і навіщо

ГП
Громадянин Планети ЗЕе

Правда там де її не шукають.

ГП
Громадянин Планети ЗЕе

Правда там де її не шукають.

Ы
ы

У зв’язку з цим, пояснили в МНС, відповідальність лежить на самому власнику об’єкта, або на безпосередньому винуватцеві пожежі. ---разница всего небольшая или или

ПА
протопоп Аввакум

Чесно, розчарований... Під таким герценівським заголовком очікував на серйозну аналітичну статтю. А тут просто висновки МНСників.

Читайте також