Так голосувало Закарпаття

9
5

Редакція порталу «Мукачево.нет» пропонує Вашій увазі найбільш змістовні відгуки провідних українських видань – «Тижлень» та «Коментарі» – про вибір закарпатців.

«Український тиждень»: Битва гаманців

Основною особливістю виборців Закарпатської області є абсолютна байдужість до програм кандидатів у президенти. Головною складовою їхнього вибору завжди були особистість претендента, його харизма, матеріальний і фінансовий потенціал. Стосовно кандидатів – вихідців із Закарпаття важливий також родовід. Адже в області кумівство-сватання часто є основним аргументом у вирішенні всіх наболілих питань, зокрема й кадрових. В умовах безробіття закарпатці на виборах часто пропонують себе кандидатові, а не навпаки, адже вдало прислужившись тій чи іншій політичній силі, можна суттєво поліпшити сімейний бюджет.

Джерело в Закарпатському обласному офісі ПР повідомило, що їхнє керівництво домовилося з лідером партії «Єдиний центр» Віктором Балогою про співпрацю в процесі президентської кампанії.

Передвиборче об’єднання Вікторів на Закарпатті значно підвищило шанси Януковича. З одного боку, популярність Віктора Балоги в регіоні зовсім не знизилася після його відставки з посади голови Секретаріату президента. З іншого – обертів набрала в краї і політична сила, яку очолює пан Балога. Слід урахувати і той інформаційний потенціал, яким він володіє: регіональний телевізійний канал і кілька друкованих ЗМІ. Фактично всі голови райдержадміністрацій призначені на посади за квотою «Нашої України» не без особистої участі Балоги – як вони поводилися в новій політичній ситуації, неважко здогадатися.

Вагомий внесок у виборчу скриньку зробили й угорці, які компактно проживають у трьох районах області й традиційно голосують за Віктора Януковича та його партію.

Спробу Юлії Тимошенко нейтралізувати конкурента шляхом фактичного призначення своїм технічним кандидатом ужгородського міського голови Сергія Ратушняка, який прагне після президентських виборів обійняти крісло закарпатського губернатора, місцеві політологи вважають не зовсім вдалою. Утім, певну групу підтримки Ратушняк усе-таки мав – це чимало громадян ромської (циганської) національності, які за вказівкою своїх баронів, наближених до мера Ужгорода, завжди голосують за Ратушняка (за результатами голосування по області він посів сьоме місце).

Ще одна особливість закарпатців – їхня виборча пасивність. Якщо є вибір – піти на шашлики чи віддати свій голос задля п’яти років власного майбутнього, люди віддають перевагу шашликам. Зрозуміло, чому явка виборців на Закарпатті була найменшою в Україні й становила лише 56,74%.За великим рахунком, з огляду на ментальні особливості закарпатців на успіх в перегонах могли розраховувати тільки ті кандидати, штаби яких потужно фінансуються. У певному сенсі вибори-2010 на Закарпатті стали битвою гаманців.

Віталій Глагола, Ужгород

 

Газета Коментарі: Закарпатці полюбляють екзотику

Не считая того, что закарпатцы оказались наиболее склонными делать экзотический выбор (Закарпатье числится первым в «личных зачетах» таких кандидатов, как Александр Мороз, Василий Протывсих и Михаил Бродский), главным сюрпризом выборов в этой области стала победа Виктора Януковича с 29,7%.

А оттеняет этот успех лидера «регионалов» позорный результат Виктора Ющенко — 5,9%. Даже в первом туре президентских выборов-2004 Ющенко обошел Януковича в Закарпатье с 46,6% против 37,8%. В последующие годы в этом регионе блоки неизменно лидировали НУ и НУ — НС. Так, на парламентских выборах 2006 года НУ получила 25,8%, а в 2007-м — НУ — НС даже улучшил результат до 31,1%. Однако, судя по всему, такие успехи обеспечивались исключительно экс-главой СП Виктором Балогой. И отсутствие Балоги в команде Президента существенно сказалось на рейтинге Ющенко в Закарпатье.

Увеличение почти на 10% рейтинга Януковича в Закарпатье (в 2006 году ПР получила 18,7%, а в 2007-м — 19,8%) некоторые эксперты связывают с тем, что Балога решил подыграть ПР. Впрочем, приток голосов к Януковичу был обеспечен и за счет венгерского меньшинства (в Береговском и Виноградовском районах этот кандидат получил самый высокий балл — 38,4%), которое на парламентских выборах отдавало предпочтение своим партиям, но на президентских традиционно ориентируется на наименее «украинского» кандидата.

С другой стороны, потери Ющенко скорее всего отошли Арсению Яценюку, который, несмотря на свой конфликт с мэром Ужгорода Сергеем Ратушняком, занял в Закарпатье третье место с почти 10,2%. За счет Виктора Андреевича, вероятно, поживился и Сергей Тигипко, не намного отставший от Яценюка со своими 10,06%.

Почти половину избирателей в Закарпатской области потерял Литвин (в 2007 году Блок Литвина получил 6%, а теперь спикер довольствуется 3,2%), что, вероятно, связано с его разрывом с Ратушняком, который заработал 2,6%. Наименьшие потери у Тимошенко, которая заняла второе место — ее результат 26,2%, почти на 3% меньше, чем в 2007 году у БЮТ. Разрыв с Януковичем Тимошенко может легко преодолеть во втором туре за счет сторонников Ратушняка, который уже начал агитировать за премьера. А насколько премьер сможет опередить Януковича, зависит от того, сумеет ли она заинтересовать электорат Ющенко, Яценюка и Тигипко собой как «меньшим злом», нейтрализовать влияние Балоги и добиться увеличения явки, так как в Закарпатье она была самой низкой по Украине — 56,7%.

Коментарі

К
Кусi

"Она слишком умная и красивая". Да там - никакого ума, одна ХИТРОСТЬ (дают о себе знать еврейские корни ). Красота - да там "ни сиси, ни писи". А насчет "судимостей" Януковича, то прочитайте решение суда, который его ОПРАВДАЛ. Попал просто 17-летний пацан "в не то время, в не то место". И суд его оправдал, а не так как крысЮля выкупила себя от суда. Зваричи есть по всей Украине. Память коротка ? Забыли, как в январе прошлого года все автомобилисты Украины взвыли после "мудрого решения" поднять т

Л
лортрет

Психологический портрет избирателя ПР: патологически внушаемый маразматик с неистребимой надеждой на халяву, путающий Партию Регионов с КПСС, а Януковича – с Брежневым. Лидер ПР Янукович такой же необразованный как и я. Да и зачем нужен диплом ВУЗа? Главное нужно уметь дать по печени. Хотя сам избиратель никогда не пойдет к врачу у которого нет диплома о медицинском образовании. Да и дочь не выдаст замуж за дважды судимого зэка с воровским образованием. Это - типичный контингент финансовых

К
Кусi

А "регiонали" Закарпаття кажуть, що балоговцi (ЕЦ) агiтували виборцiв взагалi не йти голосувати, бо Балога не мав нiякого iнтересу в цих виборах. Тому i така низька була явка. ЕЦ готуеться до мiсцевих (а можливо i до позачергових парламентських) виборiв. Побачите, яке шалене "компостування мiзкiв" буде тодi, коли у Балоги буде iнтерес.

С
Саша

От звідки у нього ті пару голосів, шо він набрав!)

Р
Рома

Та Ратушняк то точно циган, а роми просто ся не знали як ко ся як пише із кандидатів, а Ратушняк хоть штось знакомоє

Читайте також