ТОП-5 проблем з зубами, які дошкуляють закарпатцям

9
0

Мукачево.net заглянув жителям області до рота.

З огляду на особливий стиль життя, якість води та повітря, кулінарні вподобання у закарпатців і особливі проблеми з зубами.

Які саме – Мукачево.net дізнався у голови Асоціації стоматологів Закарпаття Ростислава Лесіва.

Кожний другий закарпатець має зубо-щелепові аномалії

Неправильно розміщений зуб, неправильно сформований прикус – це вроджені вади. П’ятеро з десяти закарпатців потребують певної корекції. Це не завжди апаратурне лікування. Деколи вистачає вправ, міогімнастики, тощо.

7 з 10 страждають на захворінням ясен 

З пародонтозними проблемами стикаються 70% клієнтів закарпатських стоматологів. Наша область має певні геохімічні особливості. Це виливається у негараздах із здоров’ям, у тому числі – і ротової порожнини. 

99 закарпатців з 100 має карієс 

«На Закарпатті дуже велика поширеність карієсу. Майже 98-99% населення стикається з цією проблемою. Це пов’язано з низьким вмістом фтору у нашому середовищі. Та і харчування не зажди раціональне. Наші пращури могли не так слідкувати за зубами, зате їли здорову їжу. Хай і тверду, яку треба було жувати. Але тому потрібно було, щоб зуби були міцними. Плюс, коли людина жує – сильнішим є і слиновиділення. Прослідкуйте ж, що сьогодні їдять наші діти. Карієс сьогодні вражає навіть молочні зуби дітей», – зауважив стоматолог. 

Зуби закарпатців темніють не від кави

А от пристрасть закарпатців до кави не надто впливає на колір їхніх зубів. Інша справа – шкідливі звички, як-от тютюнопаління. 
На думку лікаря, при нормальному систематичному догляді значного впливу на зуби кава наносити не має. 
 
Водночас, слід враховувати, що з роками емаль стає більш проникною, тож і впливати на її стан може як кава, так і інші продукти.  

Лінива гігієна

За словами Ростислава Андрійовича, невчасне звернення до лікаря, відкладання лікування «до останнього» – це типово для закарпатців: «Позитивним є те, що  в області до сих пір зберігається практика планового стоматологічного огляду дітей, і двічі на рік лікарі оглядають стан їхніх зубів в кабінетах при школах чи поліклініки».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також