Ціни знову зросли

7
0

Вартість молока й молочних продуктів у магазинах збільшилась. Так, якщо у грудні літр молока в середньому коштував більше 4 гривень, то нині ціна перетнула позначку 6 й навіть наблизилася до 7 гривень. Пачка масла завважки 350 г вартує понад 10 грн, 200-грамова – в середньому 10 грн.

Як розповів «Замку» начальник головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Іван Паук, на ціну молочної продукції нині впливає сезон: восени і взимку молока мало, тому й продукція з нього дорожчає. Навесні ж і влітку надої зростають, і вартість молока знижується. Отже, тут спрацьовують закони ринкової економіки.

Деякі ЗМІ поширили інформацію, що на нинішню ціну молока вплинула постанова Кабміну № 1248, котра встановила з 1 січня нові мінімальні закупівельні ціни для виробників молочної сировини. Відтепер вони зобов’язані купувати тонну молока вищого ґатунку не дешевше, ніж за 2600 грн, а молоко першого ґатунку – не дешевше, ніж за 2500 грн (ціни вказані без ПДВ). Іван Федорович каже, що ця постанова поки на роздрібних цінах не відбилася: нині виробники купують молоко навіть дорожче, ніж визначено постановою уряду, оскільки попит на товар перевищує пропонування (літр молока закарпатські фермери здають у середньому по 3.75 грн – Авт.).  Начальник управління додає, що на роздрібні ціни також може вплинути зростання вартості енергоносіїв та підвищення видатків підприємств на зарплату.

Як бачимо, оскільки вартість молока та похідних продуктів зросла вже, то через запровадження нових закупівельних цін з настанням літа вона у ліпшому разі утримається на нинішньому рівні.
Як пише видання “Экономические известия”, теперішнє здорожчання молока спровокувало й скасування з 24 листопада спеціального режиму відшкодування ПДВ при реалізації молока на перероблення, що здешевлювало його на 20 %.

З другого дня цього тижня в копійчину  далося й автомобілістам: вартість пального зросла на 30 і більше копійок за літр, а за даними Держінспекції з контролю за цінами у Закарпатській області – на 4,3–5 %.

Невтішну для покупців інформацію цими днями озвучили й загальноукраїнські ЗМІ: за їх прогнозами, найближчим часом чи не втричі мають подорожчати крупи. А от ціна на цукор піднялася вже: сьогодні за кілограм у середньому просять 8 грн, тоді як нещодавно його можна було купити за 7. А в деяких магазинах Ужгорода вже стоять цінники з позначкою 10 грн. Начальник держінспекції з контролю за цінами Любов Стебницька каже, що у такий період зро­стання цін на цукор спостерігається щорічно. Цими днями у продаж став надходити цукор урожаю 2009 року за ціною, вищою від сформованої виробником на початку року.

А на закарпатських ринках тим часом уже з’явилися чутки, що скоро вартість цього товару зросте до 12 грн. Це призвело до того, що днями на ринках цукор продавали лише у кількох точках: решта торгівців тримала його під прилавками, чекаючи, коли ціна таки підстрибне.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також