Туристична карта закарпатця

6
0

Жителі Закарпаття - області, яка межує з чотирма державами Східної Європи - звикли їздити за кордон часто. Багатьох з Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Польщею поєднують родинні зв'язки, бізнес, робота.

Зі вступом цих країн до Шенгенської зони, подорожі закарпатців значно ускладнилися, навіть незважаючи на те, що там діє угода про малий прикордонний рух, яка дозволяє без віз їздити тим, хто живе в 30-кілометровій прикордонній зоні.

До 2008-го року, візу, наприклад, до Угорщини, можна було отримати без запрошення з країни-сусідки. Діяла вона цілий рік. Зі вступом два роки тому Угорщини, а також Словаччини та Польщі до Шенгенської зони, для отримання хоча б короткотермінової візи потрібно мати виклик або запрошення, а на самому кордоні необхідно довести свою фінансову спроможність до подорожі.

"Мале прикордонний рух"

З 1 січня 2008 року був введений угоду про "малий прикордонний рух", який передбачає безвізовий перетин кордону в сусідні країни українців, які проживають в 30-ти чи 50-ти кілометровій прикордонній смузі.

Керівник Управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму Закарпатської обласної адміністрації Ернест Нусер сказав, що вони сподівалися, що в цю зону увійде вся область: "Це - шенгенська норма. І прикордонна зона по обидва боки кордону встановлюється в 30 кілометрів. Однак в окремих випадках може бути розширена до 50-ти кілометрів. Ми, українська сторона, на переговорах наполягали і просили, щоб Європейська комісія розглянула таку можливість, щоб увійшла вся область ... "

Але вся область в цю зону не увійшла. Більш того, потрапити за кордон закарпатцям стало набагато складніше. І зараз це є проблемою номер один для жителів області. Для одержання документа, що дозволяє спрощено перетинати кордон, потрібно зібрати більше документів, ніж для отримання Шенгенської візи.

Вимагають документ від сторони, що запрошує, довідки з місця роботи, відсутність заборгованостей у банках, довідки з податкової інспекції, докази платоспроможності, медичні документи та ін. Ось як про це розповідає один з місцевих жителів: "Мені потрібно показувати повний набір документів. Вони прідіраються до кожної папірці. Їм треба виписку з банку, що в тебе є готівка, гроші. Їм треба довідку про доходи з податкової інспекції. А словакам не потрібно НІЧОГО. Закордонний паспорт і все ... "

Етнічне Закарпатті

На Закарпатті проживає понад 30 тисяч етнічних словаків і 140 тисяч угорців, велика кількість українців пов'язані родинними і дружніми зв'язками з країнами-сусідами. Закордон для закарпатців - це також одна з головних можливостей заробітку. Коли в 2004 році Віктор Янукович приїжджав на Закарпаття в якості кандидата в президенти, на відкритті угорської школи, він пообіцяв у разі його обрання введення подвійного громадянства для етнічних угорців та внесення відповідних змін до Конституції.

Тоді це заява мала великий резонанс. Цим частково можна пояснити, чому Закарпаття на виборах голосує відмінно від інших західних областей. І на тих і на цих виборах найвищий рейтинг тут - саме у лідера Партії регіонів. Ужгородський політолог Віктор Пащенко каже, що це типово особливо для районів, де переважає угорське населення: «Для закарпатських угорців, в угорськомовних районах Янукович є більш популярним, ніж, скажімо, Тимошенко, або, наприклад, Яценюк. Тут мають значення і розмови про подвійне громадянство. Крім того, їх залучають і обіцянки про другу державну мову, тому що українським вони володіють гірше, ніж російською ... »

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також