Туристичний бум

9
0

Минулого тижня, протягом тривалих Пасхальних вихідних, Ужгород пережив справжню туристичну навалу. Такої кількості туристів в обласному центрі Закарпаття, здається, ще не спостерігалося. Лише на фестивалі й турніри, які відбувалися цими днями, до вароша над Ужем приїхало кілька тисяч учасників. За словами завідувача кафедри туризму УжНУ, кандидата соіціологічних наук Федора Шандора, у вихідні місто відвідало близько 100 тисяч гостей.

– Федоре Федоровичу, з чим, на вашу думку, пов’язаний такий наплив туристів до обласного центру і чи спостерігалося таке раніше?

– Спалахи туристичної активності були й у попередні роки, однак такої кількості гостей за короткий проміжок часу в Ужгороді ще не було. Пов’язано це не лише з тим, що цьогоріч українці мали 9 днів вихідних, адже й раніше були тривалі канікули. Є цілий ряд інших комплексних факторів, які зумовили підвищений інтерес до нашого регіону в ці дні. Насамперед – вступ країн-сусідів до Шенгенської зони. Якщо раніше можна було за тиждень до відпустки сказати, що хочу поїхати відпочити в Будапешт чи Братиславу, і це було цілком реально, адже в країни, які не входили до Шенгену, можна було оформити туристичну візу за день-два, то нині иникає цілий ряд труднощів. Ускладнилася сама процедура отримання візи, і робиться це не менш ніж за десять днів. Другий момент: традиційні місця відпочинку українських туристів – Туреччина, Єгипет, Туніс – перезавантажені, авіакомпанії не справляються з таким гігантським напливом, отже, відчутно зросли ціни на цих курортах, що відлякало потенційних гостей. Тому основна маса відпочивальників рушила в Крим і Закарпаття. А відпочинок у нашому краї набагато дешевший і, в принципі, відповідає якості послуг, які тут надаються. Цей фактор, повірте, відіграє суттєву роль у виборі місця для подорожей. 

Також слід відзначити, що багатьом туристам наш край дає можливість відчути неукраїнський колорит і відійти трохи від свого соціуму. Приміром, відчути Угорщину, але не в самій Угорщині – відвідати мадярські села, почути мову, ознайомитися з культурою і європейською гастрономією. Також чимало туристів забажали побувати на справжньому Великодні, адже багато традицій у містах втрачені, вони стали одноманітними й нудними, а тут люди святкують по-справжньому і з розмахом. Тож у випадку Закарпаття можна говорити і про святковий туризм, коли сюди приїжджають, аби відзначити Різдво, Пасху, Трійцю, Старий Новий рік чи інші свята.

– Чи можемо говорити про кількість туристів, які відвідали за ці дні Ужгород?

– Якщо судити з готелів, то вони були заповнені не на 100, а на 150 відсотків. Навіть ті, що на сьогодні недобудовані, були повністю заселені. Що казати, якщо під час свят на Закарпатті проходило 12 фестивалів, із них 6 – в Ужгороді. Судіть самі: лише на турнір зі спортивного танцю приїхало 2000 змагальників. Додайте до цього тренерів й обслугу, і виходить, що тих 1500 місць, які наявні в ужгородських готелях, не вистачило навіть на учасників одного турніру. Окрім цього, в обласному центрі відбувся міжнародний турнір із петанку, фестивалі вина, фехтування, духовної музики. Додайте до цього простих туристів, які не прив’язані до якихось заходів. Як наслідок, в Ужгороді склалася ситуація, що були заповнені всі приміські готелі, а також квартири, що здаються подобово. За нашими приблизними підрахунками, Ужгород за ці дні відвідало від 80 до 100 тисяч чоловік, а готелі за ці дні заробили понад два мільйони гривень. І це, до речі, не межа, адже туристи в місті над Ужем залишилися і будуть тут до 10 травня. 

– Які туристичні новинки запропоновані в Ужгороді та Закарпатті цього сезону?

– Насамперед хотів би відзначити, що в обласному центрі встановлено перші в Україні туристичні вказівники, і тепер подорожани можуть орієнтуватися у визначних місцях обласного центру. На Закарпатті з’явився винний туристичний шлях – подорож   із дегустаціями. Готується до впровадження гастрономічний шлях – путівник, де можна дізнатися, в яких кафе, барах та ресторанах можна скуштувати смачні національні страви. Цей шлях нині проходить «підпільну» атестацію, аби на нього не впливали власники закладів. Також новинкою є туристично-інформаційний вісник, який готує туристичний інформаційний центр, де повідомляється, що де і коли відбувається на Закарпатті. Ця інформація надсилається туроператорам, рестораторам, у готелі, і нині вони орієнтуються в цих заходах, направляючи туди туристів.

Також в Ужгороді з’явилися нові види анімацій та атракцій: це послуги велес та спа, зросла кількість бань і саун, яких в обласному центрі нараховується близько 60. Маємо готелі для всіх соціальних категорій відвідувачів – від найбідніших до найбагатших. В Ужгороді з’явилося більше кав’ярень, і обласний центр нині повною мірою відповідає статусу міста кави.

Якщо говорити про Закарпаття, то запроваджені екстремальні види туризму: рафтинг, фридайвінг, альпіністські подорожі тощо.  Запроваджено послугу сакрального туризму – подорож по монастирях, причому в деяких із них можна проживати й харчуватися.

– Якщо говорити про негативи, то що найбільше не подобається гостям обласного центру і на що мала б звернути увагу місцева влада.

– Передусім, звісно, сміття. Ужгород, на жаль, є дуже брудним містом. Друге – жахливий стан доріг. Ми нещодавно провели інспекцію, і виявилося, що у Виноградові кращі дороги, ніж у двох «столичних» містах – Ужгороді й Мукачеві. А в Хусті взагалі треба закривати проїзд, бо вулицями просто неможливо рухатися. І третє – це кадри. Їх, по-перше, не цінують, по-друге ж, тих, які є, настільки мало, що кочують від одного закладу до іншого. Всі ці недоліки слід усувати, аби і в майбутньому ми спостерігали туристичні напливи на кшталт минулотижневого.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також