У 2009 році українці спожили ліків більш як на 20 млрд. грн

9
0

Газета "Дєло" скалала список найбільш касових ліків 2009 року в Україні. У минулому році продаж медикаментів в Україні зросли на чверть - до 20,3 млрд. грн. У десятку найбільш продаваних препаратів вперше потрапили «Амізон» і «Колдрекс». Гіперрост продажу цих препаратів пов'язаний з ажіотажем навколо грипу.<p>

У минулому році продаж медикаментів в Україні зросли на чверть - до 20,3 млрд. грн. У десятку найбільш продаваних препаратів вперше потрапили «Амізон» і «Колдрекс». Гіперрост продажу цих препаратів пов'язаний з ажіотажем навколо грипу.

У минулому році продаж лікарських препаратів, лікувальної косметики і медичних виробів в Україні склали 20,3 млрд. грн., Що на чверть більше, ніж роком раніше.

У натуральному виразі (кількість проданих упаковок) ринок, навпаки, скоротився на 10% - до 1,7 млрд. упаковок. Лідером продажів (у гривнях), за даними дослідження «Фармстандарт» компанії «Моріон», залишився препарат норвезької компанії Nycomed «Актовегін» (застосовується для лікування захворювань центральної нервової системи). За рік його продано приблизно на 200 млн. грн.

Помітно зросли продажі антивірусних і Протизастудні препаратів. У п'ятірку найбільш продаваних ліків увірвався «Амізон» компанії «Фармак». За рік препарату продано на 110 млн. грн., Що дозволило йому переміститися з 37-ої позиції в 2008 році на 4-у в 2009-му.

З 20-го на 8-е місце підскочив «Колдрекс» (GlaxoSmithKline), продажі якого склали 89 млн. грн.

У компанії Nycomed лідируючі позиції «Актовегина» пояснюють так: «В Україні від патологій центральної нервової системи та порушень мозкового кровообігу страждає дуже велика кількість громадян. Показники смертності від мозкового інсульту у нас перевищують показники більшості європейських країн. В СНД нас випереджають тільки Росія і Молдова ». Тоді як аналогів цього препарату в Україні не виробляється.

На другому місці по продажах в грошах, як і роком раніше, - гепатопротекторні препарати французької компанії sanofi aventis під брендом «Ессенціале». Їх продаж оцінюються в 125 млн. грн. На третій позиції - «Мілдронат» (компанії Grindex), який застосовується при зниженій працездатності і захворюваннях серця.

Також у десятку найбільш популярних препаратів потрапили такі іноземні лікарські засоби, як «Мезим» (застосовується при порушеннях травлення, виробник Berlin-Chemie), спазмолітик «Но-шпа» (sanofi aventis) і кардіологічний препарат «Предуктал» (Servier).

Аптечні мережі підтверджують високий попит на зазначені ліки. За словами керівника відділу закупівель мережі аптек «Віталюкс» Ольги корчаги, найбільшим попитом у них користуються такі препарати, як «Ессенціале» і «Мезим». «Високий попит на ці медикаменти викликаний декількома причинами. Це і неправильний режим харчування, і якість вітчизняних продуктів, і постійні стресові ситуації », - говорить корчага. Також впливає на популярність цих препаратів, за її словами, велика кількість реклами.

Серед вітчизняних ліків опитані «Делом» аптечні мережі як лідери продажів виділяють порівняно дешеві, тому й менш дохідні «Цитрамон», «Анальгін», «Корвалол», «Валідол», «Сенадекс» і активоване вугілля.

Грип зробив касу

Паніка, що виникла навколо епідемії «свинячого» грипу, спровокувала надзвичайний попит на противірусні препарати. Як результат, починаючи з жовтня по грудень, окрім «Амізону» і «Колдрекс», в лідери рейтингу найкасовіших ліків підтяглися «Арбідол», «Анаферон», «Афлубін» і «Терафлю».

Ольга корчага визнає, що продажі компанії за IV квартал минулого року були як мінімум в два рази вище, ніж в аналогічний період 2008 року. «За кілька днів було продано 2-хмесячние запаси противірусних препаратів. При цьому залишився значний незадоволений попит. Фактично зростання продажів був обмежений фізичними можливостями обслуговувати клієнтів і обмеженими запасами », - згадує Ольга корчага. «У період епідемії кількість чеків було в 2-4 рази більше, ніж у звичайний час», - продовжує вона.

За даними компанії «Фармстандарт», в піковий період епідемії тижневий обсяг аптечних продажів становив 645,5 млн. грн. Це на 278,8 млн. грн. більше середньостатистичних продажів в цей період.

На вітаміни немає грошей

При цьому гравці ринку говорять про загальне зниження попиту на дорогі препарати на користь більш дешевих. «Частка препаратів низького й середнього цінового діапазону в загальному обсязі реалізації в порівнянні з 2008 роком зросла на 10%», - відзначає Василь Манько, керівник прес-служби Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу. Оператори фармринку звертають увагу на скорочення споживання нерецептурной групи (вітаміни, харчові добавки, препарати, які не вимагають призначення лікаря. - ред.). За словами комерційного директора компанії «Фармастор» Інни Овсянникова (мережа «Аптека Доброго Дня»), у 2009-му продаж таких препаратів в упаковках знизилися на 30%, у той час як рецептурних група скоротилася лише на 4%. «Це перш за все свідчить про те, що люди вже не готові витрачати на ліки стільки ж, скільки і раніше, але продовжують купувати те, що прописує лікар, - відзначає Овсянникова. - При цьому сьогодні не рідкість ситуація, коли самі медики пропонують пацієнту на вибір 2-3 препарату різних цінових сегментів».

Представники фармгалузі вважають, що ця тенденція буде актуальна і в 2010 році. І фармацевти, і експерти очікують подальшого скорочення ринку в натуральному вираженні (упаковках). За прогнозами директора з маркетингу консалтингової компанії «Бізнес-кредит» Ірини Дерев'янко, це зниження складе 8-9% в порівнянні з 2009 роком. Як зміняться продажу в гривнях, багато в чому буде залежати від курсу долара і євро.

20,3 млрд. грн. склав обсяг фармацевтичного ринку України в 2009 році. У 2008-м продажі склали 16,1 млрд. грн.

Компанії-лідери продажів

Серед фармацевтичних компаній з продажу в 2009 році лідирує німецька Berlin-Chemie (очолює рейтинг 3 роки поспіль). Великий стрибок зробила компанія «Фармак» - піднялася з 6-го на 2-е місце. У десятці лідерів присутні ще два вітчизняних виробника - «Дарниця» (перемістилася з 3-го на 4-е місце) і корпорація «Артеріум» (з 7-го на 6-е). З іноземних компаній піднялися в рейтингу норвезька Nycomed і угорська Gedeon Richter.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також