У Карпатському біосферному заповіднику рубають ліс, а ріка Лужанка змиває всі сліди

7
0

Громада Закарпатського краю постійно чує від поважних чиновників заяви про те, що лісові ресурси Карпат використовуються і використовуватимуться за правилами, встановленими відповідно до чинного законодавства. Між тим, один за одним з"являються приватні підприємства, які працюють за межами держлісгоспів і експортують ліс, порушуючи чинне законодавство. Вони, не маючи сертифікатів походження продукції, вивозять цінну Деревину за кордон за зниженими у 3-5 разів цінами.

ЧИНОВНИКИ ПРО ПРОБЛЕМУ ЗНАЮТЬ

Про всі неподобства хижацького винищення карпатських лісових масивів мав би добре знати начальник обласного управління лісового господарства Валерій Мурга. На його рідній Тячівщині в держ-лісгоспах хаотично організоване лісовідведення, робота з охорони та захисту лісових угідь проводиться формально. Сторонньому оку доводиться спостерігати масове всихання середньовікових та пристигаючих насаджень ялини. Цієї весни різко побільшало "залисин" на зеленому тлі верховин. Бо зрубати дерево - багато часу не треба. А от виростити!

Конче необхідно, щоб сповна діяв Закон України "Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону", відповідно до якого трелювання деревини має здійснюватися лишень із використанням природозберігаючих технологій.

Компетентні господарники дискутують про те, що, можливо, доцільно було б розділити лісове господарство і лісову промисловість, а витрати на вирощування та догляд за насадженнями повністю взяти на себе державі. Адже нинішнє недостатнє фінансування галузі створює всі підстави для неймовірних зловживань у цій сфері. А більшість порушень, виявлених екологами при перевірках рубок, у документах значаться як санітарні рубки.

КОЛИ ЛІС НИЩАТЬ ТІ, ХТО ПОВИНЕН ЙОГО ОХОРОНЯТИ

Цікаво, скільки за минулий і нинішній роки проведено планових і позапланових контрольних перевірок, які б виявили порушення природоохоронного законодавства? Які стягнення накладено на ті чи інші підприємства за самовільні рубки лісу? Лісівники Тячівщини постійно нарікають, що у зв"язку з економічною кризою ліс самовільно рубають люди, котрі мешкають у прилісових масивах. Але доведено і таке - 80% порушень здійснюється за участі самої ж лісової охорони в угіддях. Таких rope-охоронців флори і фауни необхідно нега й н о притягувати до кримінальної відповідальності. Тому напрошується логічний висновок: контролюючий орган по відстежуванню за зловживаннями працівників лісового господарства фактично бездіе! Самі лісничі мотивують свої порушення важким матеріальним становищем, своєю мізерною зарплатою...

А ЩО ЗАЛИШИМО НАЩАДКАМ?..

Автору матеріалу довелося побувати у підполонинських гірських урочищах Рункул, Липовець, Посіч, Пригуд, що належать до Широколужанського лісництва. Саме тут пролягає унікальна лісосмуга Карпатського біосферного заповідника. Від побаченого серце кров"ю обливається! Тут можна нарахувати більше тисячі свіжих пнів-кругляків, прихованих нещадною злочинною рукою лісогубів під минулорічним рудим сухолистом. Нахаби примудрилися навіть у важкодоступному урочищі Пригуд звозити буковий кругляк тягачем-трелювальником.

Тут під варварську сокиру лягли тисячі кубометрів цінного лісу.
Хто відстежуватиме неймовірні і жахливі факти крадіжок деревини? Хто відшкодовуватиме астрономічні збитки біосферному заповіднику? Ці питання, схоже, поки що залишаються нерозв"язаними і відкритими. Лісогуби, відчуваючи безкарність, діють простою дідівською методикою: розробляють буковий кругляк прямісінько у фарватері ріки Лужанка, що в період інтенсивних дощів наповнюється водами і таким чином змиває тріски... А разом з ними-і злочинні сліди людей, ласих на легкі гроші.

Подорожуючи тамтешніми краями, з болем можна спостерігати за тим, як вщент розбитими сільськими дорогами Широкого Луга, Тарасівки, Руської Мокрої, Лопухова, Усть-Чорної, Красної, Углі їдуть завантажені "лівим зеленим золотом" вантажівки. Отож і з"являється гірка думка: що ми залишимо в спадок своїм нащадкам? Нічого доброго! Карпатські лісові масиви вже роками волають SOS, а наші чиновники і надалі залишаються глухими...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також